Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Τραπεζική ομερτά: Πώς οι τράπεζες ξέπλυναν 2 τρισ. δολάρια

 

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο αλλά και ένα ακόμα μεγαλύτερο δίκτυο αυτών συστηματικά επί δεκαετίες ξέπλεναν και διακινούσαν αμύθητα ποσά για απατεώνες, καθεστώτα, ολιγάρχες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Μέσα στα χρήματα αυτά είναι και όσα χρησιμοποιήθηκαν από ρωσικό παράγοντα για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ.

Οι τράπεζες που πρωτοστατούν στο ξέπλυμα χρημάτων είναι η JP Morgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon. Από τα 2 τρισ. δολάρια που ξεπλύθηκαν από παράνομες συναλλαγές τα 514 δισ. τα διακίνησε η αμερικάνικη JP Morgan και -κρατηθείτε- το 1,3 τρισ. η Deutsche Bank.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως αποτελούν αρχεία συναλλαγών μεταξύ 1999-2017 και αποτελούν, όπως ισχυρίζεται το ανεξάρτητο όργανο δημοσιογράφων, παρωνυχίδα μπρος στον πακτωλό βρόμικων συναλλαγών του παγκόσμιου Τραπεζικού συστήματος.

Χρησιμοποιώντας την βασική αρχή της παγκοσμιοποίησης περί ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, το παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα συνέστησε μια οικονομική ομερτά ξεπλένοντας αμύθητα ποσά βρώμικου χρήματος, κάνοντας συναλλαγές με διεφθαρμένα καθεστώτα, πολιτικούς, τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σχόλιο: Αντώνης Σπυρόπουλος

Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο www.icij.org (Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων)

Ελεύθερη μετάφραση: Αντώνης Σπυρόπουλος

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αποκαλύφτηκε η μεγάλη ασυδοσία του Παγκόσμιου Τραπεζικού Συστήματος.

Σημαντικά ευρήματα
• Οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί γίγαντες έχουν μετακινήσει πλημμυρίδα βρώμικου χρήματος που συνδέεται με απατεώνες και διεφθαρμένα καθεστώτα.
• Οι μεγάλες τράπεζες μεταφέρουν χρήματα για άτομα που δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλουν καν ύποπτες συναλλαγές πολλά χρόνια μετά τις συναλλαγές.
• Κυβερνητικά πρόστιμα και απειλές ποινικών διώξεων εναντίον τραπεζών δεν έχουν σταματήσει μια σειρά παράνομων πληρωμών.

Μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η JP Morgan Chase, η HSBC και άλλες μεγάλες τράπεζες αψηφούν τις καταστολές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταφέροντας εκπληκτικά ποσά παράνομων μετρητών για σκιώδη πρόσωπα και εγκληματικά δίκτυα που έχουν εξαπλώσει το χάος και υπονομεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.
Τα αρχεία δείχνουν ότι πέντε παγκόσμιες τράπεζες – η JP Morgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon – συνέχισαν να επωφελούνται από ισχυρούς και επικίνδυνους «παίκτες», ακόμη και όταν οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμα σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες ροής παράνομων κεφαλαίων με σκοπό την αναχαίτιση ροών βρώμικου χρήματος.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την επιβολή νόμων για το ξέπλυμα χρήματος σπάνια διώκουν τράπεζες-κολοσσούς που παραβιάζουν το νόμο, και οι ενέργειες αυτές των αρχών συμβάλλουν έτσι στη διακίνηση τεράστιου όγκου “βρώμικου” χρήματος που ξεπλένει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομα κεφάλαια, ακόμη και αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους προειδοποίησαν ότι θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις εάν δεν σταματούσαν να διαπραγματεύονται με απατεώνες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.
Η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, διέθεσε χρήματα για ανθρώπους και εταιρείες που συνδέονται με τη μαζική λεηλασία δημόσιων πόρων στη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν.
Η τράπεζα διακίνησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για φυγόδικο χρηματοδότη πίσω από το σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας, τα στοιχεία αποκαλύπτουν και περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια για μια νεοσύστατη εταιρεία που έχει κατηγορηθεί για εξαπάτηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και βοήθησε να προκαλέσει διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που κατέστρεψαν μεγάλες περιοχές της χώρας.
Η JP Morgan επεξεργάστηκε επίσης περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές για μια δεκαετία, σύμφωνα με τα αρχεία, για τον Paul Manafort, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Πρόεδρου Donald Trump. Η τράπεζα διακίνησε τουλάχιστον 6,9 εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές στον Manafort, 14 μήνες αφότου παραιτήθηκε από την εκστρατεία εν μέσω ενός καταιγισμού κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος και διαφθοράς με ένα φιλορωσικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία.
Οι μολυσμένες συναλλαγές συνέχισαν να αυξάνονται μέσω λογαριασμών στην JP Morgan παρά τις υποσχέσεις της τράπεζας για βελτίωση των ελέγχων ξεπλύματος χρημάτων ως μέρος των διακανονισμών που συμφώνησε με τις αρχές των ΗΠΑ το 2011, 2013 και 2014
Σε απάντηση σε ερωτήσεις για αυτήν την ιστορία, η JP Morgan δήλωσε ότι απαγορεύεται νομικά να συζητάει για πελάτες ή συναλλαγές της. Ανέφερε ότι έχει αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στην λήψη «προληπτικών ελέγχων και συλλογή πληροφοριών» και στην ανάπτυξη «καινοτόμων τεχνικών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος».
Τα ίδια έγγραφα αποδεικνύουν πως η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon συνέχισαν επίσης να πραγματοποιούν ύποπτες συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων παρά τις παρόμοιες υποσχέσεις προς τις κυβερνητικές αρχές.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν, γνωστά ως FinCEN Files, περιλαμβάνουν περισσότερες από 2.100 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας που έχουν υποβληθεί από τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες στο Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το πρακτορείο, γνωστό ως FinCEN, είναι μια μονάδα πληροφοριών στην καρδιά του παγκόσμιου συστήματος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το BuzzFeed News έλαβε τα αρχεία και τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ΙCIJ). Η ICIJ συνέστησε μια ομάδα, που απαρτίζεται από περισσότερους από 400 δημοσιογράφους, από 110 οργανισμούς ειδήσεων σε 88 χώρες για τη διερεύνηση παγκόσμια των τραπεζών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Συνολικά, σύμφωνα με μια ανάλυση της ICIJ, τα έγγραφα προσδιορίζουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές μεταξύ του 1999 και του 2017 που επισημάνθηκαν από τους υπαλλήλους εσωτερικής συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη εγκληματική δραστηριότητα – συμπεριλαμβανομένων 514 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην JP Morgan και 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη Deutsche Bank.
Οι ύποπτες αναφορές δραστηριοτήτων αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των επιτηρητών εντός των τραπεζών και δεν αποτελούν απαραίτητα στοιχεία εγκληματικής συμπεριφοράς ή άλλης παράβασης.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εγκαταλείψει τους ρόλους τους ως άμυνα πρώτης γραμμής κατά του ξεπλύματος χρημάτων.
Αν και οι ύποπτες συναλλαγές, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελούν ένα τεράστιο ποσό που εντοπίζεται στο σύνολο εγγράφων είναι απλώς μια παρωνυχίδα σε μια πολύ μεγαλύτερη πλημμυρίδα βρώμικων χρημάτων που ξεπλένουν τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Τα FinCEN Files αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,02% των περισσότερων από 12 εκατομμυρίων ύποπτων αναφορών δραστηριότητας που υπέβαλαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη FinCEN μεταξύ 2011 και 2017.
Τόσο η FinCEN και η μητρική της όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων που έστειλαν οι εκπρόσωποι της ICIJ και οι συνεργάτες της, τον περασμένο μήνα. Η FinCEN δήλωσε στο BuzzFeed News ότι δεν σχολιάζει την «ύπαρξη ή μη ύπαρξη» συγκεκριμένων αναφορών ύποπτης δραστηριότητας, μερικές φορές γνωστές ως SAR. Μέρες πριν από την κυκλοφορία της έρευνας από την ICIJ και τους συνεργάτες της, η FinCEN ανακοίνωσε ότι επιζητούσε υποδείξεις από Δημόσιους φορείς σχετικά με τρόπους βελτίωσης του συστήματος καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των ΗΠΑ.
Οι αναφορές ύποπτης δραστηριότητας – μαζί με εκατοντάδες υπολογιστικά φύλλα γεμάτα ονόματα, ημερομηνίες και αριθμούς – συστήνουν ένα δίκτυο πελατών τραπεζών σε περισσότερες από 170 χώρες που αναγνωρίστηκαν ότι εμπλέκονται σε δυνητικά παράνομες συναλλαγές.
Μαζί με το «κοσκίνισμα» των αρχείων FinCEN, το ICIJ και οι συνεργάτες του στα μέσα ενημέρωσης, απέκτησαν περισσότερους από 17.600 άλλους δίσκους από εμπιστευτικά μέσα και καταγγελίες, δικαστικά αρχεία, αιτήματα ελευθερίας ενημέρωσης και άλλες πηγές. Η ομάδα πήρε συνέντευξη από εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομικού εγκλήματος, αξιωματούχων επιβολής του νόμου και θυμάτων εγκλήματος.
Σύμφωνα με το BuzzFeed News, ζητήθηκαν ορισμένα από τα μυστικά αρχεία ως μέρος των ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

 

 

 https://ardin-rixi.gr/archives/225341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου