Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Καταγγελια Γερμανίδας ακτιβίστριας στη Λεσβο: Οι γερμανικές ΜΚΟ φέρονται σαν να είναι οι αφέντες του νησιού



Χειμαρος αποκαλύψεων από την Γερμανίδα φωτογράφο και ακτιβίστρια Ρεμπέκα Σόμερ, για όσα έγιναν στη Μυτιλήνη την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τοντελευταίο διάστημα βρίσκεται στο νησί και καταγράφει όσα συμβαίνουν στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόρια.
Στις 10 Σεπτεμβρίου παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στο φιλελεύθερο γερμανικό διαδικτυακό περιοδικό Tichys Einblick. Στη συνέντευξή της μίλησε για τον ύποπτο ρόλο ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για τη συμπεριφορά των φιλοξενούμενων του ΚΥΤ της Μόριας προς τους κατοίκους του νησιού και για το πώς οργανώθηκε ο εμπρησμός του κέντρου.
Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις της για την ύπαρξη ομάδων τζιχαντιστών που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, ενώ σοκάρουν οι αναφορές της στα όπλα που διαθέτουν οι ίδιοι εντός του χώρου φιλοξενίας.
«Οι φωτιές ξέσπασαν ταυτόχρονα – Οι πυροσβέστες εμποδίστηκαν βίαια»
Η Σόμερ τονίζει ότι έγινε προσπάθεια να χρεωθεί ο εμπρησμός του ΚΥΤ στους κατοίκους του νησιού. Ωστόσο, είδε ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν ότι υπήρχαν παράλληλα πολλές εστίες φωτιάς οι οποίες ξεπήδησαν μέσα από το κέντρο υποδοχής της Μόριας. Επικαλείται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένας άντρας και μία γυναίκα από γερμανική ΜΚΟ μαζί με Αφγανούς και Άραβες προκαλούσαν πυρκαγιές κοντά στις σκηνές. Όλοι οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες είχαν ενημερωθεί από πριν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να φύγουν.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της συνέντευξής της, στο οποίο αναφέρεται στην παρεμπόδιση των πυροσβεστικών δυνάμεων να επιτελέσουν το έργο τους. «Πυροσβέστες και εθελοντές κάθονται έξω από το ΚΥΤ και περιμένουν να επέμβουν εάν χρειαστεί. Πολλές φορές είχαν προκληθεί φωτιές τις εβδομάδες που βρίσκομαι στο νησί. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο εδώ στη Μόρια δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό και είναι εξαιρετικά επιθετικοί απέναντι στην Αστυνομία. Το απόγευμα της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα άσχημα. Η προσπάθεια των πυροσβεστών για κατάσβεση της πυρκαγιάς εμποδίστηκε βίαια».
«Είναι βίαιοι και οπλισμένοι»
Η ακτιβίστρια αναφέρει ότι από την επόμενη ημέρα μετά τον εμπρησμό αρκετοί φιλοξενούμενοι του ΚΥΤ κινήθηκαν προς τον ορεινό όγκο του νησιού. «Οι κάτοικοι των γύρω χωριών ανησυχούν γιατί κάποιοι από αυτούς που έφυγαν από το Κέντρο Υποδοχής είναι βίαιοι και οπλισμένοι. Κυκλοφορούν σε ομάδες των πέντε ή δέκα ατόμων» λέει χαρακτηριστικά.
Ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού την ρωτά με τι είναι οπλισμένοι. Εκείνη απαντά: «Κάποιοι έχουν σιδερένιες ράβδους. Έχουν όλα τα είδη όπλων στο στρατόπεδο. Έχω δει από σπαθιά έως μαχαίρια. Υπάρχουν επίσης φήμες για πυροβόλα όπλα από τον στρατό του Ερντογάν». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η φωτογράφος αναφέρεται στην παρουσία τζιχαντιστών. «Εδώ υπάρχουν πολλοί τζιχαντιστές, αυστηρά ευσεβείς μουσουλμάνοι, ακόμη και Ταλιμπάν. Μπορείτε να τους διακρίνετε από τα ρούχα τους Ταλιμπάν. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος. Μου τους έδειξαν κάτοικοι του καταυλισμού» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο βρώμικος ρόλος των ΜΚΟ
Η Σόμερ στη συνέντευξή της κάνει εκτενή αναφορά στον βρώμικο ρόλο των στελεχών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη. Καταγγέλλει ότι η ΜΚΟ Seawatch εμπλέκεται εκτός από τη διακίνηση ανθρώπων και στην διακίνηση ναρκωτικών. «Η Seawatch Antifa εφοδιάζουν τους μετανάστες με κανονικά διαβατήρια – παράνομα φυσικά – έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια με αυτά τα διαβατήρια να μπορούν να εγκαταλείψουν το νησί και να μετακινηθούν στη χώρα με ναρκωτικά στις αποσκευές τους».
«Ντρέπομαι εδώ που είμαι Γερμανίδα» λέει η Ρεμπέκα Σόμερ και προσθέτει «Υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός γερμανικών ΜΚΟ που συμπεριφέρονται σαν να ήταν οι αφέντες αυτού του νησιού και αυτής της χώρας. Άκουσα από δύο Γερμανούς ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και drone για να κατασκοπεύουν έναν ελληνικό στρατιωτικό χώρο και συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για αυτόν τον λόγο».
Εντύπωση προκαλούν και τα λεγόμενα της Σόμερ για την ταυτότητα των μεταναστών. «Σύροι δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου. Πάρα πολλοί έρχονται από την Αφρική. Στο στρατόπεδο κάθονταν πολλές γυναίκες, όμορφες και καλοθρεμμένες, με εξτένσιον και κολλημένα μακριά νύχια. Η απόλυτη πλειοψηφία που έχουμε εδώ είναι Αφγανοί, κυρίως από την φυλή των Χαζάρα, που είναι και η κύρια ομάδα Αφγανών στη Γερμανία. Νεαρά αγόρια με μοντέρνο κούρεμα και κινητό τηλέφωνο και συχνά με κομψά ρούχα».
Πηγή: thestival.gr και tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου