Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Tο Αζερμπαϊτζάν, με τις πλάτες της Τουρκίας, επιτίθεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 

Δυνάμεις της Αρμενίας κατέστρεψαν τανκ του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (27 Σεπτεμβρίου) 

Απάντησε η Αρμενία, που κήρυξε γενική επιστράτευση

Συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

(το κείμενο μεταφράστηκε από την ιστοσελίδα GreekCityTimes, o τίτλος είναι του ardin-rixi.gr)

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί αναμεταξύ των αρμενικών δυνάμεων και του αζέρικου στρατού, στην περιοχή του Αρτσάχ

Στις 9.33 (τοπική ώρα), ο υπουργός Εξωτερικών της περιφέρειας  του Αρτσάχ δήλωσε στο τουΐτερ:

«Νωρίς το πρωί, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια στρατιωτική επίθεση σε όλο το μήκος [της γραμμής επαφής] στοχεύοντας επίσης εναντίον οικισμών αμάχων, αλλά και της πρωτεύουσας Στεπανκέρτ. Η άμυνα του Αρτσάχ δρα με όλο το δυναμικό της, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του πληθυσμού του. Το Αζερμπαϊτζάν έχει την ολοκληρωτική ευθύνη για τις συνέπειες που θα επιφέρουν οι πράξεις του».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται για τις τύχες του Αρτσάχ, που είναι πιο γνωστό ως Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η αρμένικης πλειοψηφίας περιοχή, επιθυμούσε την ένωσή της με την Αρμενία, αν και από το 1920 είχε προσαρτηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από απόφαση του τότε Κομισάριου των Εθνικοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.

Μετά από μια πολυετή σύρραξη, το Αρτσάχ πέτυχε την ντε φάκτο ανεξαρτησία του το 1994, αν και δεν έτυχε διεθνής αναγνώρισης, ούτε και από το Γερεβάν.

Οι αναζωπυρώσεις των συγκρούσεων είναι συχνές, και αρκετές φορές επεκτείνονται και εκτός Αρτσάχ, στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι πιο πρόσφατες και πιο σφοδρές από αυτές, συνέβησαν τον Ιούλιο όταν μια αποτυχημένη επίθεση των Αζέρων, οδήγησε στον θάνατο 21 στρατιώτες του, την κατάρριψη 13 ντρόουν και την καταστροφή τριών τανκς. Η Αρμενία, αντίθετα, είχε απώλειες πέντε στρατιωτών και δύο αστυνομικών.

Παρ’ όλο που οι Αμυντικές Δυνάμεις του Αρτσάχ έχασαν 12 αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων Osa–σοβιετικής εποχής–, προκάλεσαν βαρύ τίμημα στο Αζερμπαϊτζάν, που έχασε τρία τανκς, δυο ελικόπτερα και 14 ντρόουν.

Η Άγκυρα ήδη επενέβη με τον Τούρκο εκπρόσωπο τύπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, να ισχυρίζεται ότι οι αρμενικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αμάχους.

«Καταγγέλλουμε την επιθετικότητα της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Με το να επιτίθεται σε οικισμούς αμάχων, η Αρμενία παραβίασε την κατάπαυση πυρός και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί μια δύναμη που δρα εναντίον της ειρήνης και της σταθερότητας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει και να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη προβοκάτσια», έγραψε στο τουΐτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια Αρμένισσα γυναίκα με το παιδί της σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των αζέρικων βομβαρδισμών στην περιοχή του Μαρτούνι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για αμάχους θύματα μεταξύ των Αζέρων. 

«Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στέκονται μαζί στην αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων. Ελπίζουμε ο θεός να δείξει έλεος για τα αδέρφια μας που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις αυτές. ΤοΑζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο του, έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», επανήλθε ο Καλίν σε νέα του ανάρτηση στο τουΐτερ.

Στις αρχές αυτού του μήνα, ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν Ιμπραήμ Αλίγιεφ δήλωσε στον πρόσφατα διορισμένο πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Νικόλαο Πιπερίγκο ότι «υποστηρίζουμε την Τουρκία σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ανατολικής Μεσογείου».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνον φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδερφή μας χώρα. Δίχως κανέναν δισταγμό, επομένως, θα υποστηρίξουμε την Τουρκία κάτω από οποιαδήποτε περίσταση», πρόσθεσε ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν.

Πριν από λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία μετέφερε Σύρους τζιχαντιστές στο Αζερμπαϊτζάν, για να πολεμήσουν εναντίον των Αρμενίων, σύμφωνα με δημοσίευμα των GreekCityTimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου