Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΑΛΛΙΑ: “Λαϊκό δικαστήριο’’ για τη δήλωση του Προέδρου των Γάλλων Γυναικολόγων και Μαιευτήρων ότι η έκτρωση είναι φόνος

 

"Ν": Παλιό (19/9/18), αλλά δυστυχώς όλο και πιο δραματικά επίκαιρο. Ευχαριστούμε την αδελφή μας Σταυρούλα, που μας το έστειλε.

Μπερτράν ντε Ροσαμπώ, πρόεδρος των Γάλλων Γυναικολόγων και Μαιευτήρων

Ανιχνεύσεις

[Τους μύδρους υπουργών, γιατρών μέσων ενημέρωσης και φεμινιστριών συγκέντρωσε η δήλωση του Προέδρου των Γάλλων Γυναικολόγων και Μαιευτήρων ότι η έκτρωση είναι ανθρωποκτονία. Αλλά όπως σημειώνει και ο ημέτερος Παπαδιαμάντης στον Λαμπριάτικο ψάλτη  Ἄγγλος ἢ Γερμανὸς ἢ Γάλλος δύναται νὰ εἶναι κοσμοπολίτης ἢ ἀναρχικὸς ἢ ἄθεος ἢ ὁ,τιδήποτε. Ἔκαμε τὸ πατριωτικὸν χρέος του, ἔκτισε μεγάλην πατρίδα. Τώρα εἶναι ἐλεύθερος νὰ ἐπαγγέλλεται, χάριν πολυτελείας, τὴν ἀπιστίαν καὶ τὴν ἀπαισιοδοξίαν’’. 

Εμάς, στη μικρή μας πατρίδα, που περιβάλλεται από εχθρικούς λαούς, με οξύ δημογραφικό πρόβλημα, οι εκτρώσεις μας έλειπαν; Ο εκ θεμελίων εξευρωπαϊσμός της χώρας έφερε την Ελλάδα στην πρωτιά ως προς τις εκτρώσεις: σε 300.000 υπολογίζονται ετησίως. Και το τραγικότερο: σε 40.000 υπολογίζονται τα κορίτσια κάτω των 18 ετών που καταφεύγουν στην έκτρωση. Αλλά υπάρχουν και τα "οψώνια της αμαρτίας": 44% των γυναικών που καταφεύγουν στην έκτρωση εμφανίζει νευρολογικές διαταραχές. Μήπως, τελικά, ο φεμινισμός αφαιρεί από τη γυναίκα την εξουσία επί του σώματός της και το παραδίδει στους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρίες; Ε. Δ. Ν.].

 Το κείμενο είναι του Mickaël Fonton

Le ΜΜπερτράν gynécologue Bertrand de Rochambeau. Photo © MIGUEL MEDINA / AFP 

Επειδή δήλωσε ότι η Εκούσια Διακοπή της Κύησης (ΕΔΚ) – λέγε με έκτρωση – είναι ανθρωποκτονία, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γυναικολόγων-Μαιευτήρων, Μπερτράν ντε Ροσαμπώ, υπέστη την επίθεση των μέσων ενημέρωσης, η δριμύτητα της οποίας είναι άσχημο μήνυμα για το μέλλον της ελευθερίας συνείδησης και έκφρασης.

Υπάρχουν θέματα που ξέρουμε με ακρίβεια δευτερολέπτου  και κατά λέξη ότι η συνέχειά τους θα προκαλέσει μια πολεμική περισσότερο ή λιγότερο βίαιη. Η έκτρωση είναι, απ’ όλα αυτά τα θέματα, το ταχύτερο, το πιο αποτελεσματικό, το πιο σίγουρο. Αυτό επαληθεύτηκε, αλλά σε βάρος του, από τη δήλωση του Μπερτράν ντε Ροσαμπώ, προέδρου της Εθνικής Ένωσης Γυναικολόγων – Μαιευτήρων, ότι η ΕΔΚ αποτελεί γι’ αυτόν, ως άνθρωπο και γιατρό, ανθρωποκτονία και εξ’ αυτού αρνείται να την εκτελεί. 

Ερωτηθείς την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου από την Βαλεντίν Ομπερτί, δημοσιογράφο της εκπομπής Καθημερινά, πέρασε τα όρια των κίτρινων γραμμών. Είπε αυτό που δε λέγεται. Στην ερώτηση (η οποία στο στόμα της δημοσιογράφου ακουγόταν ήδη ως επιβεβαίωση), «η έκτρωση δεν είναι ανθρωποκτονία», απάντησε «ναι, κυρία*». Περιττό να προσθέσουμε, ότι υποστήριξε πως “δεν είμαστε εδώ για να αφαιρούμε ζωές“, ή ίσως να υπενθυμίσουμε τον όρκο του Ιπποκράτη, ο απολογισμός του ήταν καλός.

Ρήτρα συνείδησης και Δημοκρατία

Σχεδόν άγνωστος, εκφράστηκε για ένα θέμα που αποτελεί την καρδιά του επαγγέλματός του και, με αυτόν τον τρόπο,  προκάλεσε τις άμεσες και εξωφρενικές αντιδράσεις δύο υπουργών, πολλών προσωπικοτήτων και χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων. Για άλλη μια φορά, ελάχιστα είναι τα ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Η έκτρωση είναι ένα από αυτά και ίσως το μόνο. Πνιγμένος στις μομφές, αποδοκιμασμένος από την Ενωση Γυναικολόγων -Μαιευτήρων (ενώ στην εκπομπή εξέφραζε προσωπικές απόψεις) και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Γαλλίας, ο Μπερτράν ντε Ροσαμπώ εξέφρασε τη λύπη του για το θέμα που δημιουργήθηκε (“παγιδεύτηκα“, είπε), αλλά δεν αναίρεσε τίποτα από όσα είπε στην εκπομπή.

Δεν υπάρχει όμως κανένα σκάνδαλο στις δηλώσεις του. Όπως υπενθύμισε ο σύλλογος «Η πορεία για τη ζωή», σε μια δήλωση υποστήριξης, «ο νόμος είναι με το μέρος του Δρ ντε Ροσαμπώ». Σύμφωνα με το άρθρο L2212-8 του Κώδικα Δημόσιας Υγείας, “ο γιατρός δεν υποχρεούται για κανένα λόγο να κάνει ΕΔΚ”. “Καμία μαία, κανείς νοσοκόμος ή καμιά νοσοκόμα, κανένας βοηθός ιατρού, ο οποιοσδήποτε, δεν υποχρεούται να συμβάλλει” στην πράξη αυτή, διευκρινίζει ακόμα ο Κώδικας. 

Είναι η περίφημη ρήτρα συνείδησης που διακρίνει τις δημοκρατικές κοινωνίες από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και την έκτρωση από μια κοινή ιατρική πράξη. Και αυτό γιατί επιπλέον, τίποτα δεν είναι πιο φυσιολογικό δεδομένου ότι, παρά τις διαδικασίες που αποσκοπούν να καθιερωθεί ως συνήθη ιατρική πράξη, να την νομιμοποιήσουν όλο και περισσότερο, ακόμη και να την καταστήσουν συνταγματικό δικαίωμα, παραμένει επιστημονικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί ότι το έμβρυο δεν είναι ανθρώπινο ον.

Η ελευθερία της συνείδησης έχει μέλλον;

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες των υπουργικών αρχών που βλέπουν στην άμβλωση «ένα πολύ συχνά απειλούμενο δικαίωμα για το οποίο πρέπει να μη χαλαρώσουμε κάθε προσπάθεια», ενώ στη Γαλλία εκτελούνται περισσότερες από 220. 000 εκτρώσεις ετησίως και οι νομοθετικές εξελίξεις (η περίοδος από την επίσκεψη στον μαιευτήρα μέχρι τη λήψη της απόφασης, ο χαρακτηρισμός της επικινδυνότητας της εγκυμοσύνης, η θέσπιση του αδικήματος της παρεμπόδισης) όλα λειτουργούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης αυτής της πρακτικής, ένα ερώτημα έρχεται στο μυαλό μας: η ρήτρα συνείδησης – την οποία στερήσαμε ακόμα και από τους φαρμακοποιούς πρόσφατα – έχει μέλλον; 

Γιατί να κρατήσουμε αυτό που συνιστά την υπογραφή του αφύσικου χαρακτήρα της ΕΔΚ όταν η κοινωνία ποτέ δεν ήθελε τόσο πολύ να τυποποιήσει αυτή την πράξη; Γιατί ο γιατρός να έχει το δικαίωμα να επικαλείται την ελευθερία της βούλησης; Γιατί, στη Γαλλία, συζητάμε γι’ αυτό το ζήτημα; Γιατί  συζητούμε τέλος πάντων; Δεν υπάρχει λόγος. Κανένα πρόβλημα. Ας κάνουμε εκτρώσεις ελεύθερα.

*Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Ροσαμπώ αποδίδονται καλύτερα από τον ιστότοπο https://www.huffingtonpost.fr:

«Εγώ, ασκώ το επάγγελμα με όλη μου την ψυχή. Σηκώνομαι οποιαδήποτε ώρα τη νύχτα. Κάνω πολύ δύσκολες εγχειρήσεις με όλη μου την ψυχή, αλλά δεν κάνω πράγματα που δεν τα πιστεύω. Δεν ασκούμε αυτό το επάγγελμα για να αφαιρούμε ζωές».

Όταν η δημοσιογράφος του απάντησε ότι γενικά οι γυναίκες «δεν θεωρούν ότι το έμβρυο που φέρουν στην κοιλιά τους έχει ζωή» και ότι η έκτρωση «δεν είναι ανθρωποκτονία», ο πρόεδρος της Ένωσης απάντησε:

«Μάλιστα, κυρία. Αυτή είναι η γνώμη (τους). Εγώ ως γιατρός, δεν είμαι υποχρεωμένος να έχω τη (δική τους) γνώμη. Και αν δεν την έχω, ο νόμος με προστατεύει, όπως και η συνείδησή μου».

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

https://www.valeursactuelles.com

Παρακαλώ, και:

Το «παπαδαριό» και οι αμβλώσεις
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και αμβλώσεις...
Εκκλησία, Μητρότητα και Έκτρωση
Πόσο κοστίζει μια έκτρωση;

Το Μετεκτρωτικό Σύνδρομο 

"Μπαμπά, μ' αγαπάς; Μαμά, μ' αγαπάς;" - Επιστολή σε γονιό που η έφηβη κόρη του έμεινε έγκυος
Είσαι έγκυος ανήλικη και σε πιέζουν να το βγάλεις; Ζήτα βοήθεια!
Η 17χρονη Δήμητρα δεν έκανε έκτρωση
Για μητέρες, μανούλες, μαμάδες και τα παιδιά τους

Θρήνος για την Ευρώπη!...

Ενότητα στο ιστολόγιό μας για τις εκτρώσεις 

Το "Καφέ της Χαράς", η έκτρωση, μια εγκυμοσύνη στην εφηβεία, οι αντιδράσεις των γονιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου