«Σοβαρή ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο ανά πάσα στιγμή»
Άμεση προειδοποίηση περί πιθανής επικείμενης ελληνοτουρκικής
στρατιωτικής σύγκρουσης αλλά και κατάρρευσης του τουρκικού κράτους,
αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ, τονίζοντας ότι τα επερχόμενα γεγονότα στην
Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο ακόμη
και στην ίδια τη μοίρα της ανθρωπότητας.“Η αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και του γεωπολιτικού αντιπάλου της, την Ελλάδα, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας εξέδωσε ακόμη και τελεσίγραφο στην Αθήνα.
«Στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα σύνορά της στα 12 μίλια. Αυτός είναι ο λόγος πολέμου (casus belli). Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια. Μιλώ ξεκάθαρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα προτίθεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα δικαίωμα που προβλέπεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Άγκυρα”, τονίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
“Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία έχει απολέσει τον έλεγχο των νησιών του Αιγαίου. Πάνω από 3.000 νησιά, μικρονήσοι και Βραχονησίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακατοίκητα, βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας.
Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τον θαλάσσιο έλεγχο της από τα 6 στα 12 μίλια, το μερίδιό της στο Αιγαίο αυξάνεται από 43,6 σε 71,6% και όλα τα πλοία που θα κατευθύνονται προς τους κύριους λιμένες της Τουρκίας θα διέρχονται πλέον από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ο λόγος για την τρέχουσα επιδείνωση ήταν η εμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό πλοίο ετοιμάζεται να αναζητήσει αποθέματα φυσικού αερίου στο Καστελόριζο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Τουρκίας.
«Παρόλο που το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, τα ύδατα γύρω από το νησί ανήκουν νόμιμα στην Ελλάδα”, τονίζουν οι Ρώσοι.
«Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της Τουρκίας και να διασφαλίσουν την «ενεργειακή ανεξαρτησία» της χώρας, επομένως η αξιοποίηση τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την Άγκυρα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για να κατανοήσουμε πλήρως τι συμβαίνει, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ρεβανσιστικές ιδέες που έχουν “θολώσει” το μυαλό των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως την ηγεσία της χώρας.
Όλοι αυτοί μιλούν για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην «ανάκτηση» των εδαφών» που έχουν καταλάβει οι Έλληνες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες ιδέες καθοδηγούσαν την δημόσια κοινή γνώμη στην Ελλάδα για περισσότερο από έναν αιώνα.
Από τότε που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1830, οι ελπίδες για την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν μια σημαντική πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής και ακόμη και πνευματικής ζωής της χώρας.
Σήμερα αυτές οι ιδέες έρχονται και πάλι στο προσκήνιο αφού η επιθετική και ρεβανσιστική πολιτική της Άγκυρας, που μετέτρεψε σχεδόν όλες τις γειτονικές χώρες σε αντιπάλους προκαλώντας ατελείωτες συγκρούσεις, αναβιώνοντας και πάλι τις ελπίδες στις ελληνικές καρδιές για την επικείμενη κατάρρευση του «νεο-οθωμανικού κράτους».
Οι ελπίδες φούντωσαν από το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένας ισχυρός αντι-τουρκικός συνασπισμός, από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Γαλλία στην περιοχή, στον οποίο εντάσσεται τώρα και το Ισραήλ.
Ας σημειώσουμε ότι στην συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη, τα ΗΑΕ και η Ρωσία ενεργούν ως αντίπαλοι της Τουρκίας , ή μάλλον της «Υψηλής Πύλης”.
Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι σήμερα η Τουρκία διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Εκτός από την πραγματική διεθνή πολιτική απομόνωση, υπάρχει και η οικονομική ύφεση λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στις συγκρούσεις της Συρίας και της Λιβύης, καθώς και της πανδημίας, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας.
Με άλλα λόγια, η ροή των πραγμάτων σήμερα δεν είναι υπέρ της Τουρκίας, ωστόσο, είναι δύσκολο να ονομάσουμε την τουρκική πολιτική ρεαλιστική τα τελευταία χρόνια.
Μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να λύσει εσωτερικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται όλο και περισσότερο, μεταβάλλοντας την προσοχή της τουρκικής κοινωνίας σε εξωτερικές πολεμικές συγκρούσεις.
Παρεμπιπτόντως, Τούρκοι αξιωματούχοι τον πιέζουν ότι μπορεί να μην έχει χρόνο να «κάνει την Τουρκία ξανά μεγάλη» και ως εκ τούτου οφείλει να βιαστεί σε ότι έχει να κάνει.
Κρίνοντας από το τελεσίγραφο του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα για τα 12 μίλια, αυτό πιθανότατα συμβαίνει. Σε τελική ανάλυση, ακόμη και αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπλοφάρει, αυτή η μπλόφα του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη”, καταλήγει το ρωσικό ΜΜΕ.
Οι Ρώσοι λόγω των δικών τους συμφερόντων φυσικά δεν επιθυμούν ξεκάθαρα την επέκταση της Τουρκίας του Ερντογάν στην Μεσόγειο, διότι φοβούνται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα τους βάλει “φωτιά” και στον Καύκασο για να εξευμενίσει τη δύση.
Από την άλλη η δίοδο των Στενών και το Αιγαίο απασχολούν πολύ την Μόσχα, η οποία δεν επιθυμεί να αφήσει τον έλεγχο τους σε τουρκικά χέρια.
Όλα δείχνουν ότι πιθανότατα Ρώσοι και Αμερικάνοι θα συνεργαστούν για να εκδιώξουν το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας, διότι πολύ απλά δεν εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα πρωτίστως.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου