Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ στο χάος

 


του Γιώργου Π. Μαλούχου

Όπως ο Φιντέλ είχε τον Ραούλ, κάπως έτσι τελικά φαίνεται να έχει ο Αλέξης τη Ζαννέτ. Η παρουσία της μόλις αναδείχθηκε ηχηρά στο πανελλήνιο με την τοποθέτησή της στα ερεβώδη εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ: «ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ … ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ … ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ !!! Τ Ε Λ Ο Σ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ !!!!» έγραψε (σε αυτή τη μορφή) στο Facebook η αδελφή του προέδρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Που φυσικά, ως προοδευτικό, μακριά από αυτό η οικογενειοκρατία και η μονοφωνία. Αποδέκτης της έκκλησης για έλεος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που λίγο πριν είχε δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του με τη γραμμή να αποκαλεί η αντιπολίτευση διαρκώς τον Πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα».

Όμως ο Τσακαλώτος δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να δείξει έλεος στον Τσίπρα. Και δεν είναι ο μόνος: ακόμα και ο μέχρι πρόσφατα προεδρικός αγαπημένος, ο αψύς Σφακιανός (που δεν συμφωνεί με τον Τσακαλώτο και παρενέβη για να πει ότι κατά την κρίση του πρέπει να λέγεται συνεχώς ότι ο Μητσοτάκης είναι πολιτικός απατεώνας) προτίμησε να πάει σε ταβέρνα και να ανεβάζει από εκεί φωτογραφίες την ώρα που ο πρόεδρός του έδινε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Καλύτερα πάντως από το να καταγγέλλει τον Τσίπρα ότι τον απέκλεισε από την εν λόγω συνέντευξη, όπως έκανε ένας άλλος πάλαι ποτέ αγαπημένος φίλος, ο Κούλογλου…

Από το 2009, όταν ανέλαβε την αρχηγία του μικρού τότε κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη φορά τέτοιο εσωκομματικό χάος. Φυσικά, όλα εξηγούνται: ένα και πλέον χρόνο μετά την ήττα του στις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις τον έχουν καθηλώσει σε μεγάλη διψήφια διαφορά με την κυβέρνηση, που κινείται ανάμεσα στο 17 και το 20%. Και που δεν κατεβαίνει, μέχρι στιγμής, με τίποτα: ούτε η πανδημία, ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε τα οικονομικά στάθηκαν ικανά να τη μειώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσίπρας με χαρά καλωσόρισε στον ΣΥΡΙΖΑ μιαν ακόμα τάση: ο εξ ΑΝΕΛ προερχόμενος βουλευτής  Βασίλης Κόκκαλης έφτιαξε… κεντροδεξιά συνιστώσα και ο πρόεδρος τού έστειλε μήνυμα: «Με μεγάλη χαρά πληροφορούμαι την κίνηση δεκάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν »παρών» στη διεύρυνση του κόμματος. […]

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε τη διαδικασία για τη μαζική εγγραφή πολιτών του προοδευτικού κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Όπως και να έχει, καλύτερο αυτό από το να ακούς την ίδια στιγμή τον Καλογρίτσα να απειλεί τον Παππά, τον… White House, άλλα στελέχη και, γενικώς, συριζαίους θεούς και δαίμονες, στα δικαστήρια: «Και εδώ πράγματι είναι το σημείο της απόλυτης απογοήτευσης, της προδοσίας και της διάψευσης της εμπιστοσύνης, αφού τα άνω στελέχη, τα οποία επί σειρά ετών εμπιστευόταν και τις εντολές των οποίων εκτελούσε πιστά, δεν αξίωσαν από την CCC και τον Samer Khouri την τήρηση της συμφωνίας, που οι ίδιοι είχαν κλείσει μαζί τους, αλλά, αντιθέτως, εγκατέλειψαν τον Χρήστο Καλογρίτσα και την οικογένειά του, και τους θυσίασαν προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν την πλευρά της CCC και του ιδιοκτήτη της – Samer Khouri».

Όλα αυτά, και όχι μόνον, έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα. Που δεν ήταν τυχαία. Αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου λογότυπου του κόμματος από τον Τσίπρα. Και η υποτιθέμενη νέα αυτή αρχή βούλιαξε σε λίγα 24ωρα μέσα στο χάος που επέφεραν τα διασταυρούμενα εσωκομματικά πύρα. Σε έναν σκοτωμό που μοιάζει αλλά δεν είναι σαν εκείνους της εποχής που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%. Γιατί τώρα δεν έχει να κάνει με τις παλιές γραφικές συγκρούσεις.

www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου