Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Να κάνει ο Βενιζέλος νόμο να νικάει ο δεύτερος


Μαθηματικά, υπάρχει μάλλον ένας τρόπος να ερμηνεύσεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτά που την προεκλογική περίοδο εμφάνιζαν πως μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε αστάθεια και σίγουρα εκλογές, αρνούνται τις μαθηματικές ερμηνείες. Στα πιο άτονα πρωτοσέλιδα που υπήρξαν........
ποτέ μετά από εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα περιγράφεται ως ένα αόριστο μήνυμα που είναι διατεθειμένος να πάρει ο πρωθυπουργός, και το οποίο βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό της ανάγκης εκλογών. Στο ενδιάμεσο βέβαια, είναι διατεθειμένος να σκοτώσει τον αγγελιοφόρο του μηνύματος με νέα μέτρα λιτότητας. 
Η ανάλυση του μηνύματος των εκλογών έφτασε στα όρια της γελοιότητας στα τηλεοπτικά στούντιο, με προφανή διάθεση να μην μείνει εκεί, αλλά να περάσει στην κοινωνία ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και νίκη όλων των άλλων.
Ας επιχειρήσουμε μια ανάλυση του αποτελέσματος, όπως προκύπτει από τα απλά εργαλεία των μαθηματικών και της πολιτικής:
1. Η Αριστερά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γίνεται πρώτο κόμμα σε εκλογική αναμέτρηση. Ακόμη και με αυτή και μόνο την έννοια είναι μια ιστορική νίκη.

2. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση και την καθιέρωση του δικομματισμού, κανένα από τα παραδοσιακά κόμματά του δεν είναι πρώτο. Άρα μιλάμε πια για την επίσημη ταφή του.
3. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έχει και κάποια άλλα, ποιοτικά, εκτός από ποσοστικά, χαρακτηριστικά. Προέκυψε (η πρωτιά), παρότι για πρώτη φορά υπήρξε τόσο οργανωμένος προπαγανδιστικός μηχανισμός απέναντι σε ένα κόμμα. Την πολιτική αντιπαράθεση δεν όρισαν πολιτικά επιχειρήματα αλλά φόβοι. Αν έβγαινε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδύνευε η χώρα, θα κοβόταν το σήμα στα κινητά τηλέφωνα, δεν θα είχαν οργασμό οι αγελάδες και οι ελληνικές ομάδες θα αποκλείονταν από παντού. Τόση και τέτοια γελοιότητα.
4. Αν η μάχη των ευρωεκλογών συγκριθεί με αυτή των προηγούμενων τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε 22%, η ΝΔ έχασε 9 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχασε 29 μονάδες.
5. Αν τα αποτελέσματα συγκριθούν με αυτά των εθνικών εκλογών του 2012, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τα ποσοστά του, η ΝΔ έχασε 7 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ 4. Άρα σε κάθε περίπτωση έχασαν και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
6. Στις εκλογές του 2012 ο Σαμαράς νίκησε έχοντας διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ 2,7 %. Πώς αυτή η διαφορά ήταν διαφορά νίκης και ισχυρής κυβέρνησης αλλά δεν είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με 3,8% στις ευρωεκλογές;
7. Μια κυβέρνηση η οποία χάνει 11 μονάδες ή 38 (αν γίνουν συγκρίσεις με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να πάρει μέτρα που θα υποθηκεύσουν τη χώρα για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Επίσης δεν έχει ούτε την ηθική, αφού επέμενε πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, αλλά δεν προχωρά σε αυτές. 
8. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει αφού το μόνο σίγουρο είναι οι μεγάλες της απώλειες. Έτσι, το να επικαλείται πως αθροιστικά παραμένει πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επιχείρημα αφού η υπεροχή της δεν μπορεί να προκύπτει από αυθαίρετα αθροίσματα στα αποτελέσματα της Singular αλλά από νομιμοποίησή της στη Βουλή νέων συσχετισμών. Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς δεν μπορούν να αθροίζουν ποσοστά αφού δεν κατέβηκαν μαζί αλλά χώρια. Εάν τα ποσοστά των ευρωεκλογών ήταν ποσοστά στις εθνικές εκλογές τότε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα είχαν αθροιστικά 94 έδρες. Δηλαδή η χώρα κυβερνιέται από μία κυβέρνηση που η δύναμή της στη Βουλή είναι 94 έδρες, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 του κοινοβουλίου. 
9. Εκτός από την πρόσθεση υπάρχει και η αφαίρεση. Δηλαδή μετά από τα αποτελέσματα είναι πιο πιθανή η αφαίρεση παρά η πρόσθεση. Δύο κόμματα που έχουν υποστεί καθίζηση και εκλογική ήττα, μάλλον πρέπει να αρχίσουν να αφαιρούν από τη δύναμή τους, αυτή των εσωκομματικών αντιπάλων που αναπτύσσουν φυγόκεντρες δυνάμεις, παρά να προσθέτουνε πονηριά.
10. Μια κυβέρνηση που έχει απωλέσει 11 μονάδες, στα μάτια των δανειστών είναι μια πιεσμένη, επισφαλής κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί, αλλά θα κάνει ό, τι χειρότερο για τη χώρα με αντάλλαγμα να κρατηθεί στον αναπνευστήρα της εντατικής από το ξένο διευθυντήριο. 
11. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, θα δρομολογήσουν εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα γίνεται το παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως του Νότου, που αντιλαμβάνονται πως υπάρχει εναντίωση και νίκη σε ένα ευρωπαϊκό-τραπεζικό κατεστημένο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα πολιτικά συμπεράσματα και τα μηνύματα των εκλογών, ο Σαμαράς ευχαρίστως θα τα αντάλλασε με έναν νόμο του νομοπλάστη Βενιζέλου, ο οποίος θα προέβλεπε πως στις εκλογές του 2014, δεν νικά το πρώτο σε ψήφους κόμμα, αλλά το δεύτερο, ίσως και το τέταρτο. Όχι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ.

 http://www.koutipandoras.gr/article/114564/na-kanei-o-venizelos-nomo-na-nikaei-o-deyteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου