Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σοκ: Το 26% των μαθητών δοκιμάζει τσιγάρο στο Γυμνάσιο και σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν γίνει καπνιστές



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση των νεαρών μαθητών προκειμένου να μην ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, παρουσίασαν από κοινού ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος και η Υφυπουργός Υγείας, κα ...Ζέττα Μ. Μακρή, παρουσίασαν το πρόγραμμα με θέμα «Εκπαιδευτική πρωτοβουλία για την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές Β΄ και Γ΄ γυμνασίου όλης της χώρας».
 Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Θ. Κυριαζής και η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κα. Τζ. Κρεμαστινού.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε: «Το κάπνισμα είναι ασθένεια και αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, η οποία, όμως, μπορεί να προληφθεί. Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι τροφοδοτείται από μια ολόκληρη «κουλτούρα» που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας.
Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αντιληφθούν, πως με το να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά, δημιουργούν αρνητικά πρότυπα, και είναι υπεύθυνα για τον εθισμό των ανηλίκων σε μια συνήθεια που θα κοστίσει τη ζωή τους.Για αυτό και ως Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αγκαλιάζουμε αυτήν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ενημερώσουμε τους μαθητές για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.Η Υφυπουργός Υγείας τόνισε: «Υπέρτατο χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, ειδικά των νέων. Με απόλυτη πίστη σε αυτήν την παραδοχή, τηρείται η εθνική πολιτική για την πρόληψη του καπνίσματος : από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και οργανώνουμε πιο συντεταγμένα την παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης προς τους πολίτες που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Είναι αλήθεια ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν έχουμε αρκετούς συμμάχους. Όμως, στο πρόσωπο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων – του κ. Αρβανιτόπουλου – και του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – του κ. Γκλαβά - αναγνωρίζουμε δυο ένθερμους συμμάχους μας οι οποίοι, - από την πρώτη στιγμή - αγκάλιασαν την πρωτοβουλία να εφαρμόσουμε πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος στους μαθητές της β’ και γ’ γυμνασίου όλης της χώρας και προσέφεραν την αμέριστη υποστήριξή τους : άνοιξαν τα σχολεία - όλο το πρόγραμμα εφαρμόστηκε μέσω του διαδικτύου στις αίθουσες πληροφορικής - ενεργοποίησαν και ευαισθητοποίησαν την εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι εκπαιδευτικοί, με τη σειρά τους, υποδέχθηκαν με ξεχωριστή θέρμη την πρωτοβουλία αυτήν και ενθάρρυναν τους μαθητές τους συμμετάσχουν μαζικά – 30.000 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα- και εξέφρασαν, παράλληλα, την επιθυμία τους να οργανώσουμε και πάλι από κοινού ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής Υγείας.

Η σχέση των εφήβων με το κάπνισμα είναι μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία και τη ζωή τους. Παραδίδουμε τα δεδομένα για τη διάσταση της μάστιγας του καπνίσματος στους έφηβους, στους πολίτες και στην Ελληνική Πολιτεία».

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα είναι αποκαλυπτικά:

Το 26% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου έχει την «εμπειρία της πρώτης δοκιμής», δηλαδή δοκίμασε κάποια στιγμή το κάπνισμα έστω με μερικές «ρουφηξιές» καπνού. Από αυτούς, το 40,6% είναι ήδη καπνιστές. Συνολικά, το 10,7% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου της χώρας, δηλαδή περίπου 22.000 μαθητές, καπνίζουν. Στην πλειοψηφία τους, οι σημερινοί μαθητές είχαν την πρώτη τους επαφή με το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 13 και σχεδόν οι 2 στους 10 πριν συμπληρώσουν τα 10 έτη.

Το κάπνισμα στους έφηβους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «κληρονομική ασθένεια». Και τούτο διότι, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που έχουν εμπειρία από το κάπνισμα- είτε γιατί δοκίμασαν κάποια στιγμή είτε γιατί είναι συστηματικοί καπνιστές- αναπαράγουν το πρότυπο του γονιού καπνιστή: στα 6 από τα 10 σπίτια των μαθητών ο ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν. Για τα παιδιά καπνιστές, το ποσοστό των γονιών που καπνίζουν αγγίζει το 75%.

Οι 7 στους 10 έφηβους έχουν βρεθεί σε κάποιον χώρο εστίασης ή διασκέδασης όπου αισθάνθηκαν αναπνευστική δυσφορία, ενώ, στην πλειοψηφία τους, οι μαθητές τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η ελεύθερη πρόσβαση των νέων ανθρώπων στα προϊόντα καπνού : οι έφηβοι καπνιστές αγοράζουν τα τσιγάρα τους μόνοι τους παρά το γεγονός ότι η πώληση σε ανηλίκους είναι παράνομη : μόλις στο 17% των περιπτώσεων των καπνιστών μαθητών υπήρξε άρνηση να τους πουλήσουν τσιγάρα λόγω της ηλικίας τους, στο 83% των περιπτώσεων ο πωλητής τούς πούλησε τσιγάρα αναντίρρητα».
 
 http://agios-dimitrios.blogspot.gr/2014/05/26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου