Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αποτίμηση της Χ.Δ. για την επίσκεψη Πούτιν RTF


Αναφορικά προς την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν, το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ. εξέδωσε κατά την 04/06/'16 την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν κατά το διήμερο 27-28 Μαΐου είναι ένα γεγονός που πρέπει, στα πλαίσια μιας έντιμης κριτικής στάσης και παρά επιμέρους ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν, να αποτιμηθεί ως κίνηση με θετικό πρόσημο και για τις δύο χώρες. Αυτή την προοδευτική πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων διαπίστωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Η αλληλεγγύη του ρωσικού έθνους και λαού από την αρχή της επιλογής ψήφισης του Μνημονίου(2010) από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πολύ σπουδαία. Τόσο ο τουρισμός όσο και οι εξαγωγές στην Ρωσία πολλαπλασιάστηκαν. Τον Μάρτιο του 2016, ενδεικτικά, αυξήθηκε ο τουρισμός κατά 523%. Διαφορετική πορεία ακολούθησαν οι διακρατικές σχέσεις. Με σταθμούς την ακύρωση του αγωγού Νοβοροσίσκ-Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κατά την πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κενό γράμμα έμεινε ακόμη, παρά τις διαρροές που...
δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, και ο περίφημος αγωγός Turkish Stream(αρχές 2015) όσο και πιθανές ευεργετικές προ-πληρωμές που τυχόν θα προέκυπταν από την ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας.
Η Καγκελάριος Μέρκελ, σε σύμπνοια και με τον Πρόεδρο Ομπάμα, αποφάσισαν από τΙς αρχές του 2015 την συνέχιση των κυρώσεων, επικαλούμενοι την τήρηση της Συμφωνίας του Μινσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού Κράτους αλλά και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ρωσία δεν υπέστησαν σημαντική μείωση, εφόσον η «ηγέτιδα δύναμη» της Ε.Ε. είναι χώρα της βαριάς βιομηχανίας και όχι της γεωργίας και παρέμεινε κορυφαία εμπορική εταίρος αυτής. Αντίθετα, όπως επισήμανε και ο πρ. Πούτιν σε άρθρο του, οι ελληνικές εξαγωγές γνώρισαν μείωση κατά το συντριπτικό ποσοστό του 33%. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνιστά μια μόνιμη υποκριτική τακτική των ισχυρών χωρών, τόσο στο παγκοσμιοποιημένο «ελεύθερο διεθνές εμπόριο»(ΉΠΑ) όσο και στις κυρώσεις που επιβάλλονται κατά παρέκκλισή του. Οι χώρες αυτές εφαρμόζουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ευνοώντας τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις.
Εκτός από τις συμφωνίες στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων που επεβλήθησαν μέσω του 3ου μνημονίου, στην επίσκεψη αυτή συμφωνήθηκαν και συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών στον αγροτικό τομέα, μια πρακτική αναμενόμενη από τις αρχές του 2015 η οποία δυνητικά θα μπορούσε να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ, πριν αυτές τύχουν αναθεώρησης.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιεί αυτές τις επισκέψεις στο πνεύμα της προσέγγισης μιας δίκαιης και πραγματικά πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που δεν αποδέχεται τον ηγεμονισμό οποιασδήποτε υπερδύναμης και ταυτόχρονα υπερασπίζεται σθεναρά τα δίκαια των αγροτών της όπως και αυτά χωρών όπως η Ρωσία που τυγχάνουν δυσμενούς μεταχείρισης, εφόσον συνιστούν «αντίπαλον δέος» για την αυθαίρετη επιβολή των δυτικών πολιτικών σε πλανητικό επίπεδο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου