Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«Αρχίστε το πένθος».Την παραίτηση μέρους της ηγεσίας της ΕΕ ζήτησε η Πολωνία

O Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Witold Waszczykowski απαίτησε να μεταβιβαστεί η εξουσία από την Επιτροπή της ΕΕ στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Μέρος της ηγεσίας της ΕΕ πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Waszczykowski την Δευτέρα μετά από μια συνάντηση με τους επικεφαλής διπλωμάτες άλλων εννέα κρατών στη Βαρσοβία. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να αρχίσουν να πενθούν», είπε. Ταυτόχρονα, κάλεσε να εργαστούν όλοι για μια νέα Συνθήκη της ΕΕ.
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo απαίτησε οι εκπρόσωποι της Επιτροπής να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την ψηφοφορία του Brexit. Έκανε έκκληση για μια «ανακατασκευή της Ένωσης», που θα δίνει στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τις δικές τους υποθέσεις».
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Πολωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας επικεντρώθηκε στην κατάσταση μετά την «Όχι» των Βρετανών στην ΕΕ. Συζητήθηκαν "αρκετά ριζοσπαστικές προτάσεις", δήλωσε ο Waszczykowski (φώτο). «Σκεφτόμαστε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο ηγέτης του εθνικού-συντηρητικού πολωνικού κόμματος Γιάροσλαβ Καζίνσκι ζήτησε επίσης να γίνουν αλλαγές στο προσωπικό. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός, (στην πραγματικότητα ανήκει στην μειονότητα των Κασούμπιανς), φέρει «προσωπική ευθύνη για το Brexit και πρέπει να εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά αυτό ισχύει και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρέχουσα διαμόρφωσή της», δήλωσε ο Κατσίνσκι στο Bialystok της Ανατολικής Πολωνίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου