Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«Κοινωνικό διάλογο» για τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας


Το χορό των επικείμενων αλλαγών στα Εργασιακά άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας από την ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, καλώντας τους «κοινωνικούς φορείς» σε «ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο» ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου όπου κυριαρχούν η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων και ο συνδικαλιστικός νόμος με στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και συνεπώς θα είναι η ατζέντα του «κοινωνικού διαλόγου».

Διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΕΒ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση καθώς θεωρεί ότι για την προσέλκυση επενδύσεων μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι «η έγκαιρη πρόοδος του προγράμματος» και απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης.. αξιολόγησης στις διαφορετικές εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ήδη έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να προχωρήσει σε αλλαγές, ισχυριζόμενος ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας», αποφεύγοντας να δεσμευθεί για το παραμικρό.

Έκανε ωστόσο ορατό ότι θα επιχειρήσει να κρύψει τις αντεργατικές αλλαγές πίσω από την επιδίωξη για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως επιθυμεί να υπάρξει «διάλογος» με σκοπό να εκφραστεί συναίνεση στα νέα μέτρα διότι όπως είπε «η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας» είναι «αντιπαραγωγική» για τους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς λειτουργεί σε βάρος «της παραγωγικότητας της εργασίας» και συνεπώς σε βάρος των κερδών τους.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να ευχαριστήσει τους βιομήχανους για τη στάση τους στο Ασφαλιστικό, λέγοντας «θέλω να εξάρω τη στάση του προεδρείου του ΣΕΒ κατά τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού», που μείωσε τις συνολικές μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τωρινών και επόμενων συνταξιούχων. Μείωσε επίσης το εφάπαξ και τα μερίσματα και κατάργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος με το διαχωρισμό της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «αναλογική».

Ενώπιον των μελών του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων λέγοντας ότι «χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επιτευχθεί». Αναφέρθηκε στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» που προσφέρει σημαντικές φοροαπαλλαγές, στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην αδειοδότηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει να βελτιωθεί η ρευστότητά τους.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, εμφανίσθηκε υπέρμαχος της ΕΕ και τάχθηκε κατά της εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας και πως το χειρότερο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου