Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Άνιση μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα ως την Αττική

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια..
Στάχτη και μυρωδιά καπνού «πνίγουν» ακόμη και την Αττική εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.
Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (25.06.2016) και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της πυροσβεστικής, των κατοίκων, των εθελοντών, ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα ξημερώματα, μάλιστα, αναζωπυρώθηκε!
Τα μέτωπα δεν δείχνουν να εχουν αλλάξει, καθώς υπάρχει το ένα μέτωπο στα βορειοδυτικά κοντά στο Πράσινο, αλλά και ένα μέτωπο στο ανατολικό σημείο της περιοχής. Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αφού νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα έχει καταστρέψει...
5000 στρέμματα πευκοδάσους.
Απο τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν ριχτεί στη μάχη 140 πυροσβεστες, 179 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 100 στρατιώτες. Στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά συμμετέχουν 75 πυροσβεστικά οχήματα, 23 οχήματα ΟΤΑ, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 17 μηχανήματα έργου, 5 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Οι άνεμοι έχουν «πέσει, αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία, γεγονός που δυσκολεύει και σήμερα το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Όλο το βράδυ, στη Στεφάνη Βοιωτίας, 140 πυροσβέστες με 66 οχήματα, 128 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 16 οχήματα ΟΤΑ, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 5 σκαπτικά μηχανήματα πάλευαν με τη φωτιά.
Στόχος να μην αφήσουν τη φωτιά να φτάσει κοντά στα σπίτια του χωριού Πράσινο. Το βράδυ της Δευτέρας (27.06.2016), η πυρκαγιά έφτασε 400 μέτρα από τα σπίτια του χωριού.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει εξαπλωθεί σε μια πολύ μεγάλη έκταση, με περίμετρο χιλιομέτρων και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τρεις κατευθύνσεις. Το ένα μέτωπο εξελίσσεται προς την πλευρά των οικισμών Πάνακτο, Πράσινο και Λεύκα, ένα νότια της Στεφάνης και ένα ακόμα προς τα ανατολικά, προς τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ και τα νταμάρια Φράγκου.
Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της πυροσβεστικής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, αλλά η φωτιά είχε συνεχείς αναζωπυρώσεις το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων και τώρα πολλές μεγάλες εστίες είναι σε εξέλιξη, μέσα σε χαράδρες και δύσβατα σημεία, όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση από τα πυροσβεστικά οχήματα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου