Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Το Brexit θα ξεσηκώσει και τους Έλληνες που τώρα κάθονται στον καναπέ»! (vid)

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Ισως κανενας Ελληνας δεν μπορεί να έχει πιο πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για τους λόγους που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, από τον sir Βασίλη Μαρκεζίνη, το διακεκριμένο ακαδημαϊκό που ζει μόνιμα στην Βρετανία (αν και θα μπορούσε να ηγείται ακόμα και μιας ελληνικής κυβέρνησης. Πιο ελληνικής από τις "ελληνικές").

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό διαβλέπει την διάλυση της ΕΕ, με νέους υποψήφιους την Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία και στο βάθος... την Γαλλία.

Το πιο σημαντικό: Προβλέπει ότι το Brexit σύντομα «θα ξεσηκώσει και τους Έλληνες που τώρα κάθονται στον καναπέ»!

Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης και ποιες αιτίες προσδιορίζει ως κίνητρο της αρνητικής στην ΕΕ ψήφου των Βρετανών:

-Αντίδραση στις απειλές των Ευρωπαίων και της παγκοσμιοποίησης

-Αντίδραση στην επιβεβλημένη λιτότητα από το Βερολίνο

 -Αντίδραση στην αθρόα μετανάστευση από χώρες της ανατολικής Ευρώπης (όπως Πολωνία, Τσεχία, Αλβανία, Σλοβακία κ.λ.π).

Εδώ μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά δεν έχουν πρόβλημα με...
μετανάστες από χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και την Τζαμάικα διότι προέρχονται από χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και θεωρούνται ότι μετέχουν της βρετανικής παιδείας.

-Αντίδραση στην ολοένα φθίνουσα ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που οι γηγενείς Βρετανοί λαμβάνουν, λόγω των επιβαλλόμενων περικοπών από τις Βρυξέλλες.

Μια περίθαλψη που πλέον διαχέεται και στα εκατομμύρια μεταναστών που έχουν κατακλύσει την χώρα (κάτι που συμβαίνει λίγο έως πολύ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ίδια η ύπαρξη της ΕΕ αποτελεί «φάρο» προσέλκυσης για όλους τους φτωχούς πληθυσμούς του πλανήτη).

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, των Συντηρητικών και των Εργατικών στην ουσία αποδοκιμάστηκαν από τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν αποδεχτηκαν τις γραμμές τους αλλά ακολούθησαν το όραμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

O Βασίλειος Μαρκεζίνης αναφερόμενος στα υποτιθέμενα σενάρια περί πτώσης των βρετανικών εσόδων λόγω της αποχώρησης από την ΕΕ τονίζει ότι δεν πρόκειται να συμβούν καθώς:

-Η Βρετανία είναι εξαγωγική χώρα με κύριο εταίρο τις ΗΠΑ. Η στάση των ΗΠΑ απεναντι στην Βρετανία δεν πρόκειται να αλλάξει.

-Ο Β.Μαρκεζίνης θεωρεί βέβαιο ότι ούτε η Ευρώπη θα βάλει δασμούς στα βρετανικά προϊόντα καθώς το ίδιο θα έκανε και η Βρετανία για τα ευρωπαϊκά. Οι Γερμανοί ως γνωστόν πουλάνε εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Βρετανία, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα και δεν θα άντεχαν μια τετοια «χασούρα», η οποία θα πλησιάσει τα 70 δισ. ευρώ ετησίως.

-Η Βρετανία πάλι αποδεσμευόμενη από τους ενοχλητικούς κανονισμούς της ΕΕ θα μπορεί να συνάψει σχέσεις με άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ακόμα και αν χάσει μέρος της ευρωπαϊκής πελατείας θα την ανακτήσει από αλλού στο πολλαπλάσιο.

«Ένα είναι βέβαιο» αναφέρει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης «ότι οι διάφοροι οικονομολόγοι που προέβλεπαν το τέλος του κόσμου δεν έγιναν πιστευτοί από τους Βρετανούς».

Ο Βασίλης Μαρκεζίνης αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρέχουν καθεστώς ημιπληροφόρησης και δεν δίνουν πλήρη εικόνα του τι πραγματικά έγινε. 

Θεωρεί ότι το Βrexit ανοιξε το ζήτημα της «καταρρέουσας Ευρώπης» (μετα τό 20ο λεπτό της συνέντευξης όπου και αναφέρει και τα πιο «ζουμερά») λέγοντας χαρακτηριστικά οτι «δεν υπάρχει ΕΕ, ξοδεύει λεφτά σε άχρηστα πράγματα και δεν λειτουργεί πραγματικά. Διαλύεται και είναι λογικό, το γκρέμισμα προηγείται της ξαναδημιουργίας κάτι καινούριου από την αρχή».

Και σνεχίζει «υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, η Κομισιόν αποφασίζει και όχι οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, ενώ δίνει τεράστιους μισθούς στους υπαλλήλους της. Δεν έχει ομοφωνία και υπάρχουν συνεχώς καβγάδες. Δεν υπάρχει καμία συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας»

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει σοβαρή άμεση αντίδραση από την Σουηδία και την Ιταλία. Ακολουθεί η Ισπανία και μετα έχει σειρά η Γαλλία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου