Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Σπεύδουν να αγοράσουν ευρώ οι Βρετανοί

Όσοι Βρετανοί σκοπεύουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό έχουν αποθηκεύσει δολάρια και ευρώ εξαιτίας του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, ενώ τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος κοντεύουν να ξεμείνουν από μετρητά εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης. Οι ανησυχίες για Brexit θα μπορούσαν να δώσουν ένα ισχυρό πλήγμα στη στερλίνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Το Post Office, το οποίο επεξεργάζεται μία στις τέσσερις πράξεις συναλλάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι οι πωλήσεις νομίσματος εκτοξεύτηκαν κατά 74% σε σχέση με έναν χρόνο πριν την Τρίτη, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 49% και την online ζήτηση να είναι 381% υψηλότερη. Οι αναλυτές έχουν πει ότι η αξία της στερλίνας θα μπορούσε να μειωθεί έως και...
20% μέσα σε λίγες ώρες, αν η Βρετανία ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Mike Cooke, διευθύνων σύμβουλος της Currency Exchange Corporation, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματά του σε δολάρια και ευρώ κατά 80% τη διάρκεια της νύχτας πριν από το δημοψήφισμα. "Όλοι αγοράζουν ξένο νόμισμα τώρα, δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι αύριο", είπε. "Σε κάποια φάση σήμερα σχεδόν ξεπουλήσαμε τα ευρώ και δολάρια σε κάθε υποκατάστημα". Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί 38 υποκαταστήματα στο Λονδίνο, είπε ότι αναπληρώνει τα αποθέματα εν αναμονή ισχυρών πωλήσεις και την Πέμπτη.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στα καταστήματά μας πρόκειται να πάνε διακοπές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και αγοράζουν τα μισά από αυτά που χρειάζονται τώρα. Δεν θέλουν να το ρισκάρουν, επειδή αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ οι αγορές λένε ότι το ευρώ και το δολάριο θα γίνουν σημαντικά ισχυρότερα" δήλωσε ο Cooke.
Η Travelex, ένας άλλο σημαντικό ανταλλακτήριο νομισμάτων, δήλωσε ότι οι παραγγελίες online είχαν αυξηθεί 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η FairFX ανέφερε ότι οι εν λόγω συναλλαγές δολαρίου είχαν τετραπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα και οι συναλλαγές του ευρώ είχαν διπλασιαστεί. Το Post Office είπε ότι οι πωλήσεις συναλλάγματος ήταν αυξημένες κατά 36% τον Ιούνιο σε σχέση με το περασμένο έτος, με την πλειοψηφία των συναλλαγών να φορά σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ.
Η Travelex αναφέρει ότι οι online συναλλαγές είχαν αυξηθεί 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτές παρακολουθούν στενά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι η λίρα θα μπορούσε να πέσει "απότομα" αν η Βρετανία ψηφίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, δήλωσε ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι περισσότερο επιβλαβείς από τότε που πόνταρε ενάντια στη στερλίνα και ανάγκασε το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου