Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «ρυθμιστές» του εκλογικού νόμου

Tα πρώτα, αναγνωριστικά χαρτιά ανοίγουν σήμερα στο πολιτικό πόκερ του εκλογικού νόμου, με τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τρεις πολιτικούς αρχηγούς – κατά σειρά, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα ραντεβού αυτά θα καθορίσουν και το κλίμα – συναίνεσης ή πόλωσης – στο οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία των θεσμικών αλλαγών και της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ο κύκλος θα ολοκληρωθεί αύριο με τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η στροφή στην απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός όμως δεν πρόκειται να καταθέσει την τελική κυβερνητική πρόταση πριν να έχει πλήρη εικόνα για τις θέσεις όλων των κομμάτων. Και τούτο διότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία δύο τρίτων (200 βουλευτών) έτσι ώστε να...
έχει άμεση ισχύ, από τις επόμενες εκλογές.
Το «μικρό» μπόνους κυβερνησιμότητας
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται, εάν υπάρξουν ενδείξεις για ευρείες συναινέσεις, και η αποδοχή ενός μικρού μπόνους «κυβερνησιμότητας», παρ’ ότι πρόκειται για προοπτική που μπορεί να πυροδοτήσει αναταράξεις στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών, ενώ η τελική θέση του κόμματος θα διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σημειώνουν με νόημα ότι «άλλο η στροφή στην απλή αναλογική, και άλλο η αμιγής, απλή και άδολη αναλογική», η οποία, όπως προσθέτουν εκ των πραγμάτων δεν είναι στην ατζέντα αφού θα διατηρηθεί οπωσδήποτε όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.
Παρά την αιχμηρή ρητορική, δε, τα έως τώρα μηνύματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι υπάρχουν ανοιχτές θύρες συγκλίσεων. Η ΝΔ πάει μεν στη σημερινή συνάντηση διαμηνύοντας ότι «ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο που τις κέρδισε» και το ΚΚΕ φαίνεται πως θα πει «όχι» σε οτιδήποτε πέραν της απλής και άδολης αναλογικής, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι όμως αφήνουν ανοιχτά περιθώρια διαλόγου και διαπραγμάτευσης.
Ρυθμιστές το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι
Η Φώφη Γεννηματά τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, με διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ δηλώνει ανοιχτή σε ένα μικρό μπόνους – περί τις 20 έδρες, κατά τις πληροφορίες – εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό πάνω από 40%.
Μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον λάβει το 40% των ψήφων και 15 εδρών εάν πάρει 30% πρότεινε χθες και ο Σταυρός Θεοδωράκης, με τις θέσεις αμφοτέρων να μην δείχνουν ασύνδετες με την αναβάπτιση του εγχειρήματος για «πολιτική ένωση» και δημιουργία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.
Οι θέσεις και των δύο, πάντως, δείχνουν καταδικασμένες να περάσουν μέσα από εσωκομματικές αντιδράσεις και αντιστάσεις, καθώς αρκετά στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε θεσμικά ζητήματα, ενώ ήδη μπαίνουν στο στόχαστρο και της τακτικής αποδόμησης των όποιων συναινέσεων την οποία υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μέτωπο άρνησης επιζητά η ΝΔ
Ο αρχηγός της ΝΔ προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση για να πει «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ταυτόχρονα όμως η Συγγρού σχεδιάζει σφυροκόπημα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στην περίπτωση που δείξουν διαθέσεις συναίνεσης με την κυβέρνηση.
Η τακτική που επιλέγει η ΝΔ είναι εκείνη της σκληρής πίεσης στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με το μήνυμα ότι όποιος συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, συναινεί και στις πολιτικές επιλογές Τσίπρα και αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις στη χώρα.
Στόχος αυτής της τακτικής είναι να αποτραπεί αφ’ ενός μιας εικόνα απομόνωσης της ΝΔ και, αφ’ ετέρου να ανακοπεί η όποια δυναμική νέων συμμαχιών για την κυβέρνηση. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει είτε το ΠΑΣΟΚ (17 βουλευτές), είτε το Ποτάμι (11 βουλευτές), είτε – στην καλύτερη για τη Συγγρού περίπτωση – και οι δύο να πουν «όχι» στον νέο εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να αποκλειστεί και μαθηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα για πλειοψηφία 200 βουλευτών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου