Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

TO ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ FORREST GUMP ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ


http://kourdistoportocali.com/post/31257/gaphaos

Aπό τον Παναγιώτη Πετρέλη

Η επιδημία χολέρας του ανυπόληπτου πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης μας οδήγησε στην υποδούλωση των μνημονίων και στο κατάντημα να γίνουμε ο περίγελος της Ευρώπης. Τι άλλο πρέπει να μας πουν, πέρα από το γεγονός ότι θα σχοληθούν μαζί μας αφού πάνε πρώτα για σκι, για να καταλάβουμε πόσο αναξιοπρεπές είναι το ελληνικό κράτος εκτός συνόρων;

Κι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι ουγκ και ανεγκέφαλοι, για τους συμπολίτες μας όμως που δεν αισθάνονται έτσι αξίζει να δώσουμε την μάχη η οποία- το γωρίζουμε- είναι δύσκολο να κερδηθεί μια και το πολιτικό σύστημα έχει εξαγοράσει τους ψηφοφόρους-κομματικούς στρατούς διορίζοντάς τους στο άθλιο δημόσιο. Αυτό το ανυπόληπτο πελατειακό κράτος υπηρετήθηκε από όλους τους πρωθυπουργούς στην διάρκεια της μεταπολίτευσης. Κανείς τους δεν απετέλεσε εξαίρεση. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του 1974 ως τον Αντώνη Σαμαρά του 2013.
Την ίδια ώρα ο λαός εκπαίδευονταν, σαν τον σκύλο του Παυλώφ, να αναζητεί "πατερούληδες"-"σωτήρες" στα πρόσωπα των εκάστοτε λαοπρόβλητων ηγετών. Αποτέλεσμα να περάσουν ολόκληρες γενιές που χάθηκαν χωρίς να έχουν ωριμάσει σαν δημιουργικοί άνθρωποι στο δυτικό κόσμο, μια και όλη τους η σκέψη και η ευρηματικότητα εξαντλήθηκε στο με ποιες μεθόδους θα τρυπώσουν στο δημόσιο, παρά πως θα ανοίξουν τα φτερά τους στους ωκεανούς του ρίσκου μέσα από τις δικές τους επιχειρήσεις (πέρα από καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και βιοτεχνίες ρούχων). Ολόκληρες γενιές ξοδεύθηκαν στην "επένδυση" να τρυπώσουν στο Δημόσιο.
Σ΄αυτή την "επένδυση" πόνταραν όλοι οι πρωθυπουργοί μέσα από τους διορισμούς. Κανείς τους δεν απετέλεσε εξαίρεση, ούτε φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου που στην τελική στάθηκε μοιραίος για τη χώρα μας.
Έρχεται λοιπόν σήμερα, ο εν λόγω, να επιχειρήσει έναν απολογισμό της περιόδου που θήτευσε ως πρωθυπουργός μέσα από ένα ερωτηματολόγιο προς τους στενούς του συνεργάτες και πρώην υπουργούς.
Αντικείμενο του ερωτηματολογίου είναι η αποτίμηση της περιόδου της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο.
Στόχος της κίνησης του πρώην πρωθυπουργού ήταν να συγκεντρώσει απόψεις των ανθρώπων που συνεργάστηκε μαζί τους επί ενάμιση χρόνο και να εξαχθούν συμπεράσματα, δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της χώρας.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, το ερωτηματολόγιο ήταν εκτενές και οι ερωτήσεις αφορούσαν:

-Πολιτικές που προχώρησαν ή έμειναν πίσω

- Αντιστάσεις που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών

- Προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

- Κινήσεις που έγιναν προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων

- Στόχους που επιτεύχθηκαν

- Την άποψή τους για το αν υπονομεύτηκε ως πρωθυπουργός

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διηγηθούν προσωπικές ιστορίες για το διάστημα που ασκούσαν εξουσία.

Ακριβώς αυτός είναι ο Παπανδρέου. Προφανώς λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και αντί να έχει αρπάξει τον ταύρο από τα κέρατα την εποχή που κυβερνούσε και να εκμεταλλευθεί κάθε στιγμή και κάθε λεπτό για να αλλάξει, να συντρίψει το βαθύ πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαπλοκής γύριζε στον κόσμο και έλεγε ότι κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα. Ο ίδιος όταν ήταν στην Ελλάδα έδειχνε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει ελεύθερο χρόνο για να κάνει τα αγαπημένα του σπορ. Έρχεται λοιπόν τώρα με καθυστέρηση να κάνει έναν μάλλον ανώφελο απολογισμό.
Προφανώς η προσωπική του αμηχανία, για το τι είχε και τι έχασε, αναζητά τους τρόπους θεραπείας-αποκατάστασης.
Αντίστοιχη κλινική η περίπτωση και του πρώην πρωθυπουργού Καραμανλή ο οποίος αποδέχεται δίχως ντροπή τα σενάρια, μέρους του παρακράτους, για δήθεν σχέδια δολοφονίας του και άλλες παπαριές.
Ούτε την πολιτική τους αξιοπρέπεια και υστεροφημία (ποια υστεροφημία;) δεν μπορούν να υπερασπισθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τα βαριά "επώνυμα".
Ας ελπίσουμε ότι κι εμείς σαν λαός, παρατηρώντας από απόσταση τις "δημιουργίες" μας και τις επιλογές ηγετών τέτοιου τύπου, σε μια εποχή που έχει ανάγκη από ηγέτες οι οποίοι να έχουν γνώση σε βάθος του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου, να διαδαχθούμε από τα λάθη μας και να ωριμάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου