Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια ικανοποίηση για τη συμφωνία με το Ιράν – Ισραήλ: Ολες οι επιλογές μας στο τραπέζι

Obama-Netaniaxou01-19july2013

Οπως αναμενόταν άλλωστε, το Ισραήλ αντέδρασε με αρνητικό τρόπο στο άκουσμα της είδησης για τη συμφωνία του Ιράν με τις δυτικές δυνάμεις και τη Ρωσία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 
Στην Ουάσιγκτον εκφράζονται φόβοι για τις σχέσεις με το Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας΄ότι όλες επιλογές είναι στο τραπέζι.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Εβραϊκό Λόμπι που επηρεάζει μεγάλο αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών, πέτυχε να τεθεί προς συζήτηση τροπολογία με την οποία δεν θα τερματίζονται οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, την καταγγέλλει ως “κακή” και υπογραμμίζει ότι το Ιράν “έλαβε αυτό που ήθελε”.
Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
“Είναι μια κακή συμφωνία που προσφέρει ακριβώς αυτό που ήθελε το Ιράν: την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους   του πυρηνικού του προγράμματος. Η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ, (στο βόρειο Ιράν, στις εγκαταστάσεις του οποίου υπάρχει ένας αντιδραστήρας βαρέος ύδατος). Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων”, σημειώνεται από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εκφράζοντας τη λύπη του για τη συμφωνία της Γενεύης δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο:
“Η συμφωνία αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ιράν, το οποίο απέσπασε την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου νόμιμου δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου”.
Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, ο Λίμπερμαν, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου  τόνισε ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.
“Η ευθύνη της ασφάλειας του εβραϊκού λαού και των κατοίκων του Ισραήλ είναι αποκλειστική ευθύνη της ισραηλινής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και υπεύθυνο”, τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η χώρα του “δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της Γενεύης και διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα”.
“Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της Γενεύης. Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η συμφωνία δεν αγγίζει την ιρανική πυρηνική μηχανή και μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέσα σε μια περίοδο έξι με επτά εβδομάδων. Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο Μπένετ, ηγέτης της Εβραϊκής Εστίας, ενός ακροδεξιού κόμματος  που πρόσκειται στο λόμπι των εβραίων εποίκων.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαιρετίζουν τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του.
“Η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω πρόοδο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την ομάδα των διαπραγματευτών του πυρηνικού προγράμματος για το κεκτημένο αυτό. Η χάρη του Θεού, οι προσευχές και η στήριξη του λαού είναι αναμφίβολα ο λόγος της επιτυχίας αυτής”, δήλωσε ο Χαμενεΐ προσθέτοντας ότι πρέπει “πάντα να αντιστεκόμαστε στις υπερβολικές απαιτήσεις” των άλλων χωρών όσον αφορά τον πυρηνικό τομέα, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο Ροχανί και δημοσιοποίησε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
“Στη συμφωνία, το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους έγινε δεκτό και η δομή των κυρώσεων άρχισε να ραγίζει”, επισήμανε ο Ροχανί στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
“Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του ερμηνεία, αλλά το δικαίωμα του Ιράν να κάνει εμπλουτισμό (ουρανίου) αναφέρεται σαφώς στο κείμενο της συμφωνίας. Δηλώνω στο έθνος ότι οι δραστηριότητες εμπλουτισμού θα συνεχιστούν όπως κατά το παρελθόν στη Νατάνζ, στο Φορντό, στο Ισπαχάν”, δήλωσε. ο πρόεδρος του Ιράν.
Ο Χασάν Ροχανί επανέλαβε ότι το “Ιράν ουδέποτε επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει ποτέ την κατασκευή ατομικού όπλου”. Οι ιρανοί διαπραγματευτές στη Γενεύη συμφώνησαν να περιοριστούν οι δραστηριότητες της Τεχεράνης στον πυρηνικό τομέα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη.
Ανακοίνωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την άρση όλων των αμφιβολιών και ασαφειών όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. “Έχουμε ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει “τη συνεννόηση με τον κόσμο η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εμπιστοσύνη”.
Ο Ροχανί επίσης τόνισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύτηκαν να αρθούν όλες οι κυρώσεις έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι κυρώσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ”.
Ο πρόεδρος Ροχανί τονίζοντας ότι η επιτυχία των συνομιλιών μέχρι σήμερα οφείλεται στις “οδηγίες” του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, δήλωσε “περήφανος που η επιτυχία αυτή ήρθε πριν από την 100ή ημέρα της προεδρίας του”.
Σε επιστολή προς τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Ροχανί θέλησε να καθησυχάσει τους γείτονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κυρίως τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, που ανησυχούν για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δηλώνοντας ότι η συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις “είναι προς όφελος των χωρών της περιοχής και της παγκόσμιας ειρήνης”.
ΚΕΡΙ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ 
Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει “τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
“Το πρώτο στάδιο (της συμφωνίας) δεν λέει ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τα διάφορα σχόλια ερμηνείας”, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Κέρι έγιναν αμέσως μετά τις δηλώσεις του ιρανού ομολόγου του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο οποίος τόνισε ότι στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει “σαφής αναφορά σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός (ουρανίου) θα συνεχιστεί” στο Ιράν.
“Το Ιράν δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%. Το Ιράν δέχτηκε να μειώσει και να μετατρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου που διαθέτει”, διευκρίνισε ο Κέρι.
Ενώ το εβραϊκό κράτος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Κέρι θέλησε να καθησυχάσει τον ισραηλινό σύμμαχο. “Αυτή η πλήρης συμφωνία θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή, και το Ισραήλ πιο ασφαλές και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς”, υπογράμμισε.
“Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον τελικό στόχο που είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα”, επισήμανε.
“Η ελπίδα μας είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά να οδηγήσει σε μια νέα σχέση του Ιράν με τη Δύση και τους γείτονές του. Είναι πεπεισμένος, όπως είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, ότι κάναμε τη σωστή επιλογή”.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για τη συμφωνία που επετεύχθη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει “χαμένους”.
“Δεν υπάρχει χαμένος, όλος ο κόσμος είναι κερδισμένος”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο τέλος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σε πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενισχύει την εμπιστοσύνη στη Μέση Ανατολή και μειώνει τους φόβους για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εξήγησε ο Λαβρόφ.
“Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να παρακαμφθούν τα δεδομένα που συλλέγει η ΙΑΕΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα συνεργαστεί καλόπιστα με την διεθνή υπηρεσία”, δήλωσε στους ρώσους δημοσιογράφους.
Στους επόμενους έξι μήνες, οι διαπραγματεύσεις θα ορίσουν “τις παραμέτρους τις οποίες χρειάζεται το Ιράν για να εκπονεί μια πυρηνική δραστηριότητα για ειρηνική χρήση, κυρίως για την παραγωγή ουρανίου για τους πυρηνικούς του σταθμούς, τις αντιδραστήρες του για την έρευνα και για τους αντιδραστήρες που παράγουν ισότοπα για ιατρική και ανθρωπιστική χρήση”, υπογράμμισε.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε ικανοποίηση για τη χαλάρωση των κυρώσεων των δυτικών χωρών σε βάρος του Ιράν, την οποία προβλέπει η συμφωνία. “Δεν αναγνωρίζουμε τις μονομερείς αυτές κυρώσεις, συνεπώς είναι σωστό να μειωθεί η πίεση επί του Ιράν με τον περιορισμό των μονομερών αυτών κυρώσεων”.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για τη σοβαρή βούλησή του να επιτευχθεί συμφωνία. “Με την άφιξη ενός νέου προέδρου στην ιρανική ηγεσία, αισθανθήκαμε ότι οι δηλώσεις για βούληση επίλυσης αυτής της αντιπαράθεσης είχαν αξιόπιστη βάση”.
ΑΣΤΟΝ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, έχοντας δίπλα της όλους τους υπουργούς που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανέγνωσε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη κοινή δήλωση ανακοινώνοντας “μια συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης”.
“Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης”, τόνισε ενώ δίπλα της ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Μετά την ανάγνωση της δήλωσης, οι ομόλογοί του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) αντάλλαξαν θερμές χειραψίες μεταξύ τους και με τον Ζαρίφ, ο οποίος απέφυγε να σφίξει το χέρι στην Κάθριν Αστον για θρησκευτικούς λόγους. Αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αγκάλιασε σφιχτά και φίλησε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία ανταπέδωσε τον θερμό χαιρετισμό.
Η Αστον αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας στο οποίο δεν επεκτάθηκε τόνισε: “Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και να το κάνουμε με σεβασμό προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν”.
ΟΛΑΝΤ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ βλέπει “ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” στην προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.
“Η προσωρινή συμφωνία που υιοθετήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνιστά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελεί ένα βήμα προς τη διακοπή του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και συνεπώς προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ιράν”, επισημαίνει ο Ολάντ. 
Η συμφωνία αυτή “σέβεται τις απαιτήσεις που είχε εγείρει η Γαλλία για τα αποθέματα και τον εμπλουτισμό ουρανίου, την αναστολή της λειτουργίας νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων και τον διεθνή έλεγχο. Η Γαλλία θα συνεχίσει να κινητοποιείται για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το θέμα αυτό”, διευκρίνισε.

ΠΗΓΗ: Reuters, State Department, AFP, DPA, ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου