Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Εν πολλοίς και εν ολίγοις: ΕΡΩΤΗΣΗ για το καθεστώς χορήγησης των δανείων στον Τηλέτυπο και τον Πήγασο

 ...ΕΡΩΤΗΣΗ για το καθεστώς χορήγησης των δανείων στον Τηλέτυπο και τον Πήγασο κατέθεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, προς τους υπουργούς, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή. Η βουλευτής θέτει το εξής ερώτημα: «Προς τι η απαξίωση και το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης προς όφελος προβληματικών μεγαλοεπιχειρηματιών;"


Επειτα, αναφέρεται «στον πρόσφατο δανεισμό των δύο εταιρειών, του Τηλετύπου κατά 98 εκατ. ευρώ και του Πήγασου κατά 10 εκατ. ευρώ, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν δημοσιεύσει οι ορκωτοί ελεγκτές στις εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα των δύο εταιρειών. Ειδικά για την περίπτωση της ΕΡΤ, ο Παντελής Καψής καλείται να απαντήσει για ποιον λόγο δεν έχουν αναρτηθεί πουθενά οι οικονομικές καταστάσεις τόσο της 31ης Δεκεμβρίου 2012 όσο και της περιόδου έναρξης εκκαθάρισης της "ΕΡΤ Α.Ε." όπως προβλέπεται από τον νόμο 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών». Ζητάει ακόμη να ενημερωθεί «αν έχουν συνταχθεί οι εν λόγω οικονομικές καταστάσεις και πότε θα αναρτηθούν στο Εθνικό Τυπογραφείο και στη Διαύγεια»

...ΜΕΤΑ και την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας της ΕΕΤΤ, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για τη διενέργεια της δημοπρασίας ψηφιακών συχνοτήτων προσδοκώντας πως θα πάρει στα δημόσια έσοδα για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων, με τιμή εκκίνησης για τον διαγωνισμό των συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας, 15 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια. 
Η εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος πλέον θα γίνεται με την πληρωμή «διοδίων» στον ψηφιακό πάροχο, ο οποίος θα κερδίσει στη δημοπρασία τις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες που δίνει το κράτος. Η εκτίμηση είναι πως για τα 156 σημεία εκπομπής, το κόστος θα είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ ανά πελάτη και συνεπώς 15 εκατ. ευρώ για τα 15 έτη, όσο θα πληρώσει η Digea για το σύνολο του φάσματος

...ΕΙΝΑΙ υποχρεωμένο το κράτος να καταλογίσει τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών (1,5% επί του τζίρου) για τη χρηματοδότηση ελληνικών ταινιών. Το ΣτΕ με την 1979/2013 κρίνει πως νια τη διαδικασία αυτή δεν είναι αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως διεκδικούσε με προσφυγή της η Ενωση Ελλήνων Σκηνοθετών. 
Η επιβολή κυρώσεως στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν τηρούν την υποχρέωση χρηματοδοτήσεως κινηματογραφικών ταινιών προϋποθέτει την κίνηση της σχετικής διαδικασίας από την Επιτροπή Ελέγχου Εφαρμογής του άρθρου 7 του Ν.1866/1989, η οποία, και μόνον αυτή, μπορεί να ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά την εισήγηση του ΕΣΡ

 
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου