Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μεταρρυθμίσεις και η Τρόικα δεν επιστρέφει στην Αθήνα!


 
Οι ΕΕ και ΔΝΤ ακύρωσαν την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σε μια κίνηση που θα καθυστερήσει την πληρωμή περαιτέρω δανείων προς τη χώρα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital η επίσκεψη της τρόικας ακυρώθηκε διότι η Ελλάδα έχει αποτύχει να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα βοήθειάς της, αναφέρουν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Μάλιστα το Reuters αναφέρει ότι ερωτηθείς εάν η ακύρωση της επίσκεψης σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι δυνατή η έγκριση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, ένας αξιωματούχος απάντησε μέσω e-mail: «σωστά».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη μια απόφαση για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», τόνισε.

Όπως μετέδωσε το Capital.gr παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε σημειώσει νωρίτερα ότι δεν είχε αποφασιστεί αν θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα στις 2 Δεκεμβρίου. Αλλη κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι η επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο που θα πρέπει να προηγηθεί σε συγκεκριμένα μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά. 

Επιπλέον, παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα, του Επιτρόπου Olli Rehn, της γενικής διευθύντριας το ΔΝΤ, Christine Lagarde αλλά και των επικεφαλής της τρόικας. H ίδια πηγή πρόσθεσε ότι έχει σταλεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τις δράσεις της τρόικας στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη του μνημονίου.

Στο ερωτηματολόγιο ζητούνται, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για το ύφος που έχουν αυτές. 

ΣΟΙΜΠΛΕ>ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ
«Η Γερμανία δεν έχει επιβάλει τίποτα στις άλλες χώρες. Υποστηρίζουμε μόνο την τήρηση των συμφωνηθέντων κανόνων από όλους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας την κριτική ότι το Βερολίνο επιβάλλει πολιτικές λιτότητας στους άλλους, ενώ το ίδιο αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες.
«Η Ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση. Η Ισπανία αναπτύσσεται πολύ θετικά. Έχει ζητηθεί από τη Γερμανία η ενίσχυση των επενδύσεων. Και αυτό κάνουμε τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοκίμασε ήδη το σχέδιό μας για τον προϋπολογισμό. Όποιος θέλει βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να ασκεί σταθερή δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt. Δημοσιογράφοι, σχολιάζοντας την στάση του, επισήμαναν πως μοιάζει να γνωρίζει ήδη ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε πάντως, αναφερόμενος στα 23 δισεκατομμύρια δημοσίων δαπανών που συμφωνήθηκαν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν συνεπάγονται αύξηση των φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου