Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία: Δημοκρατία μόνο κατ’ όνομα…

kemal-kilicdaroglu02-26november2013
Ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Kemal Kilicdaroglu, επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, η εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση άρθρο γνώμης του ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), με το χαρακτηριστικό τίτλο «The Threat to Turkish Freedom», όπου ο Kilicdaroglu κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Erdogan ότι είναι δημοκρατική μόνο κατ’ όνομα.
Όπως υποστηρίζει ο ηγέτης του CHP, σήμερα η Τουρκία οπισθοχωρεί με ταχείς ρυθμούς από ένα λειτουργικό δημοκρατικό καθεστώς προς ένα έκδηλα αυταρχικό και παρεμβατικό καθεστώς που στηρίζεται στη βούληση ενός και μόνου ατόμου που κατέχει την εξουσία.
Συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΑΚΡ, που κυβερνά τη χώρα από το 2002 υπονομεύει συστηματικά την τουρκική δημοκρατία εκμεταλλευόμενη την ιδεολογία του σουνιτικού ισλάμ για πολιτικούς σκοπούς. Ο διαχωρισμός των εξουσιών όπως έχει καταγραφεί στο τουρκικό σύνταγμα έχει καταπατηθεί κατάφωρα, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν είναι πλέον ανεξάρτητο και η νομοθετική εξουσία απλώς εφαρμόζει  τις οδηγίες του Τούρκου Πρωθυπουργού.
Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ακόμη ότι οι ελευθερίες του λόγου, της διαβούλευσης και του Τύπου δεν υφίστανται πλέον στη χώρα του, η οποία κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις φυλακισμένων δημοσιογράφων σ΄ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι ειρηνικές διαδηλώσεις καταστέλλονται βίαια από την αστυνομία και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτών είναι καθημερινό φαινόμενο.
Παράλληλα, συνεχίζει ο Kilicdaroglu, αναφερόμενος στον Erdogan, ένας ηγέτης που εγκαθιδρύει και ελέγχει ένα δικαστικό σύστημα που φυλακίζει αθώους επί μακρόν και στη συνέχεια υποδεικνύει την καταδίκη τους βάσει κατασκευασμένων κατηγοριών, δεν έχει καμία αίσθηση δικαίου.
Σε αντιδιαστολή, συνεχίζει ο Kilicdaroglu, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση της πραγματικής δημοκρατίας και των βασικών ελευθεριών στην Τουρκία, γεγονός που θα απαιτήσει την ανανέωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα, μέσω της ριζικής αναδιαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, την ενίσχυση της συμμετοχής στην πολιτική ζωή και την περαιτέρω ενδυνάμωση γυναικών και νέων.
Στόχος του κόμματος είναι να ανοικοδομηθεί η αίσθηση κοινωνικής και εθνικής συνοχής, αποκαθιστώντας το διαχωρισμό των εξουσιών και την πίστη των πολιτών στο δικαστικό σύστημα. Η εκπλήρωση των στόχων αυτών δεν θα αποκαταστήσει απλώς το διερρηγμένο κοινωνικό ιστό της Τουρκίας, αλλά θα βοηθήσει επίσης τη χώρα να διαφυλάξει τη θέση της εντός της σφαίρας των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, καταλήγει ο Kilicdaroglu. 
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304011304579219610005214556#printMode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου