Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Bloomberg: Η ισλαμική ατζέντα του Ερντογάν

Erdogan-KORH-SYZYGOS01
Στην προσπάθειά του να επικρατήσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει ολοένα περισσότερο ότι διαθέτει μια κρυφή ισλαμική ατζέντα υποστηρίζει ο Marc Champion σε άρθρο του στο BLOOMBERG με τίτλο «Turkey’s Cleavage Crackdown Goes to College».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, όπως επισημαίνεται, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα δίπολο, με τον εαυτό του από τη μία πλευρά και από την άλλη το υποστηριζόμενο από τον στρατό, καταρρέων κοσμικό σύστημα της Τουρκίας.
Στην προσπάθειά του αυτή ο Ερντογάν απομακρύνεται από το πεδίο του απλού πολιτικού συντηρητισμού για να προσδεθεί στις απαιτήσεις του Ισλάμ, όπως έδειξε και η τελευταία πρότασή του για τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών στις φοιτητικές εστίες.
Σε αυτή τη διαδικασία προβολής της ισλαμικής ατζέντας ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται να απολέσει τη στήριξη όχι μόνο των φιλελεύθερων υποστηρικτών του αλλά και ιδρυτικών στελεχών του κόμματός του, όπως του Προέδρου, Abdullah Gul και του αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Bulent Arinc.
Μολονότι ο αρθρογράφος συνεχίζει να απορρίπτει τις απόψεις των Τούρκων υποστηρικτών του κοσμικού κράτους ότι ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε Ιράν ή σε κράτος του Κόλπου, θεωρεί ωστόσο ότι θα μπορούσε να μεταβάλλει την κατεύθυνση της χώρας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, μετά από μια δεκαετία στην εξουσία ο Ερντογάν προκαλεί σήμερα, αναμφίβολα, περισσότερο κακό από ό,τι καλό στη χώρα του.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-12/turkey-s-cleavage-crackdown-goes-to-college.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου