Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δύσκολος χειμώνας για την κυβέρνηση

Benizelos-Samaras01-22JUNE2013
Για ένα δύσκολο Χειμώνα για την ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο ο ECONOMIST σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα με αντίστοιχο τίτλο («A Hard Winter Lies ahead for the Greek Government»).
Η έλευση του Χειμώνα προκαλεί ανησυχία για το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στους Έλληνες. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για τον νέο φόρο επί της ιδιοκτησίας, που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο Κοινοβούλιο, ενισχύει την ανησυχία, καθώς Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί από έναν φόρο επί του πλούτου, ενώ Βουλευτές της ΝΔ δέχονται πιέσεις από αγρότες, που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για την ακίνητη περιουσία τους, να καταργήσουν τελείως την φορολόγηση.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά βίας επιβίωσε της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση την 11η Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους €1.5  δις του 2014, όταν η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το ύψος του ποσού ανέρχεται στα €500 με €700 εκ. και μπορεί να καλυφθεί με κυνήγι όσων αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένης της αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η τρόικα παραμένει σκεπτική. 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να απολυθούν τον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην επιθυμεί περαιτέρω απολύσεις και να επιχειρεί να διατηρήσει δύο αμυντικού τύπου βιομηχανίες, που η τρόικα επιθυμεί να καταργηθούν.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, αν ωστόσο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχίσει να μην εφαρμόζεται πλήρως, η νέο-αποκτηθείσα εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική ανάκαμψη θα μπορούσε να ξεθωριάσει. Τέλος, επικρατεί ο φόβος της πιθανότητας επικράτησης ευρείας πολιτικής βίας, μετά τη δολοφονία δύο μελών της ‘Χρυσής Αυγής’, την 1η Νοεμβρίου.

http://www.economist.com/news/europe/21589893-hard-winter-lies-ahead-greek-government-little-respite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου