Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η μειοψηφία Χανίων-Ευρυτανίας αντεπιτίθεται

Θυμάστε που το 2009 κατά τον εσωκομματικό αγώνα στη ΝΔ γράφαμε για την …μειοψηφία Χανίων – Ευρυτανίας, όπως χαρακτηρίσαμε τότε την Αγία Οικογένεια Μητσοτάκη; Ελπίζαμε ότι απαλλαχτήκαμε από αυτήν αλλά που…Άλλες οι βουλές ορισμένων, να μην λέμε τώρα ονόματα και χαλάμε τις καρδιές μας
Πρώτη λοιπόν στα μαγειρεία από παλιά η μειοψηφία Χανίων-Ευρυτανίας δήλωσε και πάλι παρούσα. Στο προσκήνιο αυτή τη φορά δεν βγήκε ο αρχιερέας της αποστασίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά η θυγατέρα του, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Εντελώς ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει λόγος, βγήκε και ζήτησε επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ηκίνηση έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ,
Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, την οποία όμως απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο -τουλάχιστον αυτή την περίοδο και για λόγους τακτικής- ο Φώτης Κουβέλης.
Σε συνάξεις που έχουν γίνει σε διάφορα γραφεία, οικονομικά και πολιτικά, επεξεργάζονται σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης με άλλο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού. Σε αυτές συμμετέχει και η Ντόρα που παίζει το ρόλο της τέλεια, αφού η πρότασή της ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με το ρεπορτάζ συστημικής γερμανικής εφημερίδας σχετικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt «με μόλις τέσσερις ψήφους πλειοψηφίας στο κοινοβούλιοκαι ενδοκυβερνητικές έριδεςοι προοπτικές για την κυβέρνηση δεν είναι ρόδινες» και αναφέρειπως φημολογείται στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα «ότι ίσως επιχειρηθεί προσέγγιση με τοκόμμα ”Ανεξάρτητοι Έλληνες” ή η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνασπισμού». Σύμφωνα με την ίδια στην περίπτωση που δεν μπορέσει η κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ, τότε «ίσως αργά ή γρήγορα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές».
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι εάν οι προθέσεις της Αγία Οικογένειας είναι αγαθές. Με βάσει την ιστορία και τις πραγματικές επιδιώξεις του Μητσοτάκη δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς κάτι τέτοιο, αφού επιμένει να λέει, όπως γράφεται σε διάφορες εφημερίδες, ότι θα υπάρξει αλλαγή Πρωθυπουργού.
Η Ντόρα βέβαια σπεύδει να το διαψεύσει και να τονίζει ότι η ίδια δεν μιλάει για αντικατάσταση Σαμαρά, αλλά να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος για να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με τον ίδιο Πρωθυπουργό.
Στην πρότασή της έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Ειδικά ο Ψαριανός ξέρει κάτι περισσότερο προφανώς, αφού ο ίδιος έχει στενή φιλική σχέση με τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέα Παπαδόπουλο που διατηρεί δεσμό με την Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας.
Για όσους δεν ξεχνούν και θυμούνται, μπορεί ο Φ. Κουβέλης να αρνείται τώρα την πρόταση της Ντόρας, αλλά ήταν ο ίδιος που από το περασμένο καλοκαίρι, μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, έθετε θέμα αλλαγής πρωθυπουργού το φθινόπωρο.
Αυτή η κίνησή του μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού ο ίδιος εξακολουθεί να έχει καλό δίαυλο επικοινωνίας με την Ντόρα και γενικά με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία το περασμένο καλοκαίρι έφαγε και συζήτησαν πολλά και διάφορα, αν και επισήμως διαψεύστηκε η συγκεκριμένη σύναξη.
Το σίγουρο είναι ότι το θέμα θα συντηρείται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, καθώς στόχος των υπονομευτών της κυβέρνησης είναι να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι αδύναμος, δεν είναι σταθερός και θέλει οπωσδήποτε ενέσεις και ενίσχυση.
Το ερώτημα είναι ποιοι από τη ΝΔ θα συμπράξουν και ποιοι θα παίξουν, ηθελημένα ή άθελά τους, σε αυτό το παιχνίδι…
Και ως γνωστόν πρόθυμοι υπάρχουν, όπως και…Εφιάλτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου