Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Eurogroup: Ισπανία και Ιρλανδία βγαίνουν απ’ τα μνημόνια


Την πεποίθηση ότι θα είναι ικανοί να σταθούν στα πόδια τους χωρίς βοήθεια, μόλις λήξουν τα μνημόνια τους επόμενους μήνες, εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, με τις «ευλογίες» των ομολόγων τους στο Eurogroup. «Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας  Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να προσθέσει πως «αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής ισοτιμίας είναι πετυχημένη και σωστή».
Πολλοί αναλυτές πάντως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία τους, επισημαίνοντας οι αποφάσεις του Δουβλίνου και της Μαδρίτης να μην ζητήσουν επέκταση της βοήθειας εγκυμονεί κινδύνους, ιδίως μετά την ελάχιστη ανάπτυξη στην ευρωζώνη του μηδαμινού σχεδόν 0,1% το τρίτο τρίμηνο και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει μια λεπτομερή εκκαθάριση του ισοζυγίου των τραπεζών.
«Αυτή είναι η σωστή απόφαση για την Ιρλανδία και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny στο Δουβλίνο, μετά από μια συνάντηση με το υπουργικό του συμβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «το κλείσιμο της διάσωσης των τραπεζών της Ισπανίας είναι καλή είδηση, ​​τόσο για την ισπανική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Είναι ένα καθαρό κλείσιμο και τώρα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που είναι πιο σταθερό και πιο φερέγγυο, με κάθε δείκτη να δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Αλλά και οι δύο χώρες αφήνουν τις διασώσεις τους με υψηλά χρέη. Της Ιρλανδίας αναμένεται να φτάσει το 124 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του έτους, ενώ της Ισπανίας αναμένεται να φθάσει το 94 % του ΑΕΠ. Πιθανόν επίσης να συνεχίσουν να υποφέρουν από την υψηλή ανεργία και τα μεγάλα ελλείμματα. Οι προβληματικές τράπεζες που τους ανάγκασαν να ζητήσουν βοήθεια εξ αρχής αγωνίζονται να επιστρέψουν στην κερδοφορία, ενώ οι τιμές των ακινήτων παραμένουν πολύ χαμηλότερες από εκείνες πριν από την κρίση. Η Lucinda Creighton, μέχρι πρόσφατα υπουργός της Ιρλανδίας για την Ευρώπη, έγραψε ότι η απόφαση του Δουβλίνου να μην ζητήσει ένα προληπτικό πιστωτικό όριο από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ήταν μια «επικίνδυνη στρατηγική». Προειδοποίησε επίσης ότι τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να εξαντληθούν γρήγορα, αν υπήρχε κάποιο «περαιτέρω σοκ» στην οικονομία.


http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131114-712055.html?dsk=y
 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου