Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η απάτη με τα γενόσημα και οι πολιτικές συμμορίες του δικοματισμού

Του Δημήτρη Σουλιώτη*

ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΓΟΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΣΙΜΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ! 

ΑΠΙΘΑΝΕΣ  ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Για να πλουτίζουν οι πολυεθνικές του φάρμακου, φαρμακοβιομήχανοι,  έμποροι, εισαγωγείς, και οι κάθε είδους εκμεταλλευτές της υγείας του λαού.

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στην ανεργία, την  απόλυτη φτώχεια, πεινάνε, μεταναστεύουν ή πεθαίνουν στους δρόμους, οι πολιτικές συμμορίες του δικομματισμού και παράγοντες της φαρμακευτικής οικονομίας εξακολουθούν να θητεύουν στο καθεστώς της σήψης  και της διαφθοράς και να πλουτίζουν.

Με την επιδίωξη να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό και να συγκρατήσουν τις τιμές ώστε να διατηρηθεί η κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχάνων, των  εισαγωγέων, των μεγαλεμπόρων  και των κάθε είδους κερδοσκόπων της υγείας του λαού σε υψηλά επίπεδα, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού κατασκεύασαν το 2009, πίσω από την πλάτη του λαού και του κοινοβουλίου, ΑΓΟΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (7/2009 ΦΕΚ–Β–1388–13-7-09) με την οποία έθεσαν εκτός νόμου κάθε ανταγωνισμό στις τιμές πώλησης των γενόσημων και όρισαν ότι οι τιμές φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται στο 80%  της τιμής  πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου ( Κεφ. 27, άρθρο 337). Με την διάταξη αυτή δεν επιτρεπόταν να πουληθεί γενόσημο σε τιμή που θα ήταν κατώτερη από το 80% του πρωτότυπου!  

Η «ρύθμιση» αυτή η οποία  μυρίζει από μακριά συναλλαγή μεγάλης ολκής, και πρέπει να επισύρει την προσοχή των εισαγγελικών αρχών υπαγορεύτηκε προφανώς από μεγάλα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και της εμπορίας φαρμάκων ( ο τομέας του φαρμάκου είναι από τους βασικότερους χρηματοδότες του δικομματισμού). Το κυριότερο όμως είναι ότι η «ρύθμιση» αυτή, η οποία εκτός των άλλων βρίσκεται σε αντίθεση και με βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, επέτρεψε μια ακόμα λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και των  πενιχρών  εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των συνταξιούχων εκείνων, που μέσα σε αφάνταστες οικονομικές δυσκολίες και στερήσεις στηρίζουν τα παιδιά τους και τα όποια άνεργα μέλη των οικογενειών τους.

Δεν τους έφθανε όμως να απαγορεύσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα γενόσημα και να θεσπίσουν σταθερό όρια τιμών στο 80%  για διασφαλίσουν τα μεγάλα κέρδη. Ήθελαν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν και υψηλά κέρδη στις πολυεθνικές των πρωτοτύπων φαρμάκων. Για τον λόγο αυτόν αφού πρώτα όρισαν ότι η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων μειώνεται κατά 20% μετά την λήξη της αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης  λόγω πατέντας,  στην συνέχεια απαγόρεψαν κάθε ανταγωνισμό  και περιέλαβαν διάταξη με την οποία προβλέπονταν ότι: « Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των πρωτοτύπων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΣ ΟΜΟΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ( όμοιας δραστικής ουσίας), δηλ.  δεν μπορούν να πωλούνται φθηνότερα από τα αντίστοιχα γενόσημα!

Η σκανδαλώδης, χαριστική και παράνομη αυτή ρύθμιση, η οποία συνετέλεσε σε μια ακόμα ληστεία του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων, ήταν σε γνώση όλων όσων διατέλεσαν  υπουργοί  Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων μέχρι κα την κατάργηση αυτής της αγορονομικής διάταξης, αλλά δεν πήραν τότε κανένα απολύτως μέτρο για την ακύρωσή της. Η σκανδαλώδης αγορονομική διάταξη υπογράφτηκε επί εποχής  Αβραμόπουλου ως υπουργού υγείας (25/6/2006) και της Φανής Πετραλιά ως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ( 17/12/2007 έως 7/10/2009). Επόμενοι υπουργοί επί των ερειπίων της Υγείας  έως σήμερα διατέλεσαν: η κ. Ξενογιαννακοπούλου από 7/10/2009, ο κ. Λοβέρδος έως 17/5/12 και μετέπειτα ο κ. Λυκουρέντζος έως 25/6/13. Επόμενοι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατέλεσαν: 0 κ. Λοβέρδος από 7/10/2009 κυβέρνηση Γ.Α.Π, κ. Κατσέλη έως 17/6/2011, ο κ. Κουτρουμάνης, έως 17/5/12.  Όλοι αυτοί δεν πήραν είδηση για το σκάνδαλο των γενόσημων! Γνώση είχε και ο μόνιμος και αμετακίνητος Διοικητής, επί των ερειπίων του ΙΚΑ, γνωστός κ.  Ροβέρτος Σπυρόπουλος  στην εποχή του οποίου η εισφοροδιαφυγή έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά και ό τότε Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Από ότι έχω υπόψη μου, ο μόνος φορέας της χώρας, ο ποίος βγήκε και κατάγγειλε δημόσια το σκάνδαλο στην τιμολόγηση των γενοσήμων  ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, αλλά τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας όσο και ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όπως και άλλοι συνδικαλιστικοί και κρατικοί φορείς σιώπησαν!.....

Δ. Σουλιώτης
Πολιτικός εξόριστος της δικτατορίας 1967-1974
Ελλησπόντου 12
Βύρωνας  ΤΚ 162 32
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου