Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΕΛ: Η ρατσιστική τουρκία μετατρέπει την Αγ. Σοφία Τραπεζούντος σε τζαμί και εσείς κοιτάτε


ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ!

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 Θέμα : « Η αβίαστη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί »
 Κύριοι Υπουργοί,
Στην ερώτησή μας με αριθμό πρωτοκόλλου 9772/16.4.2013 με θέμα «Μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από την τουρκική κυβέρνηση;» μας απαντήσατε με την υπ’αριθ. 21/160/ΑΣ 20395 «….Η τουρκική πολιτική μετατροπής, στη σημερινή εποχή, χριστιανικών ναών σε τεμένη ουδόλως συνάδει με τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, είναι δε αποκαλυπτική μιας απολύτως παρωχημένης λογικής. Επίσης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των θρησκειών αλλά και με το πνεύμα της πρωτοβουλίας για τη «Συμμαχία των Πολιτισμών», στην οποία η Τουρκία πρωτοστατεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει το ζήτημα στην τουρκική πλευρά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Τουρκία και εξετάζει κάθε δυνατότητα έγερσής του και στους διεθνείς Οργανισμούς. Οίκοθεν νοείται ότι οι διπλωματικές και προξενικές μας Αρχές στην Τουρκία συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την υπόθεση και να μας ενημερώνουν αδιαλείπτως για την εξέλιξή της……»
Πάραυτα η δικαιοδοσία της βυζαντινής εκκλησίας, που χρονολογείται από την εποχή των Κομνηνών και λειτουργούσε από το 1951 ως μουσείο, μεταβιβάστηκε πριν λίγους μήνες με δικαστική απόφαση από το Υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία με τη σειρά της αποφάσισε την επαναλειτουργία της ως τζαμί, έπειτα από περίπου μισό αιώνα.
Η απόφαση ωστόσο των τουρκικών Αρχών για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί προκάλεσε αντιδράσεις σε κύκλους προοδευτικών ακαδημαϊκών. Συγκεκριμένα, ο Ενγκίν Ακγιουρεκ, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφασή της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι παγκοσμίως γνωστό και πως μαζί με τη Μονή Σουμελά αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.
Για μία ακόμη φορά η Τουρκία αντιδρά ρατσιστικά και με ασέβεια, αλλοτριώνοντας τα μνημεία-σύμβολα της Χριστιανοσύνης μας και αδιαφορεί επιδεικτικά για τις διεθνείς αρχές περί σεβασμού και προστασίας μνημείων άλλων πολιτισμών, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα χτίζει τζαμί στην Αθήνα.

Ερωτάστε κ.Υπουργοί:
  1. 1.      Τι εφαρμόσατε από αυτά που μας είχατε υποσχεθεί;
  2. 2.      Προβάλλατε αντίδραση στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;
  3. 3.      Γιατί αδιαφορείτε απέναντι στην τουρκική πρόκληση;

 Αθήνα 25/11/2013
Aρ.πρωτ.4180                                   
                                                     ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

                 
 ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου