Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ό Άγιος Οσιομάρτυς Νεκτάριος ο εκ Βρυούλλων – Από τη Μικρά Ασία ως την Αγιότητα




Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να παρουσιάσει τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νεκτάριο τον εκ Βρυούλλων.

Εκδόθηκε από από το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και τις ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικό Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α’, της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Κυρού Τιμοθέου Β’.

Ο Άγιος Οσιομάρτυς και Νεομάρτυς Νεκτάριος ο εκ Βρυούλλων μαρτύρησε δι’ αποκεφαλισμού στις 11 Ιουλίου 1820, στα Βρύουλλα (σημερινά, τουρκιστί, Urla) της Μικράς Ασίας. Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής μετέφεραν την τιμή του στην Ελλάδα. Οι απόγονοι εκείνων των προσφύγων κάνουν ότι μπορούν για την διάσωση της τιμής και μνήμης του Αγίου. Σήμερα υπάρχουν τρεις Ιεροί Ναοί με κλίτος αφιερωμένο σ’ αυτόν (ένας στην Ι. Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ένας την Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ένας στην Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης), ενώ ένας τέταρτος μονόκλιτος ανεγείρεται προς τιμήν του στην Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Σε αυτή την προσπάθεια έρχεται να συνδράμει κα
ι το παρόν πόνημα. Όμως, εκτός τούτου, υπενθυμίζει στους φιλάγιους αναγνώστες και όλους τους υπολοίπους Αγίους με το όνομα “Νεκτάριος”, καθόσον ο περισσότερος κόσμος μόνον τον τελευταίο εξ αυτών γνωρίζει, δηλαδή τον Άγιο Νεκτάριο Μητροπολίτη Πενταπόλεως, τον εν Αιγίνη.

Επειδή δε, οι τέσσερις εξ αυτών είτε ήταν Αγιορείτες, είτε είχαν οπωσδήποτε στενή σχέση με το Άγιον Όρος, και επ’ ωφελεία των αναγνωστών, το βιβλίο αποτελεί και ένα ποσκυνηματικό οδηγό για το Αγιώνυμον Όρος, όπου αυτό παρουσιάζεται εκτενώς. Εκεί, εξ άλλου, ανδρώθηκε πνευματικά πριν οδηγηθεί στο Μαρτύριο και επίσης αποθησαυρίζεται η τιμία Κάρα του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων, στο Κυριακό της Ι. Σκήτης της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης. Τα κείμενα που αφορούν στις Ι. Μονές του Αγίου Όρους έχουν εγκριθεί από τις ίδιες τις Ιερές Μονές, οι οποίες επιδαψίλευσαν και την ευλογία τους για την παρούσα έκδοση. Την ίδια ευλογία έχει επιδαψιλεύσει και η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους, όπως και η Ι. Σκήτη της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης.

Στο βιβλίο, γίνεται αναφορά σε όλους τους Ι. Ναούς του Αγίου Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων, ενώ τέλος, περιλαμβάνεται η Ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων, την οποία συνέγραψε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης και η Ι. Παράκλησις εις τον Άγιο Νεκτάριο τον εκ Βρυούλλων, την οποίαν συνέγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.

Το βιβλίο “Ό Άγιος Οσιομάρτυς Νεκτάριος ο εκ Βρυούλλων – Από τη Μικρά Ασία ως την Αγιότητα” έχει εκδοθεί από το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και η κεντρική διάθεσή του γίνεται από το Βιβλιοπωλείο τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στη διεύθυνση: Βιβλιοπωλείο ΙΑΚ, Αγίου Μηνά 25, Τ. Κ. 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, στα: τηλέφωνο 2810-283141 και fax 2810-280659. (E-mail: bookstore@iak.gr). Για παραγγελίες χονδρικής και εκ μέρους βιβλιοπωλείων γίνεται έκπτωση 30%.


http://www.myriobiblos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου