Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

FIFA, Eurovision και lifestyle εθνικισμός


Το πειθαρχικό όργανο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου επέβαλε  πρόστιμο στους δύο ποδοσφαιριστές της Ελβετίας, που πανηγύρισαν τα γκολ τους εναντίον της Σερβίας σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό. Πρόκειται για μια απόφαση-σημείο αναφοράς, που δεν αφορά μόνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά «κόβει τα φτερά» όσων, συνειδητά ή άθελά τους, προωθούν εσχάτως έναν «lifestyle εθνικισμό».
Ναι, οι δύο κοσοβάρικης καταγωγής παίκτες «έπεσαν στα μαλακά», καλούμενοι τελικά να πληρώσουν μόλις 10.000 ελβετικά φράγκα έκαστος. Εντούτοις, η FIFA αναγνώρισε ρητά κάτι που η EBU αγνόησε πλήρως, όταν πρόσφατα αλβανικοί
αετοί εμφανίστηκαν στον τελικό της ετήσιας ευρωπαϊκής μουσικοχορευτικής εμποροπανήγυρης γεννώντας αντιδράσεις, που χαρακτηρίστηκαν από πολλούς υπερβολικές, ακόμα και ρατσιστικές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό της απόφασης της FIFA, η χειρονομία των Τζάκα και Σακίρι δεν εκπέμπει αμιγώς εθνικά μηνύματα, όπως είναι λογικό να κάνουν οι φίλαθλες εκδηλώσεις των υποστηρικτών και των παικτών των εθνικών ομάδων, αλλά πολιτικά μηνύματα. Έτσι, παραβιάζει τον κανονισμό της διοργάνωσης, που αφήνει κάθε πολιτική αναφορά αυστηρά εκτός παγκοσμίου κυπέλλου.
Συγκεκριμένα, η FIFA χαρακτήρισε την επιλογή των δύο αθλητών, να σχηματίσουν τον αλβανικό αετό πανηγυρίζοντας τα γκολ τους εναντίον της Σερβίας, ως «αντιαθλητική» (unsporting) και – αν και δεν επέβαλε την ποινή του αποκλεισμού τους από τα δύο επόμενα παιχνίδια, όπως προβλέπεται σε περίπτωση πολιτικών μηνυμάτων από τους αθλητές – προειδοποίησε πως σε περίπτωση υποτροπής η τιμωρία θα είναι σκληρή.
Υπό το φως της απόφασης της FIFA, ερωτηματικά προκαλεί, λοιπόν, το πώς και το γιατί, όταν οι ίδιοι αετοί εμφανίστηκαν στη Eurovision, η EBU επέλεξε να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη τίποτα το επιλήψιμο - ειδικά με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός επίσης απορρίπτει κάθε πολιτικό μήνυμα. Μία απάντηση ενδεχομένως είναι, ότι η ελαφρότητα της μουσικοχορευτικής διοργάνωσης απηχεί ένα πνεύμα που διαπνέει πρώτα και κύρια τους διοργανωτές της.
Είναι αλήθεια, ότι για μια ευρεία κοινότητα δυτικών και δυτικότροπων πολιτών, που επιλέγουν έναν χαζοχαρούμενο προοδευτισμό, θρησκευτικά προσηλωμένο σε ζητούμενα κοινωνικού φιλελευθερισμού, ο εθνικισμός των άλλων δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα, πρόβλημα είναι η αντίδραση των «προοδευμένων» κοινωνιών μας στις εκδηλώσεις αλυτρωτισμού και επιθετικότητας τρίτων.
Από τη μία, το γεγονός ότι ο Αλβανοί φίλοι μας δεν πέρασαν την κατ’εξοχήν εθνικιστική περίοδο της ιστορίας τους μαζί με τους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά τη διανύουν τώρα, μοιάζει ψιλά γράμματα σε αυτούς που αναζητούν το νόημα της εποχής στα καλλίγραμμα playback. Από την άλλη, η αλήθεια είναι σκληρή και το αίμα στην περιοχή μας ακόμα νωπό.
Με την τωρινή απόφαση της FIFA, τα πράγματα μπαίνουν, έστω καθυστερημένα, στη θέση τους. Όταν ένα σύμβολο, που αναγνωρίζεται ως σχετιζόμενο με την έννοια της «μεγάλης Αλβανίας» - όπως σημειώνει επί λέξει και ο Daily Telegraph – μπαίνει στα γήπεδα και ξυπνά μνήμες ενός πολύ πρόσφατου πολέμου, τότε αυτό το σύμβολο δεν μπορεί να είναι απλώς εθνικό, αλλά ολισθαίνει προς το εθνικιστικό.
Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη φορά που ο αλβανικός αετός θα πλασαριστεί ως φολκλορική ατραξιόν, οι αντιδράσεις θα μπορούν να αναφερθούν εμφατικά και στο ποδοσφαιρικό προηγούμενο της FIFA, που δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να σέβεται την κοινή λογική. Όπως και να το κάνουμε, ένα σύγχρονο πολεμικό σύμβολο δεν μετατρέπεται εν μια νυκτί σε χειρονομία lifestyle.


 https://meaculpa.gr/constantinos-bogdanos/6235-fifa-eurovision-kai-lifestyle-ethnikismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου