Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα και να εμβαθύνει ο διάλογος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στην παρουσίαση έκθεσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απόψε στην αμερικανική πρεσβεία.Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και για την ενίσχυση της σταθερότητας αυτής οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσει η Αθήνα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η έκθεση την οποία εκπόνησε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών
(CSIS) παρουσιάστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων από την πλευρά της Αθήνας, ενώ από την πλευρά της Ουάσιγκτον ήταν παρόντες και ανέπτυξαν τα επιμέρους θέματα οι συντελεστές της έκθεσης.
Με αφορμή την επαφή με την Ελλάδα, οι Αμερικανοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για «την επιτυχή έξοδο» της Ελλάδας τον Αύγουστο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μ. Ανατολής και αφρικανικών ακτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα, ως μία περιφερειακή απάντηση για τη σταθερότητα της περιοχής, σημειώθηκε εκ μέρους του CSIS και τονίστηκε ότι χρειαζόμαστε περιφερειακές προσεγγίσεις στα θέματα του μεταναστευτικού, των μεταφορών, της ενέργειας, της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων που απαιτούν ευρύτερη αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αναδεικνύονται νέοι παίκτες, η Ρωσία και η Τουρκία, η τελευταία μάλιστα αλλάζει τους προσανατολισμούς της.
Σε ερώτηση για την προοπτική σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η απάντηση εκ μέρους των συντακτών της έκθεσης ήταν επικριτική για τις πολιτικές του Προέδρου Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο ακούστηκε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η συνεργασία είναι πολυεπίπεδη και αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αφρική, το Ισλάμ, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, τους δρόμους της ενέργειας. Εκφράστηκε δε η προσδοκία ότι παρά τις αναταράξεις η Άγκυρα θα επανενταχθεί στη Δύση.
Στο ερώτημα για τη στάση των ΗΠΑ έναντι του καθεστώτος Άσαντ, η αμερικανική πλευρά απάντησε ότι η προσδοκία είναι για ένα πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό καθεστώς, αλλά αυτό δεν είναι απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τη συζήτηση τονίστηκε πολλές φορές ότι η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τις τριμερείς εταιρικές σχέσεις της Ελλάδας, με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και εκφράστηκε η προσδοκία οι σχέσεις αυτές να θεσμοθετηθούν, να γίνονται συστηματικές επαφές υψηλού επιπέδου και να λειτουργήσουν μηχανισμοί για την ενίσχυσή τους.
Ως προς τον ρόλο της Ρωσίας, αναφέρθηκαν ως αποσταθεροποιητικές οι πολιτικές της στη Συρία, την Ουκρανία, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και στο Καλίνιγκραντ, αλλά διατυπώθηκε και η άποψη ότι η Μόσχα μπορεί να αναχαιτίσει την επέκταση του Ιράν στη Μ. Ανατολή.
Για τον ρόλο της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, η απάντηση από πλευράς CSIS ήταν ότι θα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στο μέλλον, αλλά προς το παρόν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά κάτι που θα μπορεί όμως να ξεπεραστεί αν επιλυθεί το Κυπριακό.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, Κάθλιν Κάβαλετς που πήρε μέρος στην παρουσίαση στην Αθήνα, δίπλα στον Αμερικανό πρέσβη, εξέφρασε τον φόβο η στάση της Τουρκίας να διχάσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Κλείνοντας ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να εμβαθύνει ο διάλογος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ