Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η φορολογική (και όχι μόνο) εξόντωση των Ελλήνων

του Μανώλη Βολουδάκη

Με τον ανορθόδοξο τρόπο που προσπαθεί να "οργανωθεί" η Ελληνική οικονομία ασχολείται το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ. Στο εβδομαδιαίο δελτίο της 2ας Ιουνίου 2016 με τίτλο «Ποιος φοβάται τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;» καυτηριάζει την επιβολή των διαρκώς αυξανόμενων φόρων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η αντοχή και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Η χώρα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που ολοένα και περισσότερο δίνει έμφαση στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και όχι στην επέκταση της φορολογικής βάσης. Η εισπραξιμότητα των φόρων είναι κάτω του 50% αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων. Η καταθλιπτικά επαναλαμβανόμενη υπερφορολόγηση της Ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα όξυνσης της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου».
Το δελτίο του ΣΕΒ συνεχίζει λέγοντας πως «η κόπωση της φορολογητέας ύλης, η οποία είναι συμβατή με την τάση αποδυνάμωσης του ΑΕΠ, δεν επιτρέπει την αύξηση κρατικών εσόδων χωρίς αύξηση συντελεστών, όπως δείχνει η...

αυξητική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ αλλά και η αδυναμία των άλλων φορολογικών εσόδων, τα οποία τώρα θα έχουν αύξηση συντελεστών. Την ίδια ώρα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις υποχωρούν πλέον ορατά. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σταθεροποιείται, αν και σε δυσμενή επίπεδα, την ώρα που οι προσδοκίες στη μεταποίηση χειροτερεύουν, ενώ στις κατασκευές και τις υπηρεσίες βελτιώνονται. Χρηματοδότηση, καταθέσεις, λιανικές πωλήσεις και η αγορά επαγγελματικών ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί, αν και με επιμέρους σημάδια αδυναμίας και σε χαμηλά επίπεδα. Η έρευνα ανταγωνιστικότητας του IMD καταγράφει νέα σημαντική υποχώρηση για τη χώρα μας, κυρίως ως αποτέλεσμα των capital controls. Τέλος, η έρευνα της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καταγράφει μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την περίοδο επιβολής των capital controls, αν και η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ στην οποία οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση».

Δυστυχώς, όμως, και αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είναι ικανές να μεταπείσουν το προδοτικό πολιτικό σύστημα, που εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία έχει επιδοθεί στην διάλυση όχι μόνο της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και ολόκληρου του έθνους.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου