Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Η υποχόνδρια Δύση

Μαρίνα Μπρέστα


«Η διαταραχή άγχους ασθένειας ή αλλιώς υποχονδρίαση, χαρακτηρίζεται από την επίμονη ενασχόληση του ατόμου με την πιθανότητα να πάσχει από σοβαρή νόσο ή να εκδηλώσει σοβαρή νόσο. Το πάσχον άτομο βιώνει υψηλά επίπεδα άγχους και βρίσκεται σε διαρκή υπερεπαγρύπνηση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.Τα άτομα με υποχονδρίαση εκλαμβάνουν διάφορα σωματικά συμπτώματα ως πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πραγματικά είναι και μία συγκεκριμένη ασθένεια εκλαμβάνεται ως πιο πιθανή ή/και πιο σοβαρή απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Ταυτόχρονα, το άτομο εκλαμβάνει τον εαυτό του ανίκανο να προλάβει ή να αντιμετωπίσει την ασθένεια αυτή».

Πριν η Ευρώπη νοσήσει από τον κορωνοϊό, νοσεί ήδη λόγω υποχονδρίασης. Μετά την εμφάνιση της νόσου COVID-19 στην Κίνα, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία τρόμου και σεναριολογίας, με τα ΜΜΕ να παίρνουν Όσκαρ καλύτερου σεναρίου ταινίας επιστημονικής φαντασίας (τι Τζόκερ, άντε λίγο τα Παράσιτα –λόγω συναφούς τίτλου– μας κοντράρουν) για αυτόν τον φοβερό ιό που θα μας αφανίσει!

Και εμείς τι φταίμε που οι Κινέζοι, εκτός από το να φτιάχνουν σκάρτα μαραφέτια, τρώνε και νυχτερίδες; ΕΜΕΙΣ, της Δύσης, αυτό το ανώτερο είδος της ανθρωπότητας (γιατί, μην ξεχνιόμαστε, σε αυτόν τον πλανήτη δεν είμαστε όλοι ίδιοι, άντε και ίδιες)…

Εκτός Δύσης πάλι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

  • Το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 9 επιπλέον μήνες.
  • Ο κίνδυνος θανάτου στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες είναι 1 προς 60, ενώ στις πιο ανεπτυγμένες 1 προς 2.500.
  • 2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως από διαρροϊκές νόσους.
  • 219 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν από μαλάρια (ελονοσία) παγκοσμίως το 2017.
  • Από τον ιό Έμπολα στο Κονγκό, με ποσοστό θνησιμότητας 90%, έχουν πεθάνει περίπου 3.500 άνθρωποι σε έναν χρόνο.
  • Σε πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες, το 80% περίπου του πληθυσμού είναι θετικοί στα τεστ φυματίωσης (στις ΗΠΑ μόνο το 5-10%).
  • Η υποσαχάρια Αφρική μαστίζεται από μεγάλες επιδημίες μηνιγγίτιδας εδώ και 100 χρόνια.
  • Στη Λατινική Αμερική, 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της τρυπανοσωμίασης και περίπου 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτή κάθε χρόνο.

Όμως οι έρευνες για την δημιουργία εμβολίων σε μορφή aerosol (σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει τρόπος διατήρησης των εμβολίων στην απαιτούμενη θερμοκρασία των 2-5° C) διεκόπη γιατί δεν είχε «επιστημονικό» ενδιαφέρον! Ούτε για μας, στη Δύση, έχουν κάποιο ενδιαφέρον, ίσως κάτι μόνο το εξωτικό. Αρκεί ένας ιός με 2% θνησιμότητα για να επικρατήσει πανικός. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ψηφίζονται, αεροδρόμια και σταθμοί κλείνουν, πρωταθλήματα και καρναβάλια ακυρώνονται, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία αδειάζουν.

Όλα αυτά ενώ ο ΠΟΥ ακόμα μιλά για επιδημίες σε διάφορες χώρες του κόσμου και όχι για πανδημία, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία στην Κίνα έχει μειωθεί ήδη το ποσοστό θνησιμότητας σε 1% και όταν ζούμε ήδη με τον Η1Ν1.

Από τις έρευνες που γίνονται για την ασθένεια, προκύπτουν στοιχεία όπου το 80% των νοσούντων αναπτύσσει μία ήπια μορφή της νόσου, το 15% μέτρια μορφή, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 3% νοσεί σοβαρά (στοιχεία από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα).

Τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα δεν δικαιολογούν τον παροξυσμό που έχει δημιουργηθεί στις δυτικές χώρες. Προκαλούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της δημιουργίας κλίματος τρόμου. Και ο εκφοβισμός φαίνεται να πιάνει. Ίσως και γιατί έχουμε ξεχάσει –ευτυχώς φυσικά– πώς είναι να ζεις με τις επιδημίες και την έλλειψη βασικών συνθηκών υγιεινής (κύρια αιτία για πολλές ασθένειες που μαστίζουν τις χώρες εκτός ανεπτυγμένης Δύσης).

Ίσως, αν σχετικοποιούσαμε λίγο τα πράγματα, να διατηρούσαμε περισσότερο την ψυχραιμία μας, να εκτιμούσαμε και περισσότερο τις δυνατότητες που έχουμε για την αντιμετώπιση της νέας νόσου και να αποκτούσαμε και λίγη περισσότερη ενσυναίσθηση για την τρωτότητα των ανθρώπων που ζουν στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Μία από τις βασικές συνήθειες των ανθρώπων με υποχονδρίαση είναι να παρακολουθούν συνεχώς ιατρικά νέα και πληροφορίες». Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εκτός από το να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, προσέχουμε και τι βλέπουμε στην τηλεόραση.

Πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου