Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Παραμένει η πίεση στον Έβρο – Χωρίς λευκό καπνό η τετραμερής


Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr 
Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο μεταναστευτικό και χωρίς δέσμευση της Τουρκίας ότι θα εγκαταλείψει την τακτική άσκησης πίεσης στα ελληνικά σύνορα με όχημα τους μετανάστες και πρόσφυγες  φαίνεται ότι έγινε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας με τον Ταγιπ Ερντογάν, η οποία εκ των πραγμάτων επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην κρίση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις και ανακοινώσεις στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μια ώρα, φαίνεται ότι δεν υπήρξε προσέγγιση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ούτε βεβαίως και στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς για ξεπάγωνα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Εκ των πραγμάτων και καθώς η υπόθεση του κορονοϊού  επισκιάζει τα πάντα,  θα είναι  εξαιρετικά δύσκολο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 26ης  Μαρτίου να έχει διαμορφωθεί  κοινός τόπος ώστε να υπάρξει νέα Συμφωνία ή τουλάχιστον αναθεώρηση της Δήλωσης του 2016 για την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Ε.Ε. και την Τουρκία.
Και αυτό θα συνεχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη, ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει τις αντιστάσεις που υπάρχουν όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες  για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.
Το γραφείο του Γάλλου Προέδρου πάντως  σε ανακοίνωση του επισημαίνει  ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων  για την  κατάσταση στην Ιντλίμπ  και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους  αμάχους ,αλλά για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις  με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.. «ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον Ερντογάν  προκειμένου   να επιτευχθούν πιο ξεκάθαρες και ειρηνικές σχέσεις».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ  σε δηλώσεις της, θέλησε να  «χαϊδέψει» και πάλι τον Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει  125 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια  στην Συρία, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε από το βλέμμα μας την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «Ευρωπαίοι και η Τουρκία συμφώνησαν να μείνουν πιστοί στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά και την πρόθεση των Ευρωπαίων να δώσουν νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία».
Απέφυγε όμως η κ.Μέρκελ να τοποθετηθεί στις εξελίξεις στο προσφυγικό  παραπέμποντας στις συνομιλίες που θα έχουν ο Μ.Τσαβουσογλου με τον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών της Ε.Ε.  κ. Μπορέλ.
Και μάλιστα η κ. Μέρκελ αποκάλυψε ότι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε.  για τον κορονοϊό ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, αλλά όπως τόνισε η Καγκελάριος «δεν πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό, καθώς δεν υπήρχε η …ανάλογη προετοιμασία».
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις  των κ.Ερντογαν και Τσαβουσογλου, είναι  προφανές ότι η Τουρκία επιχείρησε στην συζήτηση να προβάλει την δική της ατζέντα και το «μεγάλο πακέτο» όπου το μεταναστευτικό  μπαίνει στο τραπέζι, μαζί με την πρόσθετη ενίσχυση που ζητά από την Ε.Ε., την απαίτηση για ευρωπαϊκή στήριξη στις πολιτικές της στην Συρία, αλλά και για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων που έχουν σχέση με τις ευρωτουρκικες σχέσεις.
«Είχαμε την ευκαιρία για εκτενή αξιολόγηση  πολλών θεμάτων από τον αγώνα εναντίον του κορονοϊού και την ανθρωπιστική κατάσταση  στην Ιντλίμπ, μέχρι την λύση της κρίσης στην Συρία, το ζήτημα των αιτούντων άσυλο  και τις σχέσεις Τουρκίας -Ε.Ε.» ήταν η ανάρτηση του κ. Ερντογάν μετά την τηλεδιάσκεψη προσθέτοντας ότι «σε αυτή την δύσκολη  διαδικασία που περνάμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, θα λειτουργήσουμε  πιο ενεργά μηχανισμούς διπλωματίας και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες μας για την επίλυση των προβλημάτων το συντομότερο δυνατό».
Μάλιστα η τουρκική Προεδρία σε μια ακόμη εκδήλωση που χαρακτηρίζεται από την συνήθη αλαζονεία της, έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφία όπου στο  υπερμεγέθες τραπέζι συσκέψεων του κ. Ερντογάν είχε καθίσει σε απόσταση από τον ίδιο  όλη η ηγεσία της Τουρκίας: οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών κ. Αλμπαϊράκ, Τσαβουσογλου, Ακάρ, Σοϊλού ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακαν Φιντάν, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ι.Καλιν και ο διευθυντής ενημέρωσης της προεδρίας Φ.Αλτουν.
Το στίγμα των επομένων κινήσεων πάντως θα δοθεί όταν υπάρξει τοποθέτηση της Καγκελαρίας  για την τηλεδιάσκεψη και την συζήτηση που έγινε μεταξύ των ηγετών και εφόσον υπάρξει νεα συνάντηση μεταξύ του Μ.Τσαβούσογλου και του Χ.Μπορέλ  ώστε να ενεργοποιηθεί αυτό το κανάλι επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης ,που είχε αποφασισθεί στην τελευταία επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
Για αυτό και χθες βράδυ μετά από ηρεμία μερικών μέρων ο Ερντογάν έδωσε εντολή για νέα πίεση στα ελληνικά σύνορα, όπου μια ομάδα 250 έως 400 μεταναστών στις 02.30 προκάλεσαν επεισόδια με την καθοδήγηση και συνδρομή των τουρκικών αρχών. 
Α-Ρ
Περισσότερα εδώ: 
Έβρος: Χημικά και απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη
Έβρος: Χημικά και απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη
Ομάδες μεταναστών επιχείρησαν να περάσουν τα ξημερώματα της Τετάρτης τα ελληνικά σύνορα στις Καστανιές, με Τούρκους αστυνομικούς να εκτοξεύουν χημικά προς τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του στρατού προκειμένου να «καλύψουν» τις κινήσεις τους.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα 250-400 μεταναστών και προσφύγων ξεκίνησε περίπου στις 2:30 τη νύχτα την προσπάθεια να περάσει παράνομα στα ελληνικά εδάφη, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών και σε μια ακτίνα περίπου 150 μέτρων κοντά στον φράκτη. Τούρκοι αστυνομικοί έριχναν χημικά για να καλύψουν τις κινήσεις των μεταναστών, με την ελληνική πλευρά να ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα που έχει τοποθετηθεί σε στρατιωτικό όχημα και να κατευθύνει τα χημικά προς το τουρκικό έδαφος.
Το επεισόδιο διήρκεσε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα με τους μετανάστες και πρόσφυγες να αποτρέπονται από το να περάσουν στα ελληνικά εδάφη.
Σημειώνεται ότι το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε μετά από λίγες ημέρες σχετικής ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ από το βράδυ της Τρίτης έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου