Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Υπονομεύουν το ηθικό του λαού, όχι την κυβέρνηση

Γιάννης ΣιδέρηςΥπονομεύουν το ηθικό του λαού, όχι την κυβέρνηση
Έτσι και αλλιώς τούτος ο λαός  πριν καν συγκροτήσει κράτος, σφάχτηκε μεταξύ του σε δυο εμφυλίους.  Το’ χει μάλλον το πολιτισμικό μας dna, που δημιουργεί αυτό που ο ιστορικός Γ. Δερτιλής  ονόμασε ως «μακάβρια εμφυλιοπολεμική παράδοση της νεοελληνικής ιστορίας».
Εμφανίζεται  σε κάθε έμπυρη κατάσταση, όπως εμφανίστηκε με την είσοδό μας στα μνημόνια, είτε στην τωρινή πανδημία  που σαρώνει τον πλανήτη. Απλώς να θυμίσουμε ότι μπήκαν και άλλες χώρες στα μνημόνια, αλλά μόνο εδώ μια μερίδα του πληθυσμού έκανε σημαία την ήττα των παππούδων της και νόμισε  ότι βρήκε την εύνοια της ιστορίας να πάρει την εκδίκησή της. Ηττήθηκε μεν αλλά μυαλό δεν έβαλε.
Αυτή την ώρα ο πλανήτης κρατά  την ανάσα του. Μιλιούνια ανθρώπων βρίσκονται έμφοβα και ευπειθή σε  καραντίνα. Κοντά στις είκοσι χιλιάδες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους,  εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μολυνθεί, χιλιάδες δυστυχείς σέρνονται στα νοσοκομεία σχεδόν αβοήθητοι, γιατί κανένα σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει πανδημία τέτοιας εντάσεως που είχε να εμφανιστεί  εκατό χρόνια. 

Η Ιταλία αντιμετωπίζει όλεθρο, η Ισπανία την ακολουθεί κατά πόδας. Άνθρωποι κείνται στο δάπεδο των νοσοκομειακών διαδρόμων,  οι γιατροί αντί για ποδιές χρησιμοποιούν σακούλες σκουπιδιών, και η χώρα απεγνωσμένη κάνει έκκληση στο ΝΑΤΟ για ιατρικό εξοπλισμό. Η ΠΟΥ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα είναι το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας. Όλοι  μιλούν για την σχετικά έως πολύ, επιτυχή έως τώρα αντιμετώπιση που ασκεί η Ελλάδα. Οι Ελληνες, ειδικά οι φοιτητές, θέλουν να επιστρέψουν στην «Ψωροκώσταινα» για να νιώσουν πιο ασφαλείς από ό,τι νιώθουν στις προηγμένες  ευρωπαϊκές χώρες που σπουδάζουν, αλλά εδώ κάποιοι τον χαβά τους: «Θα λογαριαστούμε μετά».

Η στήλη ουδεμία σημασία δίνει. Έτσι κι αλλιώς ο  αντικοινωνικός παρασιτισμός ανθεί στον βούρκο των  social media, όπου ισχύει διαχρονικά η φράση του Ουμπέρτο Εκο: Εδωσαν δικαίωμα σε λόχους ηλιθίων  οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ… τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νόμπελ». Σαφώς σκόπιμα αφοριστικός και σαρκαστικός  ο Ιταλός στοχαστής, για να σκιαγραφήσει το νέο τοπίο της δημόσιας ανορθοδοξίας. Στη δημοκρατία όλοι δικαιούνται να ομιλούν, αλλά η γνώμη τους βαραίνει ισόποσα με το προσωπικό του βάρος.
Ωστόσο αυτή η γνώμη  γίνεται πρόσβαρη όταν γίνεται μαζική, υποκινούμενη υπογείως από κόμματα. Μπορεί με την επίσημη  γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδύεται τον φιλολαϊκό και να πλειοδοτεί σε όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση (εντάξει, αντιπολίτευση είναι), αλλά τα στελέχη του  και οι εντεταλμένοι λογαριασμοί στα social media λειτουργούν υπονομευτικά στη χώρα και το ηθικό του λαού.
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος  Κούλογλου π.χ., χωρίς αιδώ δημοσιεύει σκίτσο  με τον χάρο να χτυπάει το κουδούνι διαμερίσματος.  Και όταν ακούγεται η ερώτηση «ποιος;», ο χάρος απαντάει «το τεστ που ζητήσατε από τον  ΕΟΔΥ». Φυσικά το σκίτσο είναι ανεπίγνωστου σκιτσογράφου. Αλλά αυτός ιδιώτης είναι, ελευθερία έκφρασης έχει, στο κοινό του απευθύνεται. Αφού τον  αποδέχεται και τον επιβραβεύει, καλώς. Όμως ο ευρωβουλευτής έχει θεσμικό ρόλο. Είναι ανόητο, αδιανόητο, αναίσθητο και ηθικά βρώμικο, να χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες του ΕΟΔΥ που με αυταπάρνηση αυτές τις ημέρες αγωνίζονται  για την υγεία των συνανθρώπων μας, ως Χάρο. 

Ηταν το τελευταίο επεισόδιο μετά τους Καρανίκες, τους Πολάκηδες, τους Τόσκες, κλπ. Ακόμη και η κατ΄ εντύπωσιν σοβαρή Γεροβασίλη έγραψε « Οι αριστεροί δημοκράτες συνεχίζουν να αγωνίζονται  ελεύθερα για το δημόσιο αγαθό της Υγείας… οι ευαγγελιστές του νεοφιλελευθερισμού αναδιπλώνονται ή αναθεωρούν;». Οι άνθρωποι στερούνται ενσυναίσθησης κρίσμων ωρών. Αυτοί είναι - αυτοί μπορούν να είναι.
Δεν θα μας απασχολούσε το θέμα αν τα μικρομεσαία στελέχη   του ΣΥΡΙΖΑ δεν διέδιδαν fake news, τα οποία θεωρούν ότι πλήττουν την κυβέρνηση. Όμως  αυτή τους η προπαγάνδα δεν πλήττει την κυβέρνηση. Πλήττει το ηθικό του λαού σε μια καθοριστική περίοδο που ζει πιεσμένος στην κόψη του  ξυραφιού.   
Κυκλοφόρησε φερ’ ειπείν  η είδηση ότι η κυβέρνηση διπλασίασε το κόστος  νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Ελα όμως που τα ίδια πλήρωνε  και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση νόμο από το 2012. Το αν θα έπρεπε να μειωθεί τώρα   το ποσοστό να το συζητήσουμε. Αλλά το να διαδίδουν ψέματα, λειτουργεί επιβαρυντικά   στο ηθικό του λαού, εκείνων που δικαίως φοβούνται για τον εαυτό τους, εκείνων που έχουν ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, εκείνων που θα χάσουν τις δουλειές τους ή εκείνων  που θα βρεθούν να παίρνουν μισό μισθό το επόμενο διάστημα.
Να μαζευτούν γιατί λειτουργούν υπονομευτικά στο ηθικό του λαού,  όχι της κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου