Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Τα «fake news» και «ένα πεδίο βολής «φτηνό»



του Μανώλη Μούστου

«Στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια«, είχε πει ο Αισχύλος και δεν θα μπορούσε να είχε περισσότερο δίκιο. Άλλωστε, αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτές τις μέρες στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας; Το τουρκικό καθεστώς έχει ενορχηστρώσει μία απίστευτη εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας.
Ο bahce έχει από όλα: κάλπικα ρεπορτάζ, fake news με την σέσουλα, αναρτήσεις από λογαριασμούς «φαντάσματα» σε twitter και facebook και γενικώς ειδήσεις που δεν επιβεβαιώνει κανένα σοβαρό διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Έτσι, την μία ημέρα οι νεκροί από ελληνικά πυρά είναι δύο, την άλλη πέντε, την άλλη πάλι δύο και πάει λέγοντας.

Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό. Κάθε Ιμπεριαλιστής και Σφαγέας που σέβεται τον εαυτό του, ξέρει πολύ καλά ότι στον 21ο αιώνα η τηλεόραση και τα social media μπορούν να αποδειχτούν απείρως αποτελεσματικότερα από την πιο σύγχρονη συστάδα πυραύλων. Και οι Τούρκοι δεν αποτελούν εξαίρεση.
Οπότε, στην τουρκική πλευρά των συνόρων δεν θα δεις μόνο μετανάστες, αστυνομικές δυνάμεις και στρατιωτικά οχήματα αλλά και ένα σωρό «ρεπόρτερ» (ή αλλιώς έμμισθους τσάτσους του φασιστικού καθεστώτος) που κατασκευάζουν το επόμενο ψέμα. Σκηνοθέτες, ηχολήπτες και τηλεοπτικά συνεργεία με ειδική άδεια από τον Ερντογάν «πυροβολούν» με τις κάμερες τους την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι το Δέλτα του Έβρου αλλά στούντιο της Warner Bros.
Έχουμε και λέμε:
Οι κακοί Έλληνες που πυροβολούν πρόσφυγες. Οι ρατσιστές Έλληνες που ξεγύμνωσαν και μαστίγωσαν μετανάστες. Οι απάνθρωποι Έλληνες που γενικώς δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή.
Όλα για να στηθεί το αφήγημα των ρατσιστών Ελλήνων, που σκοτώνουν ή έστω κακομεταχειρίζονται πρόσφυγες. Ο λόγος προφανής: η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς για απάνθρωπες πρακτικές και η πονόψυχη διεθνής κοινότητα (που έκλεισε πρώτη τα σύνορα της και αρνήθηκε να δεχτεί πρόσφυγες στους κόλπους της) και ο προσφυγο-πατέρας Ερντογάν (που χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες) πρέπει να επέμβουν γιατί το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Έτσι, ο Έβρος και η ελληνική δυτική Θράκη μετατρέπεται σε μία περιοχή με ασαφή κυριαρχία. Γκρίζα ζώνη. Ούτε ακριβώς ελληνική, ούτε και τούρκικη. Κυανόκρανοι, διπλωμάτες, πράκτορες, πρόχειρα καμπ, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, νατοϊκές δυνάμεις, Frontex και δεν συμμαζεύεται. Και κάπως έτσι η Ελλάδα χάνει εδάφη.
Συνωμοσιολογία θα πουν κάποιοι. Ας ρίξουν μια ματιά στα καμώματα της Τουρκίας σε Συρία και Κουρδιστάν και τα ξαναλέμε.
Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετος να αντιτείνει: «Και πώς είστε ρε παιδιά τόσο σίγουροι; Βάζετε το χέρι σας στη φωτιά οτι δεν έχει υπάρξει νεκρός πρόσφυγας από ελληνικό όπλο

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Ειδικά όταν στην περιοχή σουλατσάρουν κάθε λογής στρατόκαβλοι και «πυροβολημένοι». Το σενάριο να γίνει (ή να έχει γίνει ήδη) η μαλακία από την εδώ μεριά είναι πολύ πιθανό. Δυστυχώς.
Όμως, μια στιγμή…

Όταν, στην τουρκική πλευρά έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους… Όταν το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει απόλυτα τον Τύπο και έχει προβεί σε δεκάδες συλλήψεις ρεπόρτερ… Όταν τα Διεθνή Μέσα (που αντίθετα στην δικιά μας πλευρά έχουν πλήρη πρόσβαση) δεν επαληθεύουν τους πυροβολισμούς ή τα βασανιστήρια προσφύγων… Όταν συμβαίνουν όλα αυτά και εσύ επιλέγεις να αναπαράγεις τις ειδήσεις που μαγειρεύουν τα τρολ τους Σουλτάνου (χωρίς την παραμικρή αμφιβολία βρε αδερφέ), τότε μιλάμε είτε για αφέλεια είτε για σκοπιμότητα.
Για αυτό και η κατάντια ορισμένων δεν έχει προηγούμενο. Άνθρωποι που εντάσσουν τον εαυτό τους στην αριστερά ή στην αναρχία ή έστω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο των δικαιωμάτων, ενώ περνάνε από δέκα κόσκινα τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ ή του ALPHA (και πολύ καλά κάνουν), όταν πρόκειται για είδηση του αρχιφασίστα/εκμεταλλευτή προσφύγων/εισβολέα/τζιχαντιστή Ερντογάν την διαδίδουν πιο καλά και από τους ρουφιάνους της Χουριέτ.
Ή σαν αυτούς τους ανεκδιήγητους που διαδήλωσαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο φωνάζοντας «έγιναν και οι Έλληνες φονιάδες των λαών». Όχι έξω από την Γερμανική Βουλή που ψήφισε να μην δεχτεί πρόσφυγες και που εξοπλίζει τον Ερντογάν. Όχι έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία. Έξω από την ελληνική, συμβάλλοντας στον διεθνή διασυρμό της χώρας.
Απύθμενη βλακεία ή πρακτοριλίκι; Ώρες ώρες δεν ξέρεις τι είναι χειρότερο…

ΥΓ 1:
«Η αλήθεια είναι επαναστατική» σημείωνε μέσα από τα μπουντρούμια των Ιταλικών φυλακών ο Αντόνιο Γκράμσι. Έτσι, ήθελε να τονίσει οτι οι επαναστάτες δεν αρκεί να έχουν απλά δύναμη μέσα στις μάζες αλλά και να διέπονται από Ηθική και Τιμιότητα. Στην Ελλάδα, μεγάλες μερίδες της αριστεράς και της αναρχίας ανακάλυψαν εσχάτως τον αντιρατσισμό του νεοοθωμανισμού παίρνοντας οριστικό διαζύγιο και από την Αλήθεια και από την Ηθική. Δεν πειράζει. Αυτά συμβαίνουν όταν καταντάς γραφείο τύπου του Σουλτάνου.

ΥΓ 2:
Έλεγε ο μακαρίτης ο Μητροπάνος, τραγουδώντας τους στίχους του Άλκη Αλκαίου:
«Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει
και σε ποιο γαλαξία να σε βρω εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»
Τι ποιήματα θα έγραφαν οι Ποιητές μας και τι τραγούδια θα τραγουδούσαν οι Ερμηνευτές μας άμα έβλεπαν την χώρα να μετατρέπεται σε «πεδίο βολής ξένων φαντάρων»;




 https://www.hereticalideas.gr/2020/03/fake-news-kai-pedio-volis-ftino.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου