Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Έρχεται κρίση στο Αιγαίο;

Η Γενοκτονία των Αρμενίων θα Σώσει την Ελλάδα από Νέο Κύμα Προσφύγων – Η Κρίση στο Αιγαίο πιθανή αντίδραση της Τουρκίας …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, βυθίζει ακόμα περισσότερο την Τουρκία στην διεθνή απομόνωση κάτι που και οι ίδιοι οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να ψάχνουν τρόπο να αντιδράσουν, που όμως να μην τους φέρνει σε περισσότερο δυσμενέστερη θέση. Ενώ είδαμε δηλαδή την αποχώρηση του Τούρκου πρέσβη από το Βερολίνο, κάτι που αποτελεί κορυφαίο γεγονός και σοβαρή διατάραξη των σχέσεων δύο χωρών, στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε, την αποχώρηση να συνοδεύεται εκ μέρους των Τούρκων με δηλώσεις που δεν θέλουν να επιδεινώσουν τις μέχρι τώρα σχέσεις τους. Όλο αυτό βέβαια το υποκριτικά φιλικό κλίμα αναρωτιόμαστε προς τα που θα ξεσπάσει ώστε να υπάρξει εκτόνωση για την διπλωματική αυτή τεράστια ήττα της Τουρκίας. Η απάντηση συνήθως, είναι σύμφωνα με τα συνηθισμένα, η ένταση στο...
Αιγαίο όπου οι Τούρκοι κάνουν ανέξοδα τους μάγκες υψώνοντας το φρόνημα και την αυτοπεποίθηση του λαού τους. Όμως η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού  Μπιναλί Γιλντιρίμ και μάλιστα αμέσως μετά την γερμανική απόφαση στο Αζερμπαϊτζάν, ίσως σηματοδοτεί την αντίδραση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση … στρεφόμενη ουσιαστικά κατά των Αρμενίων και αφήνοντας στην άκρη επικίνδυνες αντιπαραθέσεις με την Γερμανία. Αυτό ίσως σημαίνει ταυτόχρονα και διατήρηση της δραστηριότητας της στο Αιγαίο στα συνηθισμένα επίπεδα.
Έτσι, συντονισμένες προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ώστε να αποτραπεί μια δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, στον απόηχο της απόφασης του γερμανικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι, «Η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ριζική επιδείνωση των σχέσεων μας εξαιτίας αυτής της απόφασης», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραμείνει αδιάφορη και σιωπηλή απέναντι σε αυτή την κίνηση». Σε μια πρόσθετη ένδειξη των διαθέσεων της Άγκυρας να μην τραβήξει το σκοινί μέχρι τα άκρα, ο Γιλντιρίμ προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της απόφασης του γερμανικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι στη σχετική ψηφοφορία συμμετείχαν μόλις 250 βουλευτές σε σύνολο 650. Ούτε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ούτε οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών συμμάχων της στον κυβερνητικό συνασπισμό πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι πολλές και ηχηρές απουσίες «υποδηλώνουν ότι η πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου δεν υιοθετεί αυτή την κίνηση» !!!!!!!! Αντιθέτως, ο κ. Γιλντιρίμ υπήρξε σφοδρά επικριτικός έναντι της Αρμενίας, με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση, μεταξύ άλλων και για τον διαφιλονικούμενο αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ανήκει στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, από το οποίο έχει αυτονομηθεί. Προβληματίζει δε και απ΄ότι φαίνεται μάλλον δεν είναι τυχαίο, ότι οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ στους εκπροσώπους του Τύπου έγιναν κατά την αναχώρηση του για επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Τουρκία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις. Από τη μεριά της η Γερμανία σαφέστατα δεικτικά, συνδέει το γεγονός αυτό των Αρμενίων με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας καθώς ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία αυτή για το προσφυγικό, γεγονός που αποτυπώνει την επίμονη προσπάθεια του Βερολίνου να τονίσει στην Τουρκία τη μεγάλη σημασία στην  διατήρηση της συνεργασίας με την Άγκυρα στο κρίσιμο για την Ευρώπη και τη γερμανική κοινή γνώμη ζήτημα.
Θεωρούμε ότι, από τη μεριά της η Γερμανία κατέδειξε σαφέστατα ότι ένας από τους λόγους που προχώρησε τώρα στην απόφαση για τους Αρμένιους ήταν η προβληματική σχέση που θέλει να επιβάλλει ο Ερντογάν στην εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου. Ταυτόχρονα δε αποτελεί μια ανώδυνη προειδοποίηση στον Ερντογάν ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν ‘’ Πλανητάρχης΄΄ μάλλον δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση την επηρεάζουν, είτε πρόκειται για την εφαρμογή ή όχι της συμφωνίας είτε για την ενδεχόμενη διοχέτευση της κρίσης προς το Αιγαίο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου