Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η Ρωσία επιστρέφει από τη Συρία ταν ή επί τας;

Caphyhg
Επιστρέφοντας πρόσφατα από τη Συρία, ένας στρατιωτικός ανταποκριτής ο Α.Κοοτς της ρωσικής  KP απαντά σε οκτώ ερωτήσεις σχετικά με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συριακή Αραβική Δημοκρατία που αρχίζει από τις 15 Μαρτίου
– Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρει πώς να εκπλήξει. Και ειδικά συχνά κάνει τους εαταίρους μας στο εξωτερικό ν΄αναρωτιούνται. Κρίνοντας από την ασυνάρτητη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Αμερικανούς η απόφαση αυτή, επίσης επήλθε  ως έκπληξη. Ωστόσο, σε κάποιο επίπεδο, ίσως – στο υψηλότερο, γι  αυτό το βήμα πρέπει να είχαν ενημερωθεί.
Είτε είναι σύμπτωση είτε όχι  η δήλωση υπαναχώρησης ήρθε ακριβώς σε μια εποχή που στη Γενεύη επαναλαμβάνονται οι..
διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση. Στην οποία υπάρχει και το θέμα με τους  Κούρδους. Την παραμονή η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία σχεδόν έθεσε σε κίνδυνο την έναρξη του διαλόγου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα η Ρωσία θα κατηγορούνταν για παραβίαση της εκεχειρίας, δυσανάλογη χρήση των όπλων, χτυπήματα και επιδρομές κατά της « μετριοπαθούς αντιπολίτευσης » και ένας Θεός ξέρει τι αάλλο από τους αντιπάλους μας. Τουλάχιστον κατά την περίοδο εκεχειρίας.
Προφανώς, υπάρχουν κάποιες γερές συμφωνίες που εγγυώνται τη διατήρηση αυτής της επισφαλούς ειρήνη μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών στη Συρία (δηλαδή της Μόσχα και της Ουάσιγκτον).
Ας θυμηθούμε ποιοι είναι οι στόχοι που επιδιώκει η Μόσχα με την εμπλοκή της στη Συρία. Ένας από αυτούς, όπως έχει κατ ‘επανάληψη δηλώσει – για να προστατεύσει τον εαυτό της από ριζοσπαστικοποιημένους  ισλαμιστές ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι πολέμησαν στις τάξεις των τρομοκρατών στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησής μας εξοντώθηκαν γύρω στους 2000 από αυτούς , μεταξύ των οποίων 17 διοικητές διαφόρων βαθμίδων.
Ένας άλλος στόχος ήταν να υπονομεύσει τη βάση των πόρων του «ισλαμικού κράτους » και αυτό γίνεται πλήρως. Μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 209 εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και 2912 βυτιοφόρα πετρελαίου.Ο συριακός στρατός ήταν σε θέση να αποκτήσει τον έλεγχό σε τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στην Παλμύρα: « 3 τετοιοι μεγάλοι τομείς ήδη ξεκίνησαν σε καθημερινήβα΄ση να λειτουργούν », – τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας Σεργκέι Shoigu. Για την εξουθενωμένη  συριακή οικονομία είναι ήδη μια μεγάλη τονωτική βοήθεια.
Ο στρατός της Συρίας, χάρη στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, ήταν σε θέση να απελευθερώσει περισσότερους από 400 οικισμούς.
Βασικά ο στόχος μας στη Συρία όπως οριοθετήθηκε από τον Πούτιν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ήταν ο  εξής: «Για να σταθεροποιηθεί η νόμιμη εξουσία και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό. » Αν κανείς  θυμάται, το καθεστώς Άσαντ, το φθινόπωρο του 2015 έπνεε τα λοίσθια και οι τζιχαντιστές είχαν  φθάσει στη Δαμασκό. Σήμερα οι εκπρόσωποι του Άσαντ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους διοικητές των αντιπάλων και θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν. Υπό το καθεστώς της εκεχειρίας εντάχθηκαν περισσότερες από 40 διαφορετικές οργανώσεις. Καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν τη νίκη επιδρομή που θα έκανε να κυμματίσει πάνω στη Rakka η τρίχρωμη ρωσική σημαία, και οι τρομοκράτες. Αλλά η πραγματικότητα επί του πεδίου της μάχης απέχει πολύ από τις στρατηγικές του καναπέ. Σήμερα εμφανίστηκε ως φάντασμα η ελπίδα από κοινού η σημερινή συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να ταχθούν στον αγώνα ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.
Στο ερώτημα ποιό είναι το μήνυμα που στέλνει η Ρωσία με αυτή την κίνηση η απάντηση
Το παράδειγμα της  Ρωσίας δείχνει στο κόσμο ότι για να επιτευχθεί ο κύριος στόχος μπορεί  να θυσιάσει τις φιλοδοξίες του και να συμβιβαστεί. Η αντιπολίτευση έχει ήδη επαινέσει τα βήματα της  Μόσχας στις διαπραγματεύσεις και η Επιτροπή Ανώτατης Διαπργάτευσης της Αντιπολίτευσης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ρωσία θα επανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο, ο οποίος είναι να βοηθήσει τα έθνη που αγωνίζονται για την ελευθερία. » Αυτό είναι ένα σοβαρό τωρινό επίτευγμα επειδή με βομβαρδισμούς το να κερδίσεις την εύνοια του εχθρού είναι αδύνατο και ειδικά την εμπιστοσύνη του άμαχου πληθυσμού που όλους αυτούς τους μήνες ήταν κάτω από την πίεση της έντονης αντι-ρωσικής προπαγάνδας. Σήμερα η ανθρωπιστική ρωσική βοήθεια φθάνει στις απελευθερωμένες πόλεις και τα χωριά, καταδεικνύοντας σαφώς τις προθέσεις μας.inx1080
– Είναι αστείο, αλλά πολλοί αντίπαλοι της ρωσικής ηγετικής ομάδας κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης και των επιχειρήσεων κουνούσαν απεγνωσμένα τα χέρια και φώναζαν: « Το νέο Αφγανιστάν! « Σήμερα, πάλι επέκριναν το Κρεμλίνο, για« πρόωρη συνταξιοδότηση ». Πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα η Μόσχα θα έπρεπε να συμμετάσχει σε μια χερσαία επιχείρηση, και αυτό πραγματικά θ΄απειλούσε με ένα  «δεύτερο Αφγανιστάν». Αλλά, για να παραφράσω μια γνωστή ρήση, δεν μπορούμε να είμαστε περισσότερο Σύριοι  από τους ίδιους τους Σύριους.
Ένας άλλος μύθος ήταν ότι το συριακό μπορεί να λυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Πέντε χρόνια συγκρούσεων έχουν δείξει τη ματαιότητα αυτής της προσέγγισης, βυθίζοντας τη χώρα σε ανεξέλεγκτο χάος, κάτι σαν τον πόλεμο του Λιβάνου, « όλοι εναντίον όλων ».
Τι θα μείνει και τι θα φύγει;
Από τη δήλωση του Πούτιν μπορεί να υποτεθεί ότι στην πατρίδα θα επιστρέψει μόνο το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρησιακών  αεροσκαφών – μερικές δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα. Την ίδια στιγμή παραμένουν στη Συρία η βάση ανεφοδιασμού στην Ταρτούς, και η αεροπορική βάση στο αεροδρόμιο Hmeymim, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί στο κομβικό σημείο της συμφιλίωσης. « Πρέπει να είναι καλά προστατευμένες από ξηρά, θάλασσα και αέρα, » – είπε ο πρόεδρος. Πιθανώς στη Συρία για κάλυψη να παραμείνουν τα συστήματα πυραύλων αντιαεροπορικά και το όπλο  » -C2», και οι S-400 – για την περίπτωση αιφνίδιων κινήσεων από τη γειτονική Τουρκία. Σίγουρα για την εκτέλεση των καθηκόντων της αναγνώρισης, την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, και για βομβαρδισμό θα παραμείνουν , επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί θα γίνονται πιθανότατα μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.
Στη Μεσόγειο Θάλασσα συνεχίζει να περιπολεί ομάδα του στόλου μας. Πρόσφατα, προστέθηκε και η πυραυλάκατος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, « ….. Dol » εξοπλισμένΗ με πυραύλους ΚΡΟΥΖ « Caliber-ΝΚ ». Το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένη η άφιξη του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Kuznetsov».Για να μεταφερθεί το σύνολο της ρωσικής αεροπορικής δύναμης και πάλι στην  Hmeymim δεν θα χρειαστεί περισσότερο από δύο ημέρες.Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν  περισσότερες από 9000 εξόδους…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου