Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Θέμος Αναστασιάδης: Ένας εμποράκος του φασισμού

o-emporakos-tu-fasismu

Των Γεράσιμου Χολέβα και Ηλία Σκυλλάκου
«Στην Ινδία έχουν συμβεί τρομακτικά περιστατικά με γυναίκες που μαζικά τις βιάζουνε και είναι μέσα, δυστυχώς, στο DNA αυτού του…, όχι όλων, αυτού του κόσμου. Εσύ θες να είναι δίπλα σου αυτό και να ζεις με αυτό;». Ο κύριος Θέμος Αναστασιάδης, από την εκπομπή του, την περασμένη εβδομάδα, μας είπε πως είναι στο DNA κάποιων οι απόπειρες βιασμών!
Το απόσπασμα αυτό, με τη συζήτηση που είχε με την καλεσμένη του, «έπαιξε» για μέρες. Εμείς έχουμε φτιάξει ένα ΒΙΝΤΕΟ (λιγότερο από πέντε λεπτά), όπου συμπεριλαμβάνεται και αυτό το απόσπασμα. Μαζί με αυτό, όμως, έχουμε θυμηθεί και ορισμένα άλλα, όπου φαίνονται οι απόψεις του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη.
Ο συγκεκριμένος κύριος είναι ένας από τους λεγόμενους..
διαμορφωτές κοινής γνώμης. Έχει μια εφημερίδα, μεγάλης κυκλοφορίας, και μια τηλεοπτική εκπομπή. Ας σταματήσουμε εδώ τα τυπικά. Μιλάμε για τον Θέμο, που ο ίδιος έχει επιλέξει να έχει βήμα στον δημόσιο λόγο, με το μικρό του όνομα. Έχει, λοιπόν, δύο δημόσια βήματα, το ένα πιο …χαλαρό και το άλλο πιο …σοβαρό. Καλά κάνει και τα έχει και να τα χαίρεται. Εμείς δεν θα μπούμε σε διαδικασία να υπενθυμίσουμε ιστορίες του Θέμου, από τα παλιά. Θα σταθούμε σε ένα και μόνο πράγμα: Ο κύριος Θέμος Αναστασιάδης είναι ένας εμποράκος του φασισμού. Βαριά κατηγορία; Εμείς θα το λέγαμε ένα απλό συμπέρασμα, που προκύπτει από τα γραπτά του, από λεγόμενα του (ορισμένα απ’ αυτά στο βίντεο), και από τους πρωτοσέλιδους τίτλους της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» του ανήκει, άρα  κάποια γνώμη θα έχει στην επιλογή θεμάτων και στους τίτλους της πρώτης σελίδας…
Το έντυπο «Πρώτο Θέμα» και η ιστοσελίδα είναι γνωστά (και) για τη συμπάθεια τους στη Χρυσή Αυγή. Συχνά η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» επέλεγε να …κοσμήσει τα πρωτοσέλιδα της με θέματα για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012, με το θέμα «Πέτα τη γιαγιά στη Χρυσή Αυγή». Πώς προσέγγιζε αυτά τα θέματα θα το θυμηθούμε παρακάτω. Αξιοσημείωτο είναι πως, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δημοσιοποίηση της ποινικής δράσης των ναζιστών, το «Πρώτο Θέμα» του Θέμου Αναστασιάδη σταμάτησε να ασχολείται, στην πρώτη σελίδα τουλάχιστον, με την Χρυσή Αυγή. Οι τίτλοι αυτοί …αντικαταστάθηκαν με άλλους τίτλους, στους οποίους ο ρατσισμός περίσσευε. 
Ινδοί, Αφγανοί και άλλοι με …DNA βιαστή! 
Τις τελευταίες μέρες μια είδηση κατέκλεισε όλα τα ΜΜΕ. Στην Ειδομένη κυκλοφόρησε πως Αφγανός που βρισκόταν στον καταυλισμό, επιχείρησε να βιάσει μια 7χρονη προσφυγοπούλα. Ο Αφγανός κρίθηκε βιαστής, τέρας, παιδόφιλος από ορισμένα ΜΜΕ. Είναι ένα ερώτημα εάν θα γινόταν κάτι τέτοιο τόσο άμεσα, εάν δεν ήταν Αφγανός και ήταν Έλληνας. Ορισμένα ΜΜΕ θα το έκαναν, ακόμα κι ήταν Έλληνας. Είναι αυτά τα «ορισμένα» που το κάνουν πιο έντονα, επειδή ακριβώς είναι Αφγανός.
Η διάψευση ήρθε από τον ίδιο τον πατέρα του κοριτσιού, καθώς επισήμανε πως όλα ήταν μια παρεξήγηση. «Η μικρή πήγεΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΓΑΝΟΣ στην τουαλέτα, ένας άνδρας προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα και τότε του επιτέθηκαν δυο φίλοι μας» διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «όλα είναι ψέματα». Το γεγονός πως δεν υπήρξε τελικά καμία αξιόποινη πράξη επιβεβαίωσε και η αστυνομία που προχώρησε σε ανάκριση για το περιστατικό. Δείτε τον τίτλο στην ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» όταν είχε στα χέρια της την είδηση  και όταν βγήκε η διάψευση από τον πατέρα. Είναι εμφανές πως ο δεύτερος τίτλος είναι λίγο …καχύποπτος, σε αντίθεση με τον πρώτο που αποπνέει σιγουριά.
Μήπως η σιγουριά προκύπτει από το …DNA των Αφγανών; Μήπως και αυτοί έχουν το ίδιο …DNA  βιαστή, με τους Ινδούς; Δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο σε περιγραφές. Η άποψη πως ορισμένοι λαοί έχουν  …DNA βιαστή δεν είναι μόνο ρατσιστική, είναι φασιστική. Είναι λίγο πιο φασιστική από την (φασιστική) πρόταση που, σε πρόσφατο άρθρο του, κατέθεσε ο δημοσιογράφος,  Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Μια «πρόταση διαλογής μεταναστών προς εγκατάσταση με κριτήριο την εθνική τους καταγωγής». Από βραδινή εκπομπή του κυρίου Μπογδάνου (δεν προβάλλεται πια, κράτησε λίγο), με καλεσμένο τον κύριο Θέμο Αναστασιάδη, βρήκαμε αρκετό υλικό. Δεν το βάλαμε όλο. Πάντως, κάποια στιγμή, ο Κ. Μπογδάνος συμφώνησε τόσο με τον Θ. Αναστασιάδη που αισθάνθηκε την ανάγκη να τον φιλήσει (βίντεο). Με αφορμή την ερώτηση του Κ.Μπογδάνου («με το ισλαμικό κράτος τι πρέπει να κάνουμε»;) ο Θ. Αναστασιάδης έκανε την πρόταση του (βίντεο). Ούτε κουβέντα βέβαια για το πώς δημιουργήθηκε κι ενισχύθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αρκεί ο ρατσιστικός μονόλογος…
pakistanΈνα ακόμα παράδειγμα από την ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος». Η είδηση με τον Αφγανό (χωρίς ακόμα να έχει βγει η διάψευση από τον πατέρα) «μπλέκεται» με μια συνέντευξη. Συγκεκριμένα, στις 19/03/2016 καταγράφεται η επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα με τη μητέρα μιας νεαρής  κοπέλας που, το 2012, κακοποιήθηκε στην Πάρο από κάποιον Πακιστανό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε κέντρο αποκατάστασης. Στην εισαγωγή της συνέντευξης γίνεται σύνδεση των δύο (ασύνδετων) γεγονότων. Ποιος είναι ο εύκολος συνειρμός για τον αναγνώστη; Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι επικίνδυνοι και γίνονται εύκολα εγκληματίες…. Να σημειώσουμε, βέβαια, πως το δεύτερο «γεγονός» διαψεύστηκε. Η σύνδεση, όμως, έμεινε στον αναγνώστη…
«#Ton_Ellina_poios_tha_ton_ koitaxei_karnavaloi?»
Αν, πάντως, θέλουμε να περιγράψουμε την κεντρική κατεύθυνση της εφημερίδας, μετά την – εμφανή – απόφαση να πάρει αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή, μπορούμε να σταθούμε σε ένα πρόσφατο άρθρο του Θέμου Αναστασιάδη (6/3/2016). Ο τίτλος είναι αρκετά σαφής: «#Ton_Ellina_poios_tha_ton_ koitaxei_karnavaloi?». Ο τίτλος συμπυκνώνει μια αντίληψη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Μόνο που η αφετηρία είναι διαφορετική από τα συμπεράσματα του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη. Είναι μια θέση με την οποία συμφωνούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, ώστε να πατήσουν πάνω σε αυτή και να αναπτύξουν το ναζιστικό τους κάλεσμα. Το σκεπτικό τους δεν είναι ιδιαίτερα δυσνόητο. Ξεκινούν κι αυτοί από θέσεις τέτοιου είδους (#Ton_Ellina_poios_tha_ton_ koitaxei_karnavaloi?), επιδιώκοντας να κατασκευάσουν μίσος ενάντια στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, ώστε να καταλήξουν σε κάτι άλλο, που θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε ως εξής: #Gia ta provlimata twn Ellhnwn ftaine oi metanastes.
Ας προσέξουμε τι …όμορφα δένουν όλα αυτά με έναν άλλο διαχωρισμό (ξένων μεταναστών και Ελλήνων μεταναστών) που κάνει ο Θέμος Αναστασιάδης στο ίδιο άρθρο:
«Οι μετανάστες που βοήθησαν άλλες κοινωνίες σ’ άλλες εποχές ήταν δυστυχισμένοι κι αυτοί, αλλά με διαφορετική κουλτούρα, συνείδηση και προδιάθεση απ’ ό,τι οι σημερινοί! Ο Έλληνας που πήγαινε Αμερική, Αυστραλία ή γκασταρμπάιτερ στις φάμπρικες είχε όνειρο να γίνει «σαν τους ξένους», όχι να στήσει τζαμιά, να μαζεύει τους δικούς του, και να πουλάνε ο ένας στον άλλον την πραμάτεια τους».
Ας προσέξουμε και κάτι ακόμα, στο σκεπτικό του Θέμου Αναστασιάδη, από το ίδιο άρθρο. Έναν ακόμα διαχωρισμό, μια σύγκριση, που οδηγεί στο …γνωστό συμπέρασμα που περιγράψαμε παραπάνω (#Gia ta provlimata twn Ellhnwn ftaine oi metanastes): «Μελετούν πώς θα μας φορτώσουν ΜΟΝΙΜΑ κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες τραγικές ανθρώπινες υπάρξεις. Αντίστοιχα, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα πάνω από 100.000 ΑΞΙΟΙ Ελληνες, νέοι άνθρωποι, επιστήμονες και επαγγελματίες …».
Ο ρατσισμός, στο δημόσιο λόγο, είναι ένα καλό όχημα για τον φασισμό, ένα από τα βασικά του οχήματα, για την ακρίβεια. Αυτή  τη δουλειά (το όχημα…) την κάνει καλά το «Πρώτο Θέμα» του Αναστασιάδη και ο ίδιος ο Αναστασιάδης.
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»
ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» 
Διαφήμιση στους φασίστες της Χρυσής Αυγής  
Η εφημερίδα του Θέμου Αναστασιάδη αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες ξεπλύματος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Χρησιμοποήσε  δημοσιεύματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρουσιάζεται η εγκληματική οργάνωση ως ένα αναγκαίο καλό, που γεννήθηκε για να καλύψει τα κενά του κράτους.
pt11
Την 1η Απριλίου 2012, με πρωτοσέλιδο, το «Πρώτο Θέμα» πραγματοποιεί ένα κατασκευασμένο αφιέρωμα με τον τίτλο «Πέτα την γιαγιά στη Χρυσή Αυγή». Στο δημοσίευμα, η εφημερίδα του Αναστασιάδη, προσπαθούσε, τότε, να παρουσιάσει  την Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της σαν «προσκοπάκια», που προστατεύουν  τις αβοήθητες γιαγιάδες που προσπαθούν να  εισπράξουν τις συντάξεις τους, από το ΑΤΜ. Βέβαια, όπως αποκαλύφθηκε μετέπειτα, το ρεπορτάζ ήταν στημένο, καθώς η εικονιζόμενη γυναίκα ήταν η μητέρα του χρυσαυγίτη που βρίσκεται στο σημείο!
Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος», στις 8 Ιουλίου 2012,  το οποίο προσπάθησε  να παρουσιάσει μια εικόνα εξιδανίκευσης της Χ.Α. Το ρεπορτάζ μας πληροφορούσε, τότε, πως η ναζιστική οργάνωση ενδιαφέρεται να προστατέψει τους Έλληνες από την εγκληματικότητα, καθώς η Χ.Α είχε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες  συνεργασίας, με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, που θα αναλάβουν την περιφρούρηση υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας!
«Εθνικοί Παιδικοί Σταθμοί»!
Ανάλογο θέμα σε πρωτοσέλιδο είχε η εφημερίδα για την πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής να ιδρύσει βρεφονηπιακούς σταθμούς μόνο για Έλληνες! Το δημοσίευμα, γραμμένο σε ύφος που θυμίζει περισσότερο διαφήμιση υπέρ της  ναζιστικής οργάνωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων:
««Εθνικούς Παιδικούς Σταθμούς» αποκλειστικά για παιδιά Ελλήνων σχεδιάζει να λειτουργήσει από το καλοκαίρι η Χρυσή Αυγή. Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τα «Kατηχητικά Ιστορίας» που λειτουργεί η οργάνωση, η Χρυσή Αυγή προχωράει στο επόμενο βήμα, που είναι η λειτουργία παιδικών σταθμών σε περιοχές της Αττικής σε πρώτη φάση. Το πρότζεκτ έχει αναλάβει να τρέξει ο βουλευτής κ. Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ήδη οι νομικοί σύμβουλοι του Κόμματος αναζητούν τη φόρμουλα κάτω από την οποία θα λειτουργήσουν. Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα έχει τεράστια ανταπόκριση, καθώς είναι χιλιάδες οι γονείς που ψάχνουν μάταια για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση».
Αντίστοιχο είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας στις 17 Μαρτίου 2013, στο οποίο αναφέρεται πως καθηγητές από τα σχολεία ζητούν με πάθος να διδάξουν στα «κατηχητικά» της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, όπως αναφέρει, οι ίδιοι οι καθηγητές ζητούν  να αποσπαστούν από τα δημόσια σχολεία!
Κάμπινγκ με «όλες οι τελευταίες επιτυχίες του λεγόμενου εθνικιστικού ροκ»  
Στο παιχνίδι του ξεπλύματος της νεοναζιστικής οργάνωσης συνεχίζεται  με αφορμή την είδηση πως η Χ.Α προχωράει στη δημιουργία  κάμπινγκ. Στο δημοσίευμα, στις 29 Ιουλίου 2012, γίνεται  αναλυτικό αφιέρωμα για τις δυνατότητες που θα έχει ο επισκέπτης, δηλαδή τι θα μπορεί να απολαύσει, δηλώνοντας συμμετοχή στο κάμπινγκ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι στιγμές χαλάρωσης στην κατασκήνωση είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα:
«Η απόλυτη πειθαρχία και η σκληρή εξάσκηση έχουν τον πρώτο λόγο, όχι μόνο για τους άντρες αλλά και για τις γυναίκες που θα είναι φέτος περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντίσκηνο και στα προσωπικά τους είδη υποχρεωτική αθλητική περιβολή, που θα συνοδεύεται από μαύρα μπλουζάκια του κόμματος. Στο ψυχαγωγικό τμήμα του κατασκηνωτικού προγράμματος περιλαμβάνονται προβολή ταινιών με εθνικοπατριωτικό ή ιστορικό περιεχόμενο, τουρνουά τάβλι, κολύμπι στη θάλασσα αλλά και μουσικό πάρτι με όλες τις τελευταίες επιτυχίες του λεγόμενου εθνικιστικού ροκ».
Το «Πρώτο Θέμα» στοχοποιεί τους μάρτυρες της δίκης 
Άμεση στήριξη στην νεοναζιστική οργάνωση έρχεται στην επιφάνεια, από το «Πρώτο Θέμα» και με αφορμή τη δίκη της Χ.Α.  Με το  δημοσίευμα στις  20 Απριλίου 2015 το protothema.gr αποφάσισε να στοχοποιήσει  τους μάρτυρες κατηγορίας που καταθέτουν στη δίκη της Χ.Α, μιας και η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Θέμου Αναστασιάδη δημοσίευσε  όλα τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας .
Έχουν και οι φασίστες life style…  
Η μέθοδός προβολής της Χρυσής Αυγής, από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», είχε και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, καθώς αξιοποίησε και το …life style των φασιστών.  Οι φασίστες έγιναν θέμα για ρεπορτάζ σε εκπομπές …ποικίλης ύλης, στην τηλεόραση. Στο χώρο του Τύπου το «Πρώτο Θέμα» είχε αναλάβει βασικό ρόλο, για να μαθαίνουμε πώς τα περνάει ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος, η Ουρανία Μιχαλολιάκου κ.α.
pt22new
Αναφορές πως ο Μιχαλολιάκος απαγορεύει τα τούρκικα σίριαλ στα μέλη του, αναπαραγωγή των …ευαίσθητων στιγμών των στελεχών της ναζιστικής συμμορίας, με τα μπάνια του Κασιδιάρη και πάει λέγοντας. Είναι προφανές πως το «Πρώτο Θέμα» είχε ξεκινήσει μια καμπάνια δημιουργίας θετικού προφίλ για τα στελέχη της Χ.Α
Στις 29 Απριλίου 2012 με πρωτοσέλιδο η εφημερίδα του Θέμου Αναστασιάδη, κάνει ένα αφιέρωμα στην κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, την Ουρανία Μιχαλολιάκου. Το δημοσίευμα, που καλύπτει το μισό μέρος της εφημερίδας, έχει τον τίτλο «Η μικρή Λεπέν της Ελλάδας». Στο αφιέρωμα μεταξύ άλλων  γίνεται προσπάθεια εξιδανίκευσης  της κόρης του αρχηγού της Χ.Α, καθώς παρουσιάζεται ως ένα έξυπνο και μορφωμένο κορίτσι που αγαπάει τον πατέρα της και το κόμμα…
Στη λεζάντα της φωτογραφίας της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, στο πρωτοσέλιδο εκείνης της εποχής, γράφεται το εξής: «Πτυχιούχος Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας η 24χρονη Ουρανία κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, δηλώνει περήφανη για τον πατέρα της και για το κόμμα του»
Το πρωτοσέλιδο, στις 4 Αυγούστου 2013 είναι το πλέον αποκαλυπτικό, για την προσπάθεια της ανάδειξης της …ανθρώπινης πλευράς των στελεχών της Χ.Α Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζεται ο …celebrity εκπρόσωπος των νεοναζί,Ηλίας Κασιδιάρης, στην παραλία μαζί με την μις Τουρισμός, Έλενα Κωνσταντινίδου να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα . Το δημοσίευμα, το οποίο καταλαμβάνει τη μισή αριστερή σελίδα στο πρωτοσέλιδο, είχε τον τίτλο «Στο ένα χέρι την Mις Τουρισμός και στο άλλο την σβάστικα».
Στο αφιέρωμα των 1400 λέξεων γίνεται αναλυτική αναφορά τόσο στη σχέση του ζευγαριού, όσο και στα τατουάζ του Κασιδιάρη και τους συμβολισμούς τους. Μεταξύ άλλων γράφτηκαν τα εξής:
«Η ανάπαυλα των… πολεμιστών της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με μια βουτιά στη θάλασσα. Η αγαπημένη του κ. Κασιδιάρη, Έλενα, ήταν πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Το ροζ στράπλες με τα κρόσσια και το μαύρο μπραζίλιαν μαγιό αναδείκνυαν τα πλούσια προσόντα της 23χρονης ξανθιάς. Ο κ. Κασιδιάρης δίπλα της, αντί για μαγιό, επέλεξε να φορέσει ένα μπλε σκούρο σορτσάκι των λοκατζήδων της Μοίρας Καταδρομών. Εξάλλου έχει υπηρετήσει τη θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις. Οι μαύρες σαγιονάρες και το τσαντάκι-μπανάνα ολοκλήρωναν την καλοκαιρινή του ενδυμασία. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και η Μις Τουρισμός έστρωσαν πετσέτες, απόλαυσαν το μπάνιο τους, αλλά και τον έρωτά τους, με «παιχνίδια» στην άμμο»».
Αντίστοιχο αφιέρωμα, που στάζει μόνο γλίτσα, είναι το γνωστό «πικάντικο» δημοσίευμα με πρωταγωνιστές τον Κασιδιάρη, αλλά και την Βούλα Παπαχρήστου και τις διακοπές που έκαναν μαζί στη Μάνη. Στο αφιέρωμα εκθειάζεται το σώμα του αρχιφασίστα Κασιδιάρη, ενώ δεν παραλείποντας πολλές λεπτομέρειες για τον έρωτα τους.
Το αποκορύφωμα της δημοσιογραφικής καφρίλας, στον σχεδιασμό προβολής της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και του εξαγνισμού των πρωτοπαλίκαρων βουλευτών της,  έρχεται και αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν το «Πρώτο Θέμα» πραγματοποιεί αναλυτικό αφιέρωμα στον γάμο του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, με αποκλειστικές, όπως παρουσίασε, φωτογραφίες.  Βλέπετε είναι «σοβαρή» η είδηση και δεν θα μπορούσε να λείψει από την εφημερίδα του Θέμου…
Υποκρισία
Αυτά συμβαίνουν όσο η Χ.Α πρωτοεμφανίζεται στο πολιτικό στερέωμα και δεν είχαν γενικευτεί οι δολοφονικές επιθέσεις της σε μετανάστες, ούτε είχε ακόμα δολοφονηθεί, από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, ο Παύλος Φύσσας.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα αλλάζουν, καθώς στη κοινή γνώμη, γίνεται πιο εμφανής ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χ.Α, με την δικαιοσύνη να παρεμβαίνει. Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και ο ιδιοκτήτης της, Θέμος Αναστασιάδης, φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα να πάει με το ρεύμα, και έτσι τα γνωστά πρωτοσέλιδα αγάπης προς την νεοναζιστική οργάνωση, μειώνονται μετά την δολοφονία Φύσσα.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο φασίστας Ρουπακιάς δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα. Ο φασίστας Ρουπακιάς αποφυλακίστηκε, την περασμένη εβδομάδα, γιατί η «τυφλή» δικαιοσύνη δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες… Ας επανέλθουμε, όμως, στο τέλος του 2013. Η Ελλάδα συγκλονίζεται και αρχίζει να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος όλο το οικοδόμημα που στήθηκε και από μερίδα των ΜΜΕ, που φλέρταραν με την εγκληματική οργάνωση.
Το υποκριτικό πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος, την επόμενη της δολοφονίας, αποκαλύπτει πως η εφημερίδα και ο εκδότης της,  μετά το συμβάν, έβαλαν σε εφαρμογή νέο σχέδιο. Κυκλοφόρησαν με ολόκληρη την φωτογραφία, στο πρωτοσέλιδο. Τη φωτογραφία του δολοφονημένου Φύσσα, στο σημείο της επίθεσης. Τίτλος: «Δεν ξεχνώ τον φασισμό». Άλλωστε ο Θέμος Αναστασιάδης, όπως και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ, ξέρουν να ελίσσονται ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στο αίσθημα της κοινής γνώμης. ’Έτσι, η προπαγάνδα παίρνει κι άλλες μορφές. Ταυτόχρονα επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από την αύξηση των πωλήσεων των ΜΜΕ τους. Το κέρδος είναι βασικό κριτήριο και η φωτογραφία του δολοφονημένου Φύσσα «πουλούσε»…
Στη συνέχεια βρισκόμαστε στην περίοδο που γίνεται εμφανής η στροφή της πολιτικής της εφημερίδας καθώς η κατακραυγή του κόσμου για την δράση της Χ.Α, μεγαλώνει. Το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Τσάκισαν τα φίδια και καίνε τις φωλιές -Εξαρθρώνεται η συμμορία της Χρυσής Αυγής».  Στην ίδια κατεύθυνση, στις 6 Οκτωβρίου κυκλοφορεί με δημοσκόπηση που δείχνει το ξεφούσκωμα της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο τίτλος του ρεπορτάζ  επιλέγεται να είναι «Προσοχή το φίδι ζει». Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος του 2013, όπου σιγά σιγά το …φαινόμενο Χρυσή Αυγή χάνει τη θετική δημοσιότητα. Το «Πρωτο Θέμα» δεν φιλοξενεί, πια, πρωτοσέλιδα θέματα με τους φασίστες.
Ξενοφοβία και ρατσισμός
Όμως, το φασιστικό δηλητήριο, από την ιδεολογική φαρέτρα  που χρησιμοποιεί η εφημερίδα του Θέμου Αναστασιάδη, συνεχίζει να χύνεται. Πλέον, το «Πρώτο  Θέμα» επιλέγει την εκμετάλλευση του δράματος των μεταναστών και των προσφύγων, που έρχονται στην Ελλάδα, για να φτάσουν στον προορισμό. Το «Πρώτο Θέμα» εκμεταλλεύται ένα ταξίδι ελπίδας και απελπισίας, για να καταθέσει τον ρατσιστικό του λόγο.
pt33new
Ετσι, διαπιστώνουμε πως από τον Γενάρη του 2013, το ρατσιστικό μένος γίνεται κυρίαρχο στην εφημερίδα. Χαρακτηριστικό το αφιέρωμα με τίτλο «Το γεύμα του λαθρομετανάστη 3 φορές πιο ακριβό από το γεύμα του φοιτητή». Είναι προφανές πως η χρήση των λέξεων έχουν την σημασία τους, καθώς δημιουργούν  και αντίστοιχες εικόνες. Το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο εκείνης  της περιόδου,  αλλά και αυτά που κάνουν  την εμφάνιση τους μέχρι τις μέρες μας, δεν έχουν  τίποτα να ζηλέψουν από τα πρωτοσέλιδα του «Στόχου» και άλλων φασιστοφυλάδων.  Στους τίτλους διαβάζουμε «Στρατιές λαθραίων κάθε μέρα με τον ΟΣΕ», «Κατελήφθη ανυπεράσπιστο το Καστελόριζο από 900 μετανάστες»,  «Το success story του Πακιστανού – Οι Έλληνες δουλεύουν για 3 ευρώ την ημέρα» κ.α.
Η  χρήση της λέξης λαθραίοι, επιδιώκεται να κυριαρχήσει σε τίτλους και δημοσιεύματα. Ο σκοπός εμφανής: Να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που ήρθαν στη χώρα,  σαν αντικείμενα και όχι ως άνθρωποι.  Αυτό δεν είναι άγνωστο φαινόμενο. Είναι φρασεολογία, άλλωστε, διαφόρων πολιτικών, που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο. Είναι μια φρασεολογία και στελεχών που βρίσκονται στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα. Οι συνειρμοί που θέλουν να προκαλούνται είναι συγκεκριμένοι: Μετανάστης, άρα μπορεί και εγκληματίας…
***
Εν κατακλείδι, είναι προφανές πως, ακόμα και σήμερα, το ρατσιστικό δηλητήριο πέφτει ατελείωτο, με μέρος των ΜΜΕ να υποβοηθούν την ένταση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας, που εκκολάπτεται και καλλιεργείται από φασιστικούς και νεοναζιστικούς κύκλους. Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι τίτλοι και τα πρωτοσέλιδα που βγάζουν μάτι… Είναι πολλά μικρά και καθημερινά δημοσιεύματα στην τηλεόραση, στις στήλες των εφημερίδων, στο διαδίκτυο.  Στα ΜΜΕ που αναπαράγουν έναν ρατσιστικό και φασιστικό λόγο το «Πρώτο Θέμα» έχει κυρίαρχο ρόλο και κάνει καλά τη δουλειά του.
imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου