Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κύμα αποχωρήσεων από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων

Παρά το γεγονός ότι το «Ποτάμι» και η Ενωση Κεντρώων βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αντί να συσπειρώνουν δυνάμεις, το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν σημαντικές απώλειες όσον αφορά το στελεχιακό τους δυναμικό.

Ενδεικτικό είναι ότι από το «Ποτάμι» αποχώρησαν όλοι, πλην δύο στελεχών, από τα Τρίκαλα, ενώ το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στη Λάρισα. Οι εθελοντές των Τρικάλων, μάλιστα, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής τους από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, έκαναν λόγο για κόμμα-φέουδο και ιδιοκτήτη-αφεντικό, με ιδιοτελείς, προσωπικές επιδιώξεις. Μάλιστα, στην επιστολή τους τόνισαν ότι συνειδητά δεν συμμετείχαν στο ..συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και στελέχη του κόμματος από την Κρήτη. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο με επιστολή τους έκαναν γνωστή την αποχώρησή τους, καταγγέλλοντας τον διάλογο του κόμματος ως προσχηματικό. Σημείωσαν επίσης ότι οι ίδιοι επέλεξαν την παραίτηση προκειμένου να παραμείνουν «στην όχθη της σοβαρότητας».

Ο κατάλογος των αποχωρήσεων από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έχει τελειωμό, με πιο πρόσφατη -την περασμένη Τρίτη- αυτή του μέχρι πρότινος υπεύθυνου πολιτικής στρατηγικής, Θανάση Σκόκου, ο οποίος σε μακροσκελή ανακοίνωσή του αναφέρεται σε όλα όσα τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι χθες γνωστοποίησα στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αποχωρώ από το “Ποτάμι”.

Οπως του έγραψα, όχι μόνο δεν μετανιώνω για την επιλογή που έκανα πριν από δύο χρόνια, αλλά είμαι και θυμωμένος με τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να τον πείσω ώστε να ακολουθήσει ορθές, κατά τη γνώμη μου πάντα, πολιτικές επιλογές, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν δικαιώσει τη μεγάλη πρωτοβουλία του», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αλλη μία ηχηρή αποχώρηση είναι αυτή του πρώην βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, ο οποίος αποχώρησε από τη Σεβαστουπόλεως στα τέλη Ιανουαρίου, αφήνοντας αιχμές -και αυτός- για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ωστόσο, στην περίπτωσή του, πηγές του «Ποταμιού» να ξεκαθαρίσουν ότι ο πρώην βουλευτής είχε μείνει αδρανής μετά τη μη εκλογή του στις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι αποχωρήσεις στελεχών τα οποία όμως δεν έμειναν για πολύ χωρίς πολιτική «στέγη». Επί παραδείγματι, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, έξι στελέχη του «Ποταμιού» αποφάσισαν να κάνουν στροφή προς τα κεντροδεξιά, καθώς προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία. Ποια ήταν η αντίδραση του κόμματός τους; Εσπευσαν να πουν ότι τα εν λόγω πρόσωπα είχαν κοπεί από τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών.

Εν τω μεταξύ, οι μεταγραφές από τη Σεβαστουπόλεως στη Λεωφόρο Συγγρού είχαν και συνέχεια, καθώς στη Ν.Δ. προσχώρησε ο πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Ουγγρίνης, ενώ την ίδια διαδρομή ακολούθησε και η πολιτεύτρια στον ίδιο νομό Βασιλική Τερκενλή. Βέβαια, υπάρχουν και οι αποχωρήσεις από το «Ποτάμι» μέσω… των social media. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τέσσερα μέλη του τομέα Νοτίου Αττικής κατήγγειλαν ότι στο συνέδριο δόθηκαν λίστες για να υποστηριχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Πλέον, απ’ ό,τι φαίνεται, το «Ποτάμι» ήταν χείμαρρος, που το καλοκαίρι στερεύει.

«Αντίο» και εξώδικα για Λεβέντη

Αποχωρήσεις  καταγράφονται στην Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Συγκεκριμένα, τον «χορό» άνοιξε ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας Απόστολος Κολοβός, ο οποίος αποχώρησε λόγω διάστασης πολιτικών απόψεων, όπως ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης και φίλος του Βασίλη Λεβέντη. Εκείνο που ενίσχυσε το εν λόγω φαινόμενο ήταν το γεγονός ότι, αν και ο κ. Λεβέντης προεκλογικά διεμήνυε ότι κάθε έξι μήνες θα άλλαζε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, σήμερα αυτό δεν φαίνεται να το ασπάζεται.  Ετσι, ο πολιτευτής στη Λάρισα Δαμιανός Ζώκας έστειλε εξώδικο προς την Ενωση Κεντρώων, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο ανθυποψήφιός του στην ίδια περιφέρεια, Αναστάσιος Λέκκος.

«Εχω δώσει εντολή στον δικηγόρο μου να στείλει εξώδικο στον πρόεδρο, στο κόμμα και στον βουλευτή του νομού μας, με το οποίο θα ζητώ να μας παραδώσουν τα έγγραφα που υπογράψαμε προεκλογικά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκδοχή του εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννη Καλιάννου, ο οποίος μιλώντας στα «Π» διευκρινίζει ότι «δεν λάβαμε κανένα εξώδικο» και –σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα και να πέσουν οι τόνοι, μετά τον αρχικό σάλο– προσθέτει: «Δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο με τους υποψήφιους».

Συνεχίζοντας να μιλά στα «Π», σημειώνει ότι, εκτός από τη γνωστή περίπτωση του συνταξιούχου εφοριακού από τη Λάρισα και πρώην συνδικαλιστή της Ν.Δ., κανένας άλλος πρώην υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Ενωσης Κεντρώων δεν ενόχλησε τον πρόεδρο ζητώντας… έδρα στη Βουλή. Μάλιστα, όπως σημειώνει, «αντίθετα, όλοι ή η πλειοψηφία τουλάχιστον ή κανένας από τα ονόματα που ακούγονται ότι συνυπογράφουν την άποψη του κ. Ζώκα δεν αντέδρασαν όπως ο ίδιος, αλλά συντάσσονται με την απόφαση του προέδρου».

«Η εξάμηνη εναλλαγή βουλευτών ήταν ένα εσωκομματικό θέμα. Ο κόσμος δεν μας ψήφισε γι’ αυτό, αλλά για τη στάση μας απέναντι στην πολιτική, τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας», προσθέτει. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει: «Σαφώς ο πρόεδρος προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θα υπάρχει ανά εξάμηνο εναλλαγή βουλευτών, όμως όταν μπήκαμε στη Βουλή διαπιστώσαμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Κι εγώ είμαι δεύτερος επιλαχών στην περιφέρειά μου, αλλά δεν απαιτώ να μπω στη Βουλή».

Των Γιάννη Πολίτη - Στέλλας Νοβάκη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου