O ένοπλος σύντροφος Φαήλος Κρανιδιώτης, έχοντας εξοργισθεί αφόρητα με την ανοχή του Σαμαρά απέναντι στον Βενιζέλο, παίρνει το μέρος της υπέροχης Ελληνίδας της Κύπρου κ. Ελένης Θεοχάρους και προτείνει στον Βενιζέλο να γίνει υπουργός Γεωργίας.
Από τον Φαήλο Κρανιδιώτη
Η Ελληνίδα της Κύπρου, κ. Ελένη Θεοχάρους, που την εβδομάδα που πέρασε, στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε στον Πρωθυπουργό το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και στηλίτευσε την αδράνεια ..
τόσο της ΕΕ, όσο και του Ελλαδίτη Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν είναι τυχαία.
Αν θελήσετε να διαβάσετε το βιογραφικό της Κυπρίας ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ, φτιάξτε καφέ, γιατί θα σας πάρει πολύ ώρα. Από πολύτεκνη οικογένεια, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αποφοιτώντας με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική στην Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή. Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Διδακτορικό με Άριστα, επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, επί δεκαετία Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδοουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, ενώ παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου.
Χειρούργησε χιλιάδες παιδιά.
Συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής. Βραβευμένη δε ποιήτρια, με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της.
Τι άλλο να πω; Πως το 1994 ίδρυσε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» στο Γερεβάν της Αρμενίας; Για τον ρόλο της στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, στα πλαίσια των οποίων πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ανθρωπιστικών αποστολών παρέχοντας υπηρεσίες υγείας; Το 1982 στην πολιορκημένη Βηρυτό, το 1993-1999 στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 1995-96 στη Βοσνία, στην Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1997, στο Κουρδιστάν το 1994-2000, στην Παλαιστίνη, στο Κοοσυφοπέδιο, στη Σερβία, μέχρι την μακρινή Αϊτή το 1996, σε ένα νοσοκομείο στη ζούγκλα του Leogane, χειρουργώντας, όπως παντού και πάντα πολλά παιδιά, χιλιάδες, σε όλο τον κόσμο. Από την Ευρώπη και την Μ. Ανατολή, ως την Κεντρική Ασία, την Σρι Λάνκα και την Νότιο Αμερική. Άνευ αμοιβής.
Κάτι έχει κάνει στη ζωή της, ε; Άμα μιλάει, ακούς, δεν της λες «κάτσε κάτω, ρε».
Πάνω όμως από όλα αυτά, εκτός από επιστήμονας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μάνα, εθελόντρια θεράπουσα του ανθρώπινου πόνου και ποιήτρια, η κ. Θεοχάρους είναι ένας ακάματος Στρατιώτης του Ελληνικού Τρόπου. Σκυταλοδρόμος του ανθρωποκεντρισμού του Ελληνικού Έθνους και των αξιών του, με συνεχή δράση και παρεμβάσεις για το βασικό πρόβλημα της Μικρής Ελλάδας του Νότου: το ζήτημα εισβολής και κατοχής από τον Αττίλα.
Αν έχει και ελλαδική υπηκοότητα, θα ήταν πολύ πιο άξια εκπρόσωπος για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους διάφορους χλωμούς και γκρίζους «καλαμαράδες» που ακούγονται.
Η κ. Θεοχάρους λοιπόν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατήγγειλε πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, η Άγκυρα κατέθεσε έγγραφο, στο οποίο οι Τούρκοι, με την γνωστή θρασύτητα, χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μέλος της ΕΕ, ως εκλιπούσα ! Δηλαδή … μακαρίτισσα. Πάγιος στόχος τους η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ρώτησε, λοιπόν, να μάθει την απάντηση της ΕΕ και της Ελληνικής Προεδρίας και φυσικά, πως απάντησε αυτός που παρέλαβε το μπουγιουρντί των ισλαμοφασιστών της Άγκυρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επεσήμανε επίσης πως η Άγκυρα δίνει βίζα στους κατόχους Κυπριακών διαβατηρίων μόνο εφόσον δεχτούν εγγράφως τον όρο «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου». Κλασσική τουρκική ιταμή στάση και στις λεπτομέρειες.
Η κ. Θεοχάρους κατέληξε λέγοντας με ειλικρίνεια: «Κατανοώ ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κ. Βενιζέλου, όμως, σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε».
Η αλήθεια, λεγόμενη μάλιστα δημόσια, είναι πάντα εθνικά επωφελής. Δεν θέλω δε να θυμίσω επί ποιάς εποχής αναγκάζονταν κύπριοι αξιωματούχοι να καταγγέλουν πράξεις ή παραλείψεις ελλαδιτών αξιωματούχων.
Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι Υπουργός Εξωτερικών του εαυτού του, δεν εκπροσωπεί την πάρτη του, ούτε το κόμμα του, στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας κι όταν συναλλάσσεται με ξένους ως ΥΠΕΞ. Εκπροσωπεί την χώρα, η οποία έχει ανειλημμένες ηθικές και νομικές υποχρεώσεις και προς κάποιους Έλληνες εκτός ελλαδικού κράτους και σταθερές στην εξωτερική πολιτική της. Υπάρχουν πράγματα που κανείς διατελέσας ΥΠΕΞ δεν άφησε να πέσουν κάτω.
Ως άτομο, ως πρόεδρος του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έχει όποιες απόψεις θέλει, να ανέχεται και να καταπίνει ό,τι του κάνει κέφι. Μπορεί να καταχωνιάζει και χαρτιά του πάλαι ποτέ Κινήματος, να μην απαντάει και να σφυρίζει κλέφτικα.
Η χώρα όμως δεν είναι το σπίτι του ή το κόμμα του και σίγουρα δεν είναι τσιφλίκι του. Εδώ, και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το κρισιμότερο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και του εθνικού συμφέροντος, κάποιος πρέπει να του θυμίσει τα αυτονόητα και πως οφείλει να τηρεί μια πολύ συγκεκριμένη στάση, χωρίς να μεταβάλλει σταθερές δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική.
Αν δεν το έλαβε ή αν το έλαβε κι έχει απαντήσει και δη όπως πρέπει στο προκλητικό έγγραφο και την ιταμή στάση της Άγκυρας και τον αδικούμε κι η κ. Θεοχάρους κι εγώ, θα απολογηθώ δημοσίως. Αν όχι, πρέπει να απολογηθεί εκείνος και παραιτούμενος να παραδώσει το ΥΠΕΞ σε κάποιον άλλο λιγότερο ξεχασιάρη και με πιο γρήγορα εθνικά ανακλαστικά. Ας πάει στο Γεωργίας, βρε αδερφέ. Εκεί δεν θα του στέλνουν ενοχλητικά ραβασάκια τα μεμέτια…