Από τον Βασίλη Δαλιάνη
Απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας, αλλά σταθεροί υποστηρικτές του ευρώ, εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου

και αρχές Ιουλίου, οι Έλληνες εμφανίζονται οι περισσότερο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι σχετικά με τις προοπτικές της Ε.Ε., καθώς το 56% θεωρεί πως το μέλλον της Ένωσης θα είναι χειρότερο, σε αντίθεση με τους Μαλτέζους, οι οποίοι με 77% εμφανίζονται οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι.
Η άποψη των Ευρωπαίων για την οικονομική κατάσταση παρουσιάζει, όπως ήταν αναμενόμενο, τεράστιες διαφορές, με τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους να την κρίνουν κατά 96% «κακή», ενώ αντίθετα οι πολίτες της Γερμανίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργου εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι με την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.


Σχετικά με την οικονομική κατάσταση τους επόμενους μήνες, η πλειοψηφία των Γάλλων (60%), των Κυπρίων (59%) και των Ελλήνων (57%) θεωρούν πως θα χειροτερέψει, ενώ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί πως τα πράγματα θα εμφανίσουν σταδιακή βελτίωση.

Οι Έλληνες, μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους, κρίνουν την ποιότητα ζωής τους ως «κακή», με τους Έλληνες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από την προηγούμενη έρευνα κατά 13%.

Πρωτιά καταγράφει η χώρα μας και στο ερώτημα για τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι οι πολίτες της με την ακραία φτώχεια, καθώς το 56% των Ελλήνων πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν σε επίπεδο ένδειας τους επόμενους μήνες.

Τέλος, οι Έλληνες εμφανίζονται ανάμεσα στους Ευρωπαίους που θεωρούν πως η γνώμη τους δεν μετράει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το 74% να συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Εμπιστοσύνη στο ευρώ
Παρά ταύτα, οι Έλληνες όχι μόνο υποστηρίζουν το κοινό νόμισμα, αλλά εμφανίζουν και αυξητικές τάσεις, καθώς το 69% κρίνουν θετικό το ευρώ, ποσοστό αυξημένο κατά 7%. Αύξηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ καταγράφεται και στην Πορτογαλία με 59% (+9%), την Κύπρο με 53% (+9%) και τη Λιθουανία, που αναμένεται να γίνει το 19ο μέλος της ευρωζώνης το 2015, με 50%, ήτοι αύξηση κατά 10%. 

Το 80% των Ευρωπαίων πολιτών τάσσονται υπέρ του ευρώ, ενώ αρνητικές τάσεις καταγράφονται μόνο στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχία και τη Δανία.


Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στους Έλληνες που δηλώνουν πως αισθάνονται «Ευρωπαίοι πολίτες», καθώς το 49% απάντησαν θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση κατά 7% από το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίζονται γενικά αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε. και της οικονομίας, καθώς το 56% εκφράζει την άποψη πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Περίπου 6 στους 10 πολίτες των κρατών - μελών απάντησαν πως αισθάνονται «πολίτες της Ε.Ε.» και πως γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι βασικότερες προκλήσεις  της Ε.Ε. είναι «η τόνωση της οικονομίας» (39%), η «μείωση της ανεργίας» (34%), τα «δημοσιονομικά προβλήματα» (25%) και «η μετανάστευση» (21%).

Το 56% των Ευρωπαίων θεωρεί ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε. την ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών, το 54% την «ειρήνη μεταξύ των κρατών - μελών» και το 25% το ευρώ.