Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αποκαλυπτικό βιβλίο γιά τις γερμανικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικό βιβλίο γιά τις γερμανικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα


Τις γερμανικές πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις στη νεότερη ελληνική ιστορία, κάνοντας διαρκώς συγκρίσεις με το σήμερα, αποτυπώνει ο Μιχάλης Ψύλος στο βιβλίο του με τίτλο «Από τον Ράιχενμπαχ του Όθωνα… στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ- Εκατόν ογδόντα χρόνια γερμανοκρατίας στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. «Ένα εξαιρετικά χρήσιμο..
και διαφωτιστικό βιβλίο, καθώς φωτίζει με πολιτικό τρόπο και σε συνάρτηση με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα την ιστορία της γερμανοκρατίας στην Ελλάδα», όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ.
«Αυτό το βιβλίο έχει το χάρισμα να σου προκαλεί τα εξής συναισθήματα: πρώτα απ’ όλα σε τέρπει γιατί είναι διήγηση, το δεύτερο συναίσθημα είναι αυτό της περίσκεψης με την έννοια πώς διαμορφώθηκε η πορεία της ελληνικής ιστορίας και πόσα κοινά σημεία υπάρχουν από το παρελθόν μέχρι σήμερα, και το τρίτο μελαγχολία για το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα στην Ελλάδα τα οποία δεν φαίνεται να αλλάζουν». Με τα λόγια αυτά προλόγισε το βιβλίο ο καθηγητής και βουλευτής, Προκόπης Παυλόπουλος. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για τον Ράιχενμπαχ, μιλάμε για μια νοοτροπία, ένα σύνολο προσώπων που έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στον τόπο μας, και τη συμπεριφορά εκείνων που έχουν αυτήν τη στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τη συμπεριφορά τη δική μας όταν ανεχόμαστε αυτή την πορεία των πραγμάτων».
Ντοκουμέντο και καλογραμμένο χαρακτήρισε το βιβλίο ο εκδότης του, ιδιοκτήτης των εκδόσεων Λιβάνη, Ηλίας Λιβάνης και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να το διαβάσουν όλοι για να καταλάβουν τι συμβαίνει σήμερα καθώς, όπως εξήγησε, συνδέει το χθες με το σήμερα άριστα.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το περιεχόμενο του βιβλίου διότι, όπως είπε, αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές της ιστορίας μας. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι με τη μελέτη τού βιβλίου διδασκόμαστε όχι αποστειρωμένα ιστορικά γεγονότα, αλλά τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, συνεχάρη τον συγγραφέα για την επιλογή του να μελετήσει και να αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά η Γερμανία στην Ελλάδα.
Σημειώνοντας ότι δεν είναι ιστορικός και ούτε φιλοδοξεί να γίνει, ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Μ. Ψύλος, τόνισε ότι το καθήκον των δημοσιογράφων είναι να αναδεικνύουν τις κρυμμένες πτυχές των γεγονότων. Στόχος του μέσα από το βιβλίο είναι, όπως επισήμανε, να αναδείξει τη συνέχεια της γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα, με την άκρη του νήματος να ξετυλίγεται πριν από 180 χρόνια και να ρίξει μια ματιά στο μέλλον. Ο Μ. Ψύλος, σε μία φράση αποκύημα αγάπης, χαρακτήρισε το βιβλίο τρίτο παιδί του.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης και η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Φάνη Πετραλιά. Σημειώνεται ότι λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή την ίδια ώρα της εκδήλωσης, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου οι προγραμματισμένοι ομιλητές, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάννης Πανούσης.
Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από τον χώρο των ΜΜΕ και της πολιτικής.

 http://mignatiou.com/2014/07/apokaliptiko-vivlio-gia-tis-germanikes-paremvasis-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου