Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ριζοσπάστης: χαρακτηριστικά απομάκρυνσης "μη αρεστών" στο κόμμα.

Πηγή: "Το Ποντίκι"

Ανακατατάξεων συνέχεια στον «Ριζοσπάστη» και το KKE

Σε νέο φάση περνούν οι κινήσεις οικονομικού νοικοκυρέματος του ΚΚΕ με αιχμή τα κομματικά ΜΜΕ, που έχουν επιπτώσεις στο βασικό κομματικό όργανο του κόμματος, τον «Ριζοσπάστη», αλλά και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε αυτόν, κομματικών μελών και μη.

Έτσι, μετά την πώληση του 902, η οποία ήρθε έπειτα από ένα μακρύ διάστημα διεργασιών και αναζήτησης αγοραστή, και η οποία, σύμφωνα με την ηγεσία, ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να ικανοποιηθούν υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους των κομματικών μέσων, συνεχίζονται οι αλλαγές στον «Ριζοσπάστη».

Νέος διευθυντής του φύλλου ανέλαβε από την αρχή της εβδομάδας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέχρι πρότινος υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής του κόμματος Κύριλλος Παπασταύρου.
Ο 40χρονος Κύριλλος Παπασταύρου, ο οποίος εκπροσωπεί τη νέα φουρνιά κομματικών στελεχών, εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου μόλις την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η τοποθέτηση του στην κεφαλή του κομματικού δημοσιογραφικού οργάνου συνοδεύτηκε από την υποβάθμιση του Στέφανου Λουκά στη θέση του αρχισυντάκτη. Αν και η επίσημη ανακοίνωση μιλά για ανακαταμερισμό της δουλειάς των μελών της Κ.Ε., οι πληροφορίες ήδη από την περίοδο πριν από το συνέδριο μιλούσαν για την πρόθεση της ηγεσίας να απομακρύνει τον Στ. Λουκά από τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» εξαιτίας των χειρισμών του αναφορικά με τις μαζικές απολύσεις στο ιστορικό κομματικό φύλλο, που προξένησαν μεγάλη δυσαρέσκεια στο προσωπικό της εφημερίδας, εξωθώντας εργαζόμενους να διεκδικήσουν δεδουλευμένα μηνών καθώς και πλήρη ενημέρωση για το ποιοι θα απολυθούν.

«Νέα κατάσταση»

Ο Κύριλλος Παπασταύρου ουσιαστικά αναλαμβάνει να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση στο έντυπο, η οποία ορίζεται από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, καθώς οι κομματικές πρωτοβουλίες για οικονομικό συμμάζεμα έχουν οδηγήσει στον δημοσιογραφικό του αποδεκατισμό, ενώ επίκειται περιορισμός της ύλης με περικοπή σελίδων. Ακόμη και η πιο πολυδιαβασμένη στήλη του «Ριζοσπάστη», ο «Ημεροδρόμος» του Νίκου Μπογιόπουλου, με αναγνωσιμότητα δεκαπλάσια κάθε άλλης, αποτελεί πλέον παρελθόν, κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», από τα πλέον δημοφιλή μέλη προς τα έξω, στο ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο, συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων σ' εκείνους που διαφώνησαν με κομβικές κομματικές επιλογές καθώς και με τη γραμμή που εισηγούνταν τα συνεδριακά κείμενα.

Στη συνέλευση της κομματικής οργάνωσης των δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» τη Δευτέρα, όπου έγιναν και οι σχετικές ανακοινώσεις για την αλλαγή διεύθυνσης, οι συντάκτες ενημερώθηκαν παράλληλα και για επικείμενη γενίκευση του εργασιακού καθεστώτος που ισχύει για τα κομματικά μέλη, δηλαδή τις μισθολογικές περικοπές κάτω από το ύψος των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων του κλάδου. Μάλιστα, κι ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, οι μισθολογικές μειώσεις για τα μη κομματικά μέλη θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Απρίλιο.

Εν ολίγοις, ο νέος διευθυντής αναλαμβάνει να διαχειριστεί τη υποβάθμιση του ιστορικού κομματικού εντύπου και το συνακόλουθο κλίμα δυσαρέσκειας για το οικονομικό συμμάζεμα, που, σύμφωνα και με πρώην εργαζόμενους που έχουν τοποθετηθεί δημόσια, αφενός δεν συνάδει με τα όσα υπερασπίζεται το ΚΚΕ, αφετέρου δείχνει να έχει και χαρακτηριστικά απομάκρυνσης «μη αρεστών» στο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου