Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΗΕ: Η επίθεση με χημικά στη Συρία, η χειρότερη εδώ και 25 χρόνια


Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ανέμεναν, ότι δηλαδή «η χειρότερη επίθεση χημικών όπλων κατά τα τελευταία 25 χρόνια» έλαβε χώρα στην ανατολική Δαμασκό τον περασμένο μήνα, με τη συμμετοχή ειδικά σχεδιασμένων ρουκετών που διέσπειρα το νευροτοξικό αέριο σαρίν κατά των ανταρτών που κρατούν τα προάστια της συριακής πρωτεύουσας. Η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνες για την επίθεση, αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το σαρίν, οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν και η τροχιά τους, αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ – Άσαντ ήταν υπεύθυνο.
Ωστόσο, η Ρωσία υποστήριξε ότι οι δυτικές δυνάμεις «έσπευσαν» να βγάλουν συμπεράσματα και είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έκαναν οι αντάρτες την επίθεση για να προκαλέσουν την ξένη επέμβαση. Υπήρξε επίσης έντονη διαφωνία για το τι είδους ψήφισμα του ΟΗΕ είναι απαραίτητο για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας το περασμένο Σάββατο στη Γενεύη, για τη διάλυση των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ.
Οι διαφορές – για το αν μια αρχική ανάλυση θα πρέπει να περιλαμβάνει την απειλή αναγκαστικών μέτρων για τη συριακή μη συμμόρφωση – ήταν μια υπενθύμιση ότι η συμφωνία της Γενεύης μπορεί να διαλυθεί προτού καν τεθεί σε ισχύ. Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε: «Αυτή είναι η πιο σημαντική επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων κατά των αμάχων, μετά την επίθεση του Σαντάμ Χουσεΐν στην Χαλάμπια το 1988. Η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί να αποτρέψει κάθε τέτοια φρίκη από το να επαναληφθεί, κι  όμως συνέβη ξανά». Ωστόσο, ο Μπαν δεν είπε ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, σημειώνοντας ότι δεν περιλαμβανόταν στην εντολή έρευνας του ΟΗΕ. «Άλλοι θα παρακολουθήσουν αυτό το θέμα περαιτέρω για την απόδοση ευθυνών» είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους στη συνέχεια, Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν πως ο επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ έρευνας, Άκε Σέλστρομ, ένας Σουηδός επιστήμονας, είχε παρατηρήσει ότι η ποιότητα του σαρίν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στα προάστια της Γκούτα στις 21 Αυγούστου, ήταν υψηλότερο από εκείνο που χρησιμοποιήθηκε το 1995 στην  τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Τόκιο ή στην επίθεσης του Σαντάμ Χουσεΐν στην κουρδική πόλη Χαλάμπια. Ο Σέλστρομ είπε επίσης ότι οι πύραυλοι είχαν κατασκευαστεί  επαγγελματικά. Η έκθεσή του αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν από τα βορειοδυτικά και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι λεπτομέρειες των τροχιών επιβεβαίωσαν ότι προήλθαν από μια περιοχή που κατέχεται από κυβερνητικά στρατεύματα.

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/16/syrian-chemical-attack-sarin-says-un

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου