Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Την χαριστική βολή για ακίνητα και αγροτεμάχια σχεδιάζουν κυβέρνηση και τρόικα

Επιστρέφει ο οθωμανικός φόρος της δεκάτης 
“ Το τελικό σχέδιο για τον φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων γράφουν αυτό το σαββατοκύριακο οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, για να το σερβίρουν στην τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.  ”
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 17:40

Το τελικό σχέδιο για τον φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων γράφουν αυτό το σαββατοκύριακο οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, για να το σερβίρουν στην τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, γίνεται πυρετώδης προετοιμασία για το πως θα σερβίρει η ελληνική πλευρά στους δανειστές την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και την η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όπως πληροφορούμαστε οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών προσδοκούν να εισπράξουν 945 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και ο φόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται κλιμακωτά και θα είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ ανά στρέμμα. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πότε θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή και με ποια διαδικασία θα ψηφιστεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τεθεί σε ισχύ από το 2014.

Ο συγκεκριμένος φόρος θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.). Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως και τη 14η Οκτωβρίου την προθεσμία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων των αγροτεμαχίων, προκειμένου να καταρτιστεί και το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο». Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πειστεί η τρόικα για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου από τις εφορίες.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου