Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πανικός στον ΟΠΑΠ! Παραιτήσεις, αποχές, προμήθειες..


123211-opap Του Φώτη Κόλλια από το euro2day.gr

Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ, της εταιρείας που έχει συσταθεί για να αναλάβει την 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων με μετόχους τον ΟΠΑΠ, την Intralot και την Scientific Games. 

Αποκορύφωμα ήταν η παραίτηση ανώτερου στελέχους του ΟΠΑΠ, που ήταν αρμόδιο για το οικονομικό σκέλος των συμφωνιών μεταξύ των τριών εταίρων, από το διοικητικό συμβούλιο της OPAP Investments, της εταιρείας μέσω της οποίας ο οργανισμός συμμετέχει στην Ελληνικά Λαχεία. Η παραίτηση, που υπεβλήθη Κυριακάτικα, αποδίδεται στο γεγονός πως το εν λόγω στέλεχος δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπογράψει τις συμφωνίες προμηθειών μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο συνεταίρων του, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το χειρισμό τους.

Στην επιστολή παραίτησης που υπεβλήθη στον επικεφαλής του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλο αναφέρονται με λεπτομέρεια όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εγκρίθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας μεταξύ του οργανισμού και των Intralot και Scientific Games. Υπενθυμίζεται πως η επενδυτική εταιρεία Emma Delta, που επικράτησε στο διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ, έχει εκφράσει (μέσω σειράς επιστολών και εξωδίκων) σοβαρές ενστάσεις για τις εν λόγω συμβάσεις, καθώς θεωρεί πως ζημιώνουν τον ΟΠΑΠ, του οποίου θα είναι σύντομα βασικός μέτοχος. Ωστόσο, οι πιέσεις από πλευράς Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων (είχε προγραμματιστεί για σήμερα) οδήγησαν στην έγκριση των συμφωνιών την Παρασκευή.

Κατά πληροφορίες, οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη συμμετοχή του αρμοδίου στελέχους, αλλά και τριών μελών του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ που συμμετέχουν και στο Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία και συγκεκριμένα των Δ. Λασκαρίδου, Ε. Χαλάτση και Θ. Μουστακάτου. Στην ουσία τα τρία από τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία που εκπροσωπούν τον ΟΠΑΠ απείχαν από τη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις για τις συμφωνίες προμήθειας από Intralot και Scientific Games.

Υπενθυμίζεται πως της συνεδρίασης είχε προηγηθεί επιστολή της Emma Delta (όπως έχει αποκαλύψει από το Σάββατο το Euro2day.gr) προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ σύμφωνα με την οποία ο όμιλος GTech – Lottomatica είναι σε θέση να παράσχει στην Ελληνικά Λαχεία τις υπηρεσίες που θα προσφέρει η Scientific Games με κόστος τουλάχιστον 50% χαμηλότερο. Τελικά η διοίκηση του ΟΠΑΠ βασίστηκε σε εισήγηση συμβούλου ώστε να απορρίψει την πρόταση της Emma Delta.

Κατά πληροφορίες, οι διαφοροποιήσεις στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ θα συνεχιστούν, όσο παρατείνεται η διαμάχη.

Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη από την Παρασκευή το ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου