Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ME TO ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ20130726-231002.jpg
ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ  http://olympia.gr/
Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης-Π.Σταφυλά
Στο πολιτικό κλίμα της γενικευμένης αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία επιδεικνύει εκπληκτική προσαρμοστικότητα στα νέα διεθνή δεδομένα της Συριακής κρίσης και επιλέγει στρατηγική επικοινωνιακής αναδίπλωσης μέσα από το θέμα των Επισκόπων.Αναλαμβάνει τη διελεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης της απαγωγής προκειμένου να αναβαπτισθεί στο καθαρτήριο αίμα των Μητροπολιτών Χαλεπίου. Τα πολλαπλά και συνεχώς αυξανόμενα δημοσιεύματα αλλά και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από αυτά, επιχειρούν να αναμορφώσουν το πολιτικό της προφίλ , μετά την πανθομολογούμενη αλλαγή δεδομένων στη συριακή τραγωδία.
Τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν αλλαγή στη δημόσια εικόνα της Τουρκίας είναι:
1.Ο διεθνής Τύπος καταγράφει μαζική παράδοση όπλων και έμπρακτη μεταμέλεια των σύριων ανταρτών με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους από τον Άσαντ(Τelegraph)
2.Αγγλία και Γαλλία διασαφηνίζουν διακριτικά ότι δεν θα εξοπλίσουν τον FSA
3.Το ΝΑΤΟ προβλέπει την επερχόμενη ήττα των ανταρτών
4.Εντείνεται η αλληλοεξόντωση στους κόλπους της ένοπλης αντιπολίτευσης
5.Ο λαός της Αιγύπτου ανέτρεψε το Ισλαμικό θεοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.
6.Οι Κούρδοι κύρηξαν ανένδοτο πόλεμο κατά των ξένων σφετεριστών της γης τους,εξαγγέλοντας την αυτονομία τους στα συροτουρκικά σύνορα.
7. Τα αιματηρά γεγονότα του αντι-Ερντογάν κινήματος είναι νωπά.
8.Οι ευσεβείς πόθοι του Νεο-οθωμανισμού για αναβίωση των αλησμόνητων χαλιφάτων στη Μέση Ανατολή δε διαφαίνεται να υλοποιούνται.
Αιφνιδιάζοντας προκαταρκτικά με τα αγγλόφωνα δημοσιεύματα σε Todays Zaman και HurrietDailynews για να επακολουθήσει ταχεία διασπορά της είδησης σε τηλεοράσεις, εφημερίδες, ιστολόγια, περιοδικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Τουρκία αναλαμβάνει την κάθαρση του εγκλήματος.
Από τα τουρκικά δημοσιεύματα που έσφιζαν από αποπροσανατολιστικές δηλώσεις ηγετών της ένοπλης συριακής αντιολίτευσης, περί σωματικής ακεραιότητας και αρτιμέλειας των επισκόπων, ή καθησυχαστικές δηλώσεις υποτιθέμενων συγγενών και παραγόντων, περνάμε σε μια προοδευτική ανατροπή των θετικών ειδήσεων : Σύλληψη υπόπτων για απαγωγή → σύλληψη υπόπτων για δολοφονία → σύλληψη υπόπτων για σφαγιασμό → σύλληψη υπόπτων με βάση την ταυτοποίηση από το βίντεο όπου σφαγιάζονται οι επίσκοποι.
Οι μεταξύ άλλων ηθικοί αυτουργοί και συνεργοί της συριακής καταστροφής, που παρείχαν απρόσκοπτη διέλευση μέσω τουρκοσυριακών συνόρων, στα χιλιάδες μέλη των διεθνών ταξιαρχιών του Νεοτζιχαισμού, μετουσιώνονται σε όψιμους τιμητές του αθώου αίματος. Με αυτό το αίμα επιχειρούν να εξαγοράσουν το αίμα των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του συριακού πολέμου. Με την εξιχνίαση του σεκταριστικού εγκλήματος επιχειρούν να απεκδυθούν το θρησκευτικό υπόβαθρο της πολιτικής τους. Με τη σύλληψη των δραστών εμφανίζουν ένα κράτος δικαίου που δεν υποθάλπτει την ισλαμιστική τρομοκρατία , ένα κράτος προστασίας του πολίτη και ελευθερίας του Τύπου. Παράλληλη κινητικότητα παρατηρείται και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος CHP (135 έδρες)κ. Sezgin Tanrıkulu έθεσε επίκαιρο ερώτημα στον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan σχετικά με την έκδοση των δολοφόνων των δύο επισκόπων (Sakaryasehri,Konya newsk 25/07/2013).
Με στρατηγικό όπλο το βίντεο που διέγειρε τις ναρκωμένες συνειδήσεις στις ΗΠΑ αλλάζοντας δραστικά το πολιτικό κλίμα της λαικής συναίνεσης περί υποστήριξης των « επαναστατών », ο Τουρκικός τύπος ξεπλένει την πολιτική Ερντογάν στο συριακό . Αυτούς τους αγνοούμενους που κανείς δεν είχε το θάρρος να ονοματίσει νεκρούς,να τους χαρακτηρίσει σφαγιασθέντες και να τους συνδέσει με το επίμαχο βίντεο το επιτελεί ο τουρκικός τύπος προφανώς με την έγκριση των αρμόδιων αρχών.
Η είδηση για τη σύλληψη των υπόπτων δεν αφορά μεμονωμένο δημοσίευμα που χρήζει διάψευσης. Σύσσωμος ο Τουρκικός Τύπος κάλυψε την εξέλιξη της υπόθεσης υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό « σφαγιασμός ή σφαγιάσθηκαν ».Τα δημοσιεύματα σε Hourrietdailynews,Today΄szaman,CNNturk,DHLTV,RADIKAL,STARgazete,konyanews, DoganNewsAgency,Ilkkursum,Solportar,SerhatTV,RCSorcu,Halkgazete,Haberturk,Haberinyeri,Cumhuriyet,EgeninSesi,Taraf.com,Sacitaslam,haberler.com,haberturk,turkiyegazetes.com,sandakika.com,Theorthodoxchurch και πολλά άλλα,μαρτυρούν την έκταση που πήρε το ζήτημα.
Κάποια άρθρα περιέχουν συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση της σύλληψης (Ηaberturc, 24 /07/13 και Demokrat haber) : Οι ύποπτοι κρατήθηκαν για 4 ημέρες από τις τουρκικές αρχές. Σε όλο αυτό το διάστημα αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους. Αρνήθηκαν τη λήψη τροφής και την αποκάλυψη της ταυτότητά τους.Aπαίτησαν ως ξένοι υπήκοοι προστασία σε διεθνές επίπεδο και εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών.Οι ύποπτοι ταυτοποιήθηκαν με βάση το βίντεο σφαγιασμού του Μητροπολίτη.Ο ένας από τους συλληφθέντες ονόματι Magomed τσετσενικής καταγωγής ήταν τραυματίας.Είχε εισέλθει στην Τουρκία στις 10/09/12 από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης « Sabiha Gokcen” και η βίζα του έληγε στις 17/11/12.Οπότε κατηγορήθηκε και για παράνομη παραμονή στη χώρα.
Το Syria News (25/07/13) από την πλευρά του, ασκεί κριτική στην εσπευσμένη έκδοση των υπόπτων στις χώρες καταγωγής.Πιθανολογεί ότι έγινε προς αποφυγή μιάς πλήρους πιστοποίησης της ενοχής τους και υπό το φόβο ότι κατά την προκαταρκτική έρευνα θα προέκυπταν στοιχεία εμπλοκής τους σε τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από την τουρκική πλευρά.Υπάρχει ήδη η υποψία ότι ανήκουν στην οργάνωση τουΤσετσένου « Αμπού Ομάρ » που διαδεδομένη φημολογία φέρει την κυβέρνηση Ερντογάν να την υποβοηθάει παρασκηνιακά. Προσθέτει ότι « oι τούρκικες αρχές έσπευσαν να επαναπατρίσουν τους υπόπτους φοβούμενες ότι κάποιος ανεξάρτητος δικαστής που ενδεχομένως διαχειριζόταν την όλη υπόθεση θα προέβαινε σε αποκαλύψεις ».
Το δε Courrier de Syrie , αναφέρει ότι η Κοnya όπου συνελήφθησαν « είναι άντρο της ισλαμιστικής μαφίας στην Τουρκία ». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων από τον αραβικής καταγωγής συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο California State University, Αs΄ad Abakhalil. Σε άρθρο του στο Αngry Arab εμπλέκει άμεσα τον τουρκικό παράγοντα στην υπόθεση της απαγωγής επαναφέροντας το σενάριο που είχε αποκαλύψει τηλεοπτικά και ο ιστορικός, συγγραφέας κ Nabil Fayad στο αραβόφωνο Sky news(19/05/2013).Επικαλούμενος και δημοσίευμα της DailySol, επαναλαμβάνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε προτείνει τη μεταφορά της έδρας του Συρορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας στο τουρκικό έδαφος παρέχοντας όλα τα εχέγγυα και διευκολύνσεις.Η μεταφορά της έδρας των Εκκλησιών όφειλε να γίνει ώστε να καταδείξουν ότι ακόμη και οι χριστιανοί δραπετεύουν από την δικτατορία του Άσσαντ.Η σθεναρή άρνηση του Γιοχάννα Ιμπραήμ αλλά και του Παύλου Γιαζίζι , ήταν σύμφωνα με τον καθηγητή αλλά και τον συγγραφέα Nabil Fayad το κίνητρο της απαγωγής που εκδηλώθηκε μια εβδομάδα μετά την απόρριψη της πρότασης.
Σε όλην αυτήν την μυστική διπλωματία, Ρωσίας που αρνήθηκε ανταλλαγή ομήρων σύμφωνα με τη δήλωση του Λιβανέζου πολιτικού/δημοσιογράφου Salem Zahran (OTV) , Ελλάδας που μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιήσει καμιά πληροφορία ίσως και Συρίας που λόγω πολέμου δεν έχει εκφρασθεί όσο θα όφειλε, ή και τρίτων χωρών, η Τουρκία έρχεται αυτοβούλως να σπάσει τον κώδικα της σιωπής εκθέτοντας τους υπολοίπους; Ή λειτουργεί με τη συγκατέθεση των άλλων για λόγους κοινών συμφερόντων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου