Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«Ανοίγει» τον Σεπτέμβρη η συζήτηση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί 

Τα... ιμάτια τους επιμένουν να διαρρηγνύουν στο υπουργείο Ανάπτυξης για το ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ρητή αναφορά στο τελικό κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου για το πλαίσιο απαγόρευσης των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας που ισχύει έως το τέλος του έτους, συμπληρώνοντας ότι το Φθινόπωρο θα γίνει διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για το εάν θα παραταθεί το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ή εάν θα αρθεί υπό όρους η σχετική απαγόρευση.

Ωστόσο, ήδη έχει συσταθεί μια νέα Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία σε ανοικτή γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, αναζητά το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα επιχειρηματικά. Οι εργασίες της Ομάδας, που ξεκίνησαν με φόντο τις ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς για ανάθεση στη Γενική Τράπεζα του ρόλου του "αναδιαρθρωτή" δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και των συζητήσεων για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην οποία θα πέσουν τα "κόκκινα" δάνεια όλων των τραπεζών, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Φθινοπώρου, δηλαδή κατά τη περίοδο όπου θα πραγματοποιηθούν και τα νέα stress tests από τη BLACKROCK.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του 2012 τα "κόκκινα" δάνεια ανέρχονταν στο 29,5% του συνόλου των δανείων ήτοι στα 66,6 δισ ευρώ. Εξ αυτών, τα αναδιαρθρωμένα είχαν ήδη φτάσει στα 12 δισ ευρώ, δηλαδή στο 5,3%. Ειδικά όσον αφορά, δε, στα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, από τα επίπεδα των 2,5 δισ ευρώ (δηλαδή στο 3,6%) το 2007, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαν εκτιναχθεί στο 22,9% δηλαδή στα περίπου 17 δισ ευρώ!!!!

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου