Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Λύση τύπου σχεδίου Μάρσαλ προτείνουν για την Ελλάδα

Έξοδος από το σκοτάδι  

“ Μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, η οποία προτείνει μια στρατηγική ανάκαμψης παρόμοια με αυτή του σχεδίου Μάρσαλ, που θα στοχεύει στη δημόσια κατανάλωση και στις επενδύσεις  ”
Η παταγώδης αποτυχία των πολιτικών λιτότητας έχει βάλει την Ελλάδα σε τροχιά χειρότερη και από αυτήν της κρίσης του 1929, όπως αναφέρει μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, η οποία προτείνει μια στρατηγική ανάκαμψης παρόμοια με αυτή του σχεδίου Μάρσαλ, που θα στοχεύει στη δημόσια κατανάλωση και στις επενδύσεις. 

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η τρόικα έχουν αποτύχει και πως η συνέχιση της ίδιας συνταγής απλά θα επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη, την ανεργία και το έλλειμμα.

«Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται τώρα πάνω από το 27% -μια ξεκάθαρη ένδειξη της αποτυχίας της τρόικας να προβλέψει με ακρίβεια τις επιπτώσεις των δικών της πολιτικών- είναι εντυπωσιακό ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα από τα ίδια» τονίζει το Ινστιτούτο.

Το σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μελετητών, η ανεργία θα φτάσει στο επίπεδο του 34% το 2016 και το έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 7,6% του ΑΕΠ. Οι ερευνητές ολοκληρώνουν τη μελέτη προτείνοντας μια στρατηγική ανάκαμψης που επικεντρώνεται σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων θεσμών της ΕΕ, με μια δημοσιονομική τόνωση ύψους $30 δισ., θα άλλαζε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα σενάρια, οι νέες θέσεις εργασίας θα υπερέβαιναν κατά 200.000 τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ το έλλειμμα θα ήταν χαμηλότερο από τους στόχους.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου