Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος

http://olympia.gr/
tsipras-2-600x400Στις πρόσφατες ένδεκα προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις οποίες χαρακτηρίσαμε πράγματι εκπληκτικές, έλαμψαν δια της απουσίας τους κάποιες σημαντικές προτάσεις, τις οποίες αφήσαμε να τις κρίνουμε εν καιρώ. Απουσιάζει π.χ. η πρόταση για ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξακολουθήσει να ταυτίζονται στο ίδιο πρόσωπο και οι δύο ιδιότητες. Απουσιάζει η πρόταση για γενικό περιορισμό των θητειών στα αιρετά αξιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτός ο περιορισμός να ισχύει μόνο για τους βουλευτές και όχι για άλλους αξιωματούχους. Απουσιάζει ακόμα η θέσπιση σταθερής τετραετίας. Απουσιάζει η πρόταση για θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου κ.λ.π.
Κυρίως όμως απουσιάζει η πρόταση για εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θέλει να παραμείνουν τα κόμματα ασύδοτα για να ρυθμίζουν την εσωτερική τους οργάνωση όπως εκείνα θέλουν και όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Αυτές τις μέρες και ενόψει  του συνεδρίου που αρχίζει την Πέμπτη, παρατηρούμε μια αντίθεση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που θα εκλέγεται ο αρχηγός του κόμματος. Η μια τάση προτείνει να εκλέγεται ο πρόεδρος από την Κεντρική Επιτροπή και ή άλλη προτείνει να εκλέγεται από το Συνέδριο. Καμία απολύτως άποψη δεν υπάρχει για εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος, από τα απλά μέλη. Γιατί άραγε; Δεν είναι μήπως απόλυτα δημοκρατικό να συμμετέχουν όλα τα μέλη ισότιμα σε όλο το εύρος της εσωτερικής κομματικής ζωής; Γιατί λοιπόν ο αρχηγός να εκλέγεται από μια κομματική ολιγαρχία;
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένος στην έννοια του συγκεντρωτισμού, ο οποίος είναι όμως παντελώς αντίθετος με την έννοια της δημοκρατίας που κατατείνει στην αποκέντρωση της όποιας (άρα και της εσωκομματικής) εξουσίας.
Αυτός είναι λοιπόν προφανώς ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πρόταση για συνταγματική θέσπιση της εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα.
Πέτρος  Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου