Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Reuters: Η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από το ευρώ

Έξοδος από την ευρωζώνη; Ησυχία ...  
Η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη παρά την ηρεμία στην οικονομική και πολιτική κρίση της και μπορεί ακόμα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, δήλωσε ένας ανώτερος συντηρητικός σύμμαχος της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Alexander Dobrindt, γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Μέρκελ με έδρα τη Βαυαρία , έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός της ζώνης του ευρώ. Αλλά η κριτική από τους συντηρητικούς προς την Ελλάδα έχει χαλαρώσει από τότε που η συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιταχύνε τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που απαιτούνται από τη Γερμανία και την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της. "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι Ελλάδα ... Εξακολουθώ να
πιστεύω ότι η έξοδος της Ελλάδας θα είναι μια πιθανή μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση για την Ευρώπη και για την ίδια την Ελλάδα», είπε ο Dobrindt στην εφημερίδα Die Welt am Sonntag σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

"Έχουμε δημιουργήσει μια κατάσταση που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στη σταθερότητα και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Αλλά εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, τότε θα πρέπει να υπάρχει μία διέξοδος έξω από τη ζώνη του ευρώ."(*2*)

Ο Dobrindt ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, να προετοιμάσει το νομικό έδαφος για να επιτραπεί η νομική χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ και η έξοδός της από τη νομισματική ένωση. Τα σχόλια του Dobrindt έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του προέδρου του CSU και του πρωθυπουργού του κράτους της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και είπε ότι ήταν στο "σωστό δρόμο", όταν ο Σαμαράς επισκέφθηκε το Μόναχο τον περασμένο Δεκέμβριο.(*1*)

Ο συμφιλιωτικός τόνος των απόψεων του Seehofer απηχούσε τις απόψεις της Μέρκελ, που αν και απογοητευμένη με τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα , αποφάσισε ότι "η Ελληνική έξοδος από το ευρώ (Grexit) " θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή για τη Γερμανία και την Ευρώπη από την συνέχιση του πρόγραμματος διάσωσης. Η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να αποφύγει την ανανέωση των αναταράξεων της αγοράς στη ζώνη του ευρώ πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Η Βαυαρία επίσης έχει εκλογές το φθινόπωρο, όπου το CSU αναμένεται να κερδίσει. (*3*) Ο Dobrindt έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο καλοκαίρι, όταν πρότεινε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το ήμισυ των συντάξεων και των μισθών του κράτους σε δραχμές - το εθνικό ελληνικό νόμισμα πριν από το ευρώ - ως μέρος μιας σταδιακής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.(*4*)

Με την Αθήνα τώρα να απολαμβάνει σχετική πολιτική σταθερότητα, οι Γερμανοί νομοθέτες πρόσφατα επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς να σώσουν την Κύπρο , η οποία διαπραγματεύεται ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της, αφού υπέστη μεγάλες απώλειες λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην Ελλάδα. Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αποτελεί επίσης μια μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψε στις εκλογές τον περασμένο μήνα τις πολιτικές λιτότητας που υποστηρίζονται από την Γερμανία και δεν επέτρεψε σε κανένα κόμμα να αποκτήσει σαφή πλειοψηφία για να κυβερνήσει.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ | ΣάβBατο 9 Μαρτίου, 2013 13:15 EST --- (Ρεπορτάζ από τον Gareth Jones , Επιμέλεια από τον Mark Heinrich) Μετάφραση άρθρου από τα Αγγλικά από το παρακάτω link: Greece may still have to quit euro: Merkel ally

ΣΧΟΛΙA TOY AΡΘΡΟΥ:

*1* Oι γερμανοί είναι διχασμένοι ως προς τον χειρισμό της Ελλάδας.

*2*Διατηρούν τον αρχικό σχεδιασμό τους για την αποβολή της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και αναζητούν την νομική φόρμουλα να το πετύχουν ή να μας εξαναγκάσουν να το κάνουμε μόνοι μας.

*3*Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013 θα μας ανεχθούν για μικροπολιτικούς λόγους λόγω των γερμανικών εκλογών.

*4*Στο μεταξύ η κυβέρνηση φαίνεται πως συμμερίζεται τα σχέδια των γερμανών(και ειδικότερα του Dobrindt: πρότεινε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το ήμισυ των συντάξεων και των μισθών του κράτους σε δραχμές , ως μέρος μιας σταδιακής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.) και φροντίζει να μειώσει τα εισοδήματα και την αξία της περιουσίας όλων των ελλήνων κατά 50% με όλα τα δυνατά μέσα και μεθοδεύσεις.... Πηγή: Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη και να βγει από το ευρώ 

ΠΗΓΗ: ramnousia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου